Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, spune că statul român a fost obligat să plătească despăgubiri de 1,6 milioane de euro, în 2016, în urma pierderii la CEDO a proceselor intentate de deținuți, subliniind că suma totală din 1990 și până în prezent se ridică la peste 3,1 milioane de euro.

“Suma totală din anul 1990 și până astăzi este de 3.132.000 de euro și 10.000 de franci. (…) Ca sumă nu este mare comparativ cu cea alocată construirii unui penitenciar, însă este îngrijorător faptul că, din suma aceasta totală, în cei 26 — 27 de ani, doar 1.600.000 sunt amenzi în ultimul an. Deci, este crescător de la an la an, îngrijorător și ca sumă și ca număr de dosare”, a spus Vulpe intr-un interviu dat Agerpres.

El a explicat că doar anul trecut România a suferit 313 condamnări la CEDO pentru condițiile de detenție, adăugând că nu există penitenciar care să nu aibă măcar o cauză pierdută.

“În 2015 au fost 75 de astfel de condamnări, în 2014 — 29, în 2013 — 32 și în 2012 — 10. (…) Nu există penitenciar din România care să nu aibă măcar o cauză pierdută la CEDO. Din ce știu eu, Penitenciarul Galați și Penitenciarul Jilava au cele mai multe procese pierdute”, a precizat Vulpe.

Șeful ANP a mai spus că amenzile se explică prin supraaglomerarea din penitenciare, dar și prin faptul că a crescut coeficientul de inteligență al deținuților.

“A crescut coeficientul de inteligență al deținuților aflați în custodia penitenciarelor, oameni care știu să își citească drepturile (…) Oamenii știu să își ceară drepturile, pe de o parte, și pe de altă parte statul român încalcă legislația în domeniu execuțional penal”, a arătat el, adăugând că deficitul în penitenciare este de circa 8.500 de locuri, iar potrivit normelor unui deținut îi sunt alocați 4 metri pătrați.

9 COMMENTS

 1. Tare asta cu coeficientul de inteligenta al detinutilor. :)))
  Sa inteleg ca este invers proportional cu cel al magistratilor? :)))
  Nimic nou!
  Exact ca pe vremea comunistilor. :)))

  • De ce nu construiesc penitenciare? De cand DNAul i-a inchis pe tot bogatii Romaniei au crescut plangerile. Cand erau inchisi flamanzii Romaniei care au furat de foame o gaina un cartof atunci nimeni nu a avut bani sa reclame la CEDO Romania. Ma lasati cu bogatii hoti inchisi si care se fac ca nu suporta conditiile din penitenciare! Acum fierbe studioul ca la Ordonanta13 niste hoti cu interese nu au respectat proceduri obligatorii si si-au dat ordonante in scop propriu!

   • Mamare, du-te la puscarie ca tu daca esti o basista oparita “de dreapta” din Cluj matale nu stii care e diferenta dintre “furt” si “abuzul in serviciu”! La mintea lu’ matale e tot aia! Du-te cu capra si lasa-ne, ca ai daramat tot aprozaru!

    P.S. Ti-ai luat medicamentele? Nu ca m-ar interese, dar stiu ca la varsta ta se uita des… Paaaa

 2. He, he, he! Pai lasa nene ca asa trebuie, sa plateasca si basistii opariti din banii cotizati din taxe si impozite ca ei “rezista”, avem bani de dat de la buget fara numar, nu e problema, ca de ce sa facem ce trebuie ca sa ne crestem nivelul de trai, cand mai bine dam bani de la buget fara numar si “rezistam” pe peste tot, totul este sa nu fim furati!

  P.S. Am uitat sa precizez in clar, toti basistii astia opariti care umbla numai cu ragaieli basiste “de dreapta” toata ziua in gura, ei la abuzul in serviciu ii spun ca e “furt”, cica! Toti astia inca n-au aflat care e diferenta intre abuz in serviciu si furt! Dar bine, in Romania contemporana si la mintea tuturor astora, mai e ceva care sa mire?! Romania, caz real! Paaaa

 3. Ş.O.C.A.N.T.!
  CITIŢI ŞI VĂ ”MINUNAŢI”!!!
  ”””’Exact cînd a fost exclusă din magistratură
  Judecătoarea Camelia Bogdan a fost premiată de site-ul “România curată””””
  http://www.cotidianul.ro/judecatoarea-camelia-bogdan-a-fost-premiata-de-site-ul-romania-curata-296460/
  Copiez print-screen-ul de pe pagina „România curată”:
  http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/dna_si_judecatoarea_camelia_bogdan.jpg
  Ne-am şocat cu toţii şi retrăim epoca comunistoidă!
  De fapt, e o democraţie comunistoidă cu limiterea sau eliminarea drepturilor cu susţinerea ”pupicilor” laudaţio!

 4. ce e atat de incredibil? priviti profilul #rezist, adica tlf-istii trepanati si o sa intelegeti de ce au iesit in strada impotriva ordonantei 13. ultimul studiu realizat de csip arata ca trepanatii iesiti in piata au sub 45 de ani, au studii superioare, au mers in proportie de peste 83% la vot in decembrie si au votat cu usr si pnl. si mai exista cretini care sustin ca in piata au iesit aia cu spirit civic fara legatura cu vreun partid(???!!!). in rest stirea cu camelia bogdan de la cotidianul arata cat de rupta e realitatea de asa zisa elita intelectuala de la noi si de gargara cu “romania curata”, “coruptia ucide” si alte platforme la trepanatilor cu idei si simpatii de dreapta.

 5. deci nici nu mai renteaza sa furi mult!
  furi putin, intri un pic in arest, dai statul asta oligofren in judecata si castigi cinstit si GARANTAT mult mai mult decat daca ai fi furat, cu stress cu tot… ;p 😀

Leave a Reply