Cu o Lege a Sigurantei nationale din 1991 de pe vremea cand eram in Tratatul de la Varsovia, cu multe amenintari evoluate si radical diferite de acum 25-27 de ani, e clar nevoie de un nou cadru legislativ. Problema ca PSD-ALDE sa nu foloseasca acest prilej pentru rafuieli politice sau personale. Si nici cei interesati de niste legi moderne, specifice spatiului euroatlantic, sa nu sara calul in privinta nerespectarii Parlamentului ca institutie legiuitoare. Toti ochii sunt acum pe Dragnea si Tariceanu…Urechile erau demult…
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel, miercuri, ca Parlamentul să colaboreze şi cu alte instituţii când modifică legislaţia din domeniul securităţii naţionale, afirmând că ”scenariul prost” ar fi ca ”un PSD dornic să acapareze toate instituţiile statului să forţeze schimbări” în acest domeniu. Ulterior, Parlamentul a aprobat înfiinţarea Comisiei speciale pentru modificarea Legilor siguranţei naţionale.
Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor securităţii naţionale, înfiinţată miercuri, prin decizia plenului reunit al Legislativului, va fi condusă de către deputatul PSD, Gabriel Vlase, iar din comisie vor mai face parte şi senatorii, Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu şi Viorel Salan.
Gabriel Vlase este la al patrulea mandat de parlamentar şi este deputat PSD de Bacău şi membru în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor. Din forul legislativ de specialitate vor mai fi şi preşedintele Comisiei de control al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, fostul ministrul a Apărării, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, şi actualul preşedinte al comisiei de anchetă privind SIPA, senatorul PSD, Viorel Salan.
Liberalii îi vor avea în comisie pe senatorul PNL, Ioan Chirteş, membru în Comisia de control al SRI şi de deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Prişcă, ambii membri în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor. USR va fi reprezentat de deputatul Claudiu Prisnel, UDMR de deputatul Csoma Botond, secretar în Comisia de control al SRI, iar ALDE îl are reprezentat pe deputatul Gheorghe Cucşa. PMP îl va avea în componenţa Comisiei pentru modificarea Legilor siguranţei naţionale pe deputatul Mircea Sămărtinean, în timp ce grupul minorităţilor pe deputatul Ibram Iusein.
UPDATE 14.20 Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, înfiinţarea Comisiei speciale pentru modificarea Legilor din domeniul siguranţei naţionale, forul legislativ putând şi iniţia propuneri legislative în domeniul securităţii naţionale.
Înfiinţarea Comisiei speciale a fost adoptată cu 208 voturi “pentru”, 92 de voturi “împotrivă” şi trei abţineri.
Printre obiectivele Comisiei parlamentare speciale se numără: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.
Totodată, comisia poate fi iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele, pentru dezbatere şi adoptare, de către cele două Camere ale Legislativului.
Toate cele trei partide din Opoziţie s-au opus înfiinţări aceste comisii. Astfel, Raluca Turcan a spus că există deja comisiile de apărare ale celor Două Camere care pot efectua acestor modificări asupra legilor din domeniul siguranţei naţionale.
“Dacă acum aţi fi început mandatul, am fi putut crede că aveţi şi o bună intenţie în constituirea unei astfel de comisii speciale, cu toate că nu înţelegem necesitatea existenţei unei comisii speciale, în condiţiile în care avem comisii permanente atât ale Camerei Deputaţilor, cât şi ale Senatului. Din experienţa de până acum, am văzut că ne-am pomenit la vot cu tot felul de comisii speciale în două momente: atunci când aveaţi o problemă de rezolvat şi trebuia să găsiţi un instrument mai rapid pentru a suprima dezbaterea publică sau atunci când doreaţi să aruncaţi praf în ochi, în condiţiile în care spaţiul public era plin şi era supus unui aflux de informaţii cu privire la neajunsuri în actul guvernării pe care dumneavoastră o exercitaţi”, a explicat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, la tribuna plenului.
În opinia lui Corneliu Bichineţ, deputat PMP, comisia este inutilă. De cealaltă parte, liderul grupului deputaţilor USR, Claudiu Năsui, a acuzat că PSD-ALDE repetă, prin înfiinţarea acestei Comisii speciale, modelul forului legislativ care a modificat legile justiţiei.
“Este o comisie pe care încercaţi să o faceţi după modelul comisiei pentru legile justiţiei, încercaţi să diminuaţi democraţia şi dezbaterea, dar, dacă vă uitaţi pe programul nostru de lucru, chiar ieri, nu aveam deloc acest plen comun. Aţi venit într-un abuz perfect al majorităţii pe care o aveţi (…) şi mergeţi pe repede înainte, ca să vă duceţi tăvălugul mai departe. Ca la legile justiţiei, ce vă doriţi este subordonarea acestor instituţii”, a declarat Claudiu Năsui.
Înfiinţarea comisiei pentru legile siguranţei naţionale a fost anunţată la sfârşitul lunii ianuarie de liderul PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele PSD spunea că este vorba de circa 15 legi care vizează domeniul.
Măsura a fost susţinută şi de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care afirma că este utilă o comisie specială pentru legile pe siguranţă naţională, motivând că acestea trebuie puse în acord cu noile realităţi politice şi cu ameninţările la care ţara noastră trebuie să facă faţă.
“Cred că e util să avem o comisie care să analizeze propunerile de modificare legislativă, având în vedere că sunt multe legi care datează, cred că de la începutul anilor ’90, şi ele trebuiesc puse în acord cu noile realităţi politice şi cu noile ameninţări la care România, la fel ca şi alte ţări din Uniunea Europeană şi membre NATO, trebuie să facă faţă”, a precizat, Tăriceanu, la Parlament, citat de Mediafax.
Iar Botond ?
Sper ca modificarile sa fie in concordanta cu legile specifice NATO si UE.
Sa nu vina astia iar cu ci e stie ce “inventie”.
Cam ca ordonanta d -nei Vasilica cu privire la modificarile legilor achizitiilor publ.
Parca sunt facute cu dedicatie pentru soc. Com. Raspunderi si amenzi doar pt.Autoritatea contractanta !!
Au tupeul sa le permita contractantilor de a aduce ” “terti ” in contractul initial fara a da socoteala Statului.
Deci toata lumea depolitizeaza serviciile armata si alte institutii ce tin de alianta cu NATO doar nenea asta din Videle o da invers.
?!
Cum naiba ca legile Sigurantei Nationale sa nu fie dezbatute in “Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională” si Legea Administratiei sa nu se discute in” Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului”?
Numai PSD-ul poate eluda astfel legile si regulamentele Parlamentului facand comisii peste comisii bine remunerate!
Pun pariu ca legile astea sunt deja facute in niste sertare la fel ca si legile pe justitie iar amendamentele vor fi ignorate sau preluate doar cele de la institutii de casa ce nu deranjeaza deloc interesele PSD ca si la statutul magistratilor unde nu deranjeaza daca intra tinerii mai greu in sistem sau se pensioneaza unii si se ingreuneaza munca celor ramasi!
Fostul presedinte Iohannis,care a ales intre Kiovesi si Constitutie, in ce calitate si ce prerogativa mai are astfel ca sa faca vreun “apel” ?
off topic
Domnule Tudor mai munceste cineva in Bucurestiul asta, ca nu citesc asta e clar ? Am tot adus in atentia Dvs si nu numai, a cititorilor blogului si stiu ca se uita multi pe aici, de starea jalnica (in functionare) a semafoarelor din Bucuresti. Vremea este prielnica, astia ar putea sa ia Bucurestiul la pas si sa inceapa remedierea defectiunilor sau a altor neajunsuri. Intr-un caz ceva mai grav am apelat si 112 iar, cei de acolo m-au tinut de vorba (parca nu vorbeam romaneste) de m-am plictisit . Credeam ca Big Brother-ul (toate camerele politiei din trafic) functioneaza dar, i-am prins ori nu functionau, ori n-aveau chef de treaba.
Bucurestiul are un aer abandonat…
Bucurestiul are doar aparitii tv, in special la A3
hai cu controlul politic asupra tuturor institutiilor! cum spunea ponta prin 2014: “dupa ce luam controlul politic asupra DNA!”.
sau in 2011, scuzati
Servicii secrete! Ce secrete se acund poporului roman din tara de se vrea mentinerea acestui colos care inghite sursa financiara engros? Pana acum,toti urlau despre servicii secrete si acum,toti se cer in aceste servicii! Daca in ultimii ani aceste servicii au fost fi o site doar pentru a distruge adversarii,cat si pentru manipulare crasa prin care au inghitit fonduri si in niciun caz pentru siguranta cetateanului din tara sau tarii,ar trebui sa nu nai existe! Va spun cu sinceritate,pare a fi o cloaca care toaca banii pentru manipulari,mincuni creionate si citite,apoi mitinguri haosiste! Pare a fi un serviciu care deserveste tara si cetateanul roman traitor in romanica! Vechimea lipiturii de scaun,functie,venituri si bonusuri,nu prezinta garantia ca Helvic a schimbat din radacini cloaca!