Thursday, December 26, 2024
2.5 C
Bucharest

Începe marea batalie pe legile serviciilor secrete

Cu o Lege a Sigurantei nationale din 1991 de pe vremea cand eram in Tratatul de la Varsovia, cu multe amenintari evoluate si radical diferite de acum 25-27 de ani, e clar nevoie de un nou cadru legislativ. Problema ca PSD-ALDE sa nu foloseasca acest prilej pentru rafuieli politice sau personale. Si nici cei interesati de niste legi moderne, specifice spatiului euroatlantic, sa nu sara calul in privinta nerespectarii Parlamentului ca institutie legiuitoare. Toti ochii sunt acum pe Dragnea si Tariceanu…Urechile erau demult…

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel, miercuri, ca Parlamentul să colaboreze şi cu alte instituţii când modifică legislaţia din domeniul securităţii naţionale, afirmând că ”scenariul prost” ar fi ca ”un PSD dornic să acapareze toate instituţiile statului să forţeze schimbări” în acest domeniu. Ulterior, Parlamentul a aprobat înfiinţarea Comisiei speciale pentru modificarea Legilor siguranţei naţionale.

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor securităţii naţionale, înfiinţată miercuri, prin decizia plenului reunit al Legislativului, va fi condusă de către deputatul PSD, Gabriel Vlase, iar din comisie vor mai face parte şi senatorii, Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu şi Viorel Salan.

Gabriel Vlase este la al patrulea mandat de parlamentar şi este deputat PSD de Bacău şi membru în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor. Din forul legislativ de specialitate vor mai fi şi preşedintele Comisiei de control al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, fostul ministrul a Apărării, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, şi actualul preşedinte al comisiei de anchetă privind SIPA, senatorul PSD, Viorel Salan.

Pe lângă aceştia, în componenţa Comisiei, tot din partea social-democraţilor, vor fi şi deputatul Gheorge Căprar, care este şi preşedinte al Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor.

Liberalii îi vor avea în comisie pe senatorul PNL, Ioan Chirteş, membru în Comisia de control al SRI şi de deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Prişcă, ambii membri în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor. USR va fi reprezentat de deputatul Claudiu Prisnel, UDMR de deputatul Csoma Botond, secretar în Comisia de control al SRI, iar ALDE îl are reprezentat pe deputatul Gheorghe Cucşa. PMP îl va avea în componenţa Comisiei pentru modificarea Legilor siguranţei naţionale pe deputatul Mircea Sămărtinean, în timp ce grupul minorităţilor pe deputatul Ibram Iusein.

UPDATE 14.20 Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, înfiinţarea Comisiei speciale pentru modificarea Legilor din domeniul siguranţei naţionale, forul legislativ putând şi iniţia propuneri legislative în domeniul securităţii naţionale.

Înfiinţarea Comisiei speciale a fost adoptată cu 208 voturi “pentru”, 92 de voturi “împotrivă” şi trei abţineri.

Printre obiectivele Comisiei parlamentare speciale se numără: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

Totodată, comisia poate fi iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele, pentru dezbatere şi adoptare, de către cele două Camere ale Legislativului.

Toate cele trei partide din Opoziţie s-au opus înfiinţări aceste comisii. Astfel, Raluca Turcan a spus că există deja comisiile de apărare ale celor Două Camere care pot efectua acestor modificări asupra legilor din domeniul siguranţei naţionale.

“Dacă acum aţi fi început mandatul, am fi putut crede că aveţi şi o bună intenţie în constituirea unei astfel de comisii speciale, cu toate că nu înţelegem necesitatea existenţei unei comisii speciale, în condiţiile în care avem comisii permanente atât ale Camerei Deputaţilor, cât şi ale Senatului. Din experienţa de până acum, am văzut că ne-am pomenit la vot cu tot felul de comisii speciale în două momente: atunci când aveaţi o problemă de rezolvat şi trebuia să găsiţi un instrument mai rapid pentru a suprima dezbaterea publică sau atunci când doreaţi să aruncaţi praf în ochi, în condiţiile în care spaţiul public era plin şi era supus unui aflux de informaţii cu privire la neajunsuri în actul guvernării pe care dumneavoastră o exercitaţi”, a explicat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, la tribuna plenului.

În opinia lui Corneliu Bichineţ, deputat PMP, comisia este inutilă. De cealaltă parte, liderul grupului deputaţilor USR, Claudiu Năsui, a acuzat că PSD-ALDE repetă, prin înfiinţarea acestei Comisii speciale, modelul forului legislativ care a modificat legile justiţiei.

“Este o comisie pe care încercaţi să o faceţi după modelul comisiei pentru legile justiţiei, încercaţi să diminuaţi democraţia şi dezbaterea, dar, dacă vă uitaţi pe programul nostru de lucru, chiar ieri, nu aveam deloc acest plen comun. Aţi venit într-un abuz perfect al majorităţii pe care o aveţi (…) şi mergeţi pe repede înainte, ca să vă duceţi tăvălugul mai departe. Ca la legile justiţiei, ce vă doriţi este subordonarea acestor instituţii”, a declarat Claudiu Năsui.

Înfiinţarea comisiei pentru legile siguranţei naţionale a fost anunţată la sfârşitul lunii ianuarie de liderul PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele PSD spunea că este vorba de circa 15 legi care vizează domeniul.

Măsura a fost susţinută şi de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care afirma că este utilă o comisie specială pentru legile pe siguranţă naţională, motivând că acestea trebuie puse în acord cu noile realităţi politice şi cu ameninţările la care ţara noastră trebuie să facă faţă.

“Cred că e util să avem o comisie care să analizeze propunerile de modificare legislativă, având în vedere că sunt multe legi care datează, cred că de la începutul anilor ’90, şi ele trebuiesc puse în acord cu noile realităţi politice şi cu noile ameninţări la care România, la fel ca şi alte ţări din Uniunea Europeană şi membre NATO, trebuie să facă faţă”, a precizat, Tăriceanu, la Parlament, citat de Mediafax.

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img