Transgaz va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care va fi gata în aproximativ doi ani şi va prelua gazele din Marea Neagră, a anunţat, miercuri, directorul general al companiei, Ion Sterian, într-o conferinţă de specialitate.
“De la 1 martie, toată capacitatea BRUA este rezervată, iar pe Arad-Szeged, Nădlac-Csanadpalota, în fiecare zi avem între 4,2 şi 4,7 milioane de metri cubi de gaze care tranzitează România. Aştept cu mare interes ca acei concesionari din Marea Neagră să vină cu decizia de investiţii”, a spus el.
Potrivit acestuia, iniţial, este nevoie de cerere de rezervare de capacitate de intrare şi ieşire din sistemul naţional de transport al gazelor.
“Undeva în septembrie-octombrie voi semna ordinul de începere a lucrărilor pentru consorţiul care a câştigat licitaţia pentru gazoductul Tuzla-Podişor şi în doi ani de zile suntem gata. O investiţie de circa 400 de milioane de euro”, a arătat Sterian.
Şeful Transgaz a precizat că, acum trei-patru ani, România nu avea nicio staţie de comprimare funcţională, iar acum are şase staţii cu tehnologie ultramodernă şi alte două care vor fi gata până în septembrie.
“Cu opt staţii de comprimare, România poate să tranziteze, practic, orice volume de gaze”, a adăugat Sterian, la conferinţa Romania Energy Hub, organizată de EM 360.
Parlamentul Romaniei si Guvernul intarzie sa adapteze legislatia offshore pentru a facilita exploatarea de gaze din Marea Neagra. Cateva zeci de miliarde de euro ar putea fi pierdute daca in maxim un an nu se voteaza legislatia si nu se porneste exploatarea Petrom-Romgaz. Afacerea este estimata la peste 30 miliarde de euro, scrie economedia.ro
Gazul natural din Marea Neagră va fi scos, probabil la sfârşitul lui 2025-2026, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, menţionând că Romgaz negociază în prezent achiziţionarea pachetului de 50% din Neptun Deep.
“ExxonMobil în 2008 a preluat 50% din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră. Îl exploatează încă cu OMV Petrom. Operator este ExxonMobil. Romgaz negociază achiziţionarea pachetului de 50% din Neptun Deep în acest moment – şi aţi văzut vinerea trecută neobservată o ştire, un raport pe Bursă al Romgazului, că Exxon a acordat deja exclusivitate în negociere până în 15 octombrie pentru finalizarea acestei tranzacţii. Deci, gazul natural din Marea Neagră va fi scos. Probabil la sfârşitul lui 2025-2026, exact când vrem ca centralele pe care le punem, înlocuind cărbunele cu gazul – să le punem în funcţiune să fie gata, tocmai pentru a avea unde consuma acel gaz surplus pe care îl scoatem din Marea Neagră”, a menţionat Virgil Popescu, la “Ora Guvernului”.
Romgaz negociază în acest moment cu Exxon preluarea participaţiei de 50% pe care o deţine compania americană în proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.
În aprilie, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, afirma că producătorul român este pregătit să preia participaţia ExxonMobil, iar modalitatea de finanţare va fi una mixtă, formată din surse proprii şi surse atrase.
“La 31 martie am înaintat o ofertă de preluare a participaţiei ExxonMobil în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară şi aşteptăm cât mai curând răspunsul. Dacă oferta noastră este considerată atractivă, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participaţii”, a spus Jude.
“Romgaz este pregătită să asigure prin intermediul unui consorţiu de bănci finanţarea necesară pentru realizarea acestui proiect. Deci plata participaţiei o vom asigura atât din surse proprii, cât şi din duse atrase, condiţionat, desigur, de acceptarea ofertei”, a continuat directorul general.
În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei, scrie Agerpres.