Sindicaliştii ”Solidaritatea Sanitară” protestează, joi, la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în faţa ministerelor Muncii şi Sănătăţii, scandând lozinci împotriva Guvernului. Protestul este generat de îngheţarea salariilor şi lipsa unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate.

Protestatarii pichetează sediul Guvernului, scandând lozinci împotriva guvernanţilor: ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, ”Fără noi, COVID-ul e pe voi” sunt doar două dintre mesajele pe care le transmit sindicaliştii.
”Dragi guvernanţi, nu suntem prima dată în Piaţa Victoriei. Nu conştientizaţi că aţi generat un conflict social? De câte ori trebuie să ne explicăm suferinţa?”, a susţinut uni dintre vorbitori, afirmând că 93 de angajaţi din sistem au fost până acum răpuşi de coronavirus, iar câteva mii s-au infectat.
Sindicaliştii anunţă că protestul este generat de tăierea salariilor, de lipsa unor măsuri de protecţie, dar şi de lipsa dialogului social ce caracterizează Guvernul.
Exact in acelasi timp cu protestele, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat astăzi că pregătește un proiect de lege care va modifica legea salarizării unitare a bugetarilor. Ea a dat două detalii despre modificările pe care le va propune, legate de plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază al bugetarilor.

E vorba despre ”reajustarea” numărului de sporuri pe care le poate primi un angajat în sectorul public, precum și stabilirea unora dintre aceste sporuri ca sumă fixă, și nu procent din salariul de bază.

”Avem un grup de lucru pe legea salarizării care va finaliza o variantă de proiect de lege, ce va fi trimis la Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază. Proiectul va reajusta numărul de sporuri existent și cuatumul unor sporuri. Este evident că unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual din salariul de bază”, a spus Turcan.

În plus, ministrul Muncii a mai spus că proiectul de lege vizează refacerea ierarhiei salariilor în mediul bugetar: ”în grila de bază vom reașeza salariul de bază într-o ierarhie, așa cum prevedea legea inițială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanțelor”, scrie news.ro

Leave a Reply