Execuția bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB, față de deficitul de 0,8 miliarde lei, respectiv 0,1% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016, informează Ministerul Finanțelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut, în termeni nominali, cu 7,9%, iar cheltuielile s-au majorat cu 9,4%. Veniturile din TVA au scăzut cu 5%, iar cele din accize cu 9,4%. Cheltuielile de personal au crescut cu 19,1%, iar cheltuielile cu asistența socială cu 10,1%.

Veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 98,4 miliarde lei, reprezentând 12,1% din PIB.

Creșteri față de anul precedent s-au înregistrat la încasările, contribuțiile sociale (+15,9%), impozitul pe salarii și venit (+12,9%), impozitul pe comerț exterior și tranzacțiile internaționale (+10,1%), venituri din capital (+13,2%), precum și din impozite și taxe pe proprietate (+20,6%).

Încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au crescut cu 64,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

În ceea ce privește veniturile din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de primele cinci luni ale anului 2016 cu 5%, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări și efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Încasările din accize au fost cu 9,4% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, fiind influențate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt în sumă de 4,6 miliarde lei, din care 4,2 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 100,6 miliarde lei, depășindu-le, în termeni nominali, cu 9,4% pe cele din perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,1% comparativ cu perioada ianuarie-mai 2016, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederile O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și de creșterile salariale acordate în 2017, respectiv creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și educație începând cu 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.250 lei la 1.450 lei, începând cu 1 februarie 2017, și majorarea cu 50% a salariului brut și a sporurilor pentru personalul din instituțiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017.

Cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 0,5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Dobânzile au fost cu 1,6% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar subvențiile s-au majorat cu 36,7%, creșterea cea mai mare provenind de la subvențiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 10,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, precum și alte măsuri ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale cum sunt: creșterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocației de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG); majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, ?i majorarea numărului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap; majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție; pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcționari publici parlamentari, auditori ai Curții de Conturi.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 4,1 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB.

6 COMMENTS

 1. Pai cum dle Tudor? Nu le mai ies calculele psdistilor? Deja incepe sa se vada gauroiul din buget? Cum asa? Parca era numai lapte si miere cu psd la putere. Ii mai promovati pe psdisti? Il mai chemati pe infractorul dragnea sa ne picteze ceva la planseta?

 2. Adica nu mai sunt bani din cauza pomenilor? Sa creasca pana la cer pensiile, salariile bugetarilor, ajutoare sociale si subventii sa ajungem ca Grecia, sau mai rau!

  In loc sa investeasca banii in infrastructura ca sa atraga investitorii (autostrazile alea de se inaugureaza 10 km pe an, aeroport la Brasov de exemplu, centuri la Bucuresti, Cluj, etc.), de aici ar veni automat mai multi bani la buget, ei se imprumuta acum sa plateasca pomeni doar pentru a fi alesi din nou, deficit inseamna bani imprumutati CU DOBANDA si dobanda la dobanda, o sa platim generatii intregi.

  Sunt sigur ca vor urma noi taxe si impozite, cineva trebuie sa plateasca, si vom plati tot noi astia de muncim si producem ceva in tara asta, macar daca s-ar face ceva bun cu banii luati de stat.

  Ce parere aveti domnule Tudor de restrangerea investitiilor si explozia cheltuielilor sociale/salariale? Cam cati ani credeti ca mai avem pana ajungem in situatia Greciei?

  • Esti pe o cale gresita daca tu crezi ca nu se fac investitii in infrastructura pentru ca nu sunt bani. Bani sunt; si inca foarte multi. Niciodata banii nu au fost problema.

 3. Lăsaţi că apar la tv plângăcioşii de ”sistem” doar că s-a văzut real complicitatea şi pupăcelile!
  Iar se dă vina pe fostul guvern(madam Olguţa deja a început) privind PIB-ul şi colectarea, infrastructura şi investiţiile!
  Mamaie Olguţa: dar cine a fost şi din ce partid au fost membrii fostului guvern?
  Oare chiar mai crezi acest popor ca fiind prost sau mediocru…ca voi!?

 4. Vaiiii cum? asa devreme au inceput vaicarerile, sau poate nu e devreme…. de obicei incepeau jelitul exact cand trebuiau sa mai dea 3 firfirei -maruntis pensionarilor. La ei se termina punga mereu, nu avem, nu putem …… mai asteptati …. pana…..poate dati coltul si scapam noi sa mai dam aia 3 firfirei.
  Nu era asa regula? Hai pa, voi fraierilor- bugetul nu poate, e jale, e mic…. ce e mai mica si mai mica decat ….aia de furnica? Bugetul cum ce?, insa DOAR atunci cand e vorba sa aiba si amaratii de pensionari CEVA!, atat cat sa-si cumpere un sambure de caisa.

  Pentru servicii si para servicii, cu toate “derivatele” lor, pentru SISTEM, sunt bani fara numar, conducta sparta, se stie. Normal, ei trudesc sa ne apere de atacul meduzelor spioane, de tantarii rebeli, de musca tete si in general de atacurile fortelor extraterestre, cred ca ne apara si de noi insisi. hahaa.
  Adica ce vile de lux si hoteluri ale lor au la mare si in toata tara si tot asa….. cum dracu’ sa ramana si amaratilor de pensionari niste maruntis, Doamne Fereste ce le trebuie lor?. Chiar asa!. Lor de ce le-ar trebui?.

  Niste mincinosi! nimic nou sub soare, hai toti la TV sa cantati prohodul bugetului. Caci la ce sunt buni ei guvernantii? Pai sunt buni sa zica : nu avem, nu putem, dar noi vrem, iubim boborul pana la lacrimi de crocodil, suferim in chinuri hahahhaa, daaaaaaaaa, ce dramoleta ieftina!.

  Totusi ar minunat sa ne scuteasca cu “talentul” lor actoricesc demn de caminul cultural satesc.

  La fiecare 6 luni orice guvern trebuie trantit… de pereti!, si JOS, da! daca NU e in stare sa guverneze o tara IN BENEFICIUL CETATENILOR, deci al tarii – insemnand prosperitate!. Punct. restul e abureala si gargara ieftina care nu mai tine!.

Leave a Reply