România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor pentru produse şi servicii, cu 257% în perioada 2000-2017, urmată de Islanda (108,3%), Ungaria (98%) şi Letonia (86,7%), arată datele furnizate luni de Eurostat.

În România preţurile băuturilor alcoolice şi al ţigărilor au crescut cel mai mult în perioada 2000-2017, cu 726%, peste media europeană, care a fost 92,1%. De asemenea, creşteri semnificative de preţuri în perioada analizată s-au înregistrat la combustibili, locuinţe, apă, gaz şi electricitate (536%), în timp ce media europeană a fost 57,2%.

Transportul în România a crescut în perioada analizată cu 338%, iar restaurantele şi spaţiile de cazare au crescut preţurile şi tarifele cu 328%, media europeană în acest sector fiind de 56%. Românii plătesc mai mult şi pentru educaţie, cu 297% în perioada 2000-2017, în timp ce media europeană a fost 91%.

Potrivit Biroului de Statistică al Uniunii Europene, românii plătesc mai mult şi pentru mâncare/băuturi non-alcoolice (unde creşterile au fost de 185% în perioada analizată), comunicaţii (135%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (144%) şi sănătate (116%).

„Între 2000 şi 2017, preţurile din UE au crescut cu 36% în general. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate pentru băuturile alcoolice şi tutun, precum şi pentru educaţie, unde preţurile au crescut cu mai mult de 90%. Sectorul imobiliar, cel al utilităţilor, precum şi serviciile turistice au avut rate de creştere de peste 55%. Preţurile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte au rămas aproape stabile, în timp ce preţurile pentru comunicaţii au scăzut cu mai mult de 20%”, menţionează Eurostat, citat de zf.ro

6 COMMENTS

 1. Dintr-o postare pe FB, insotita de imagini filmate…

  Aşteptăm trenul în Gara de Nord ca să ne ducă la Braşov. Din locul unde stau văd o traversă de beton strîmbă. Mă apropii şi observ că parcă şurubul de care se fixează şina de ea e slăbit. Cobor pe terasament şi îl ating cu mîna. Il apuc cu două degete şi îl trag cu totul afară la fel de uşor ca atunci cînd iei periuţa de dinţi din paharul de plastic de pe etajera din baie. Mai încerc cîteva şi îi spun Mihaelei să filmeze, repede, ca să apucăm cîteva cadre pîna trage trenul.
  Din şapte suruburi luate la rînd, doar unul singur nu se mişcă la simpla atingere cu degetul, al optulea a ieşit cu totul după cum veţi vedea în imaginile filmate.
  Şi reţineţi că asta se întîmpla în Gara de Nord din capitala ţării, la cap de linie, unde trenurile se deplaseaza încet pe acea porţiune, la viteza pasului. Ce-o fi oare pe parcurs?
  Să facă din asta cineva o propoziţie care să conţină cuvintele următoare: o mare catastrofă, sute de morţi, tragedie, mutilaţi, sînge, groază, coşmar…

 2. Stie madam Holguta, roscata care ate gura mare?! Poate citeste si ea articolul ca sa nu mai scoata aberatii pe gurita! Sau,ea vede nivelul de trai al cetateanului de rand prin buxunarul/portofelul si cuonontul personal! Traitorii din romanica nu au alte surse de venituri asa cum si-au oferit politicienii prin lege! Politicienii au fost votati ca fiind in slujba cetatenilor si nu strict pentru imbogatire si bunastare personale!

  • Asta a fost cel mai rau, unde mai pui și miliardele alea atât de lipsa că nici lipsa n-a rămas de ele…Oricum avem noroc că a venit guvernul draggrindtudovasilica și au scăzut drastic preturile, că altfel creșterea era 2731%.

 3. O analiza lipsita de orice relevanta, atita timp cit nu ia in calcul o serie intreaga de parametri relevanti, care pot schimba radical concluziile. Dau un singur exemplu (ar fi multe altele) de astfel de parametru: daca in Franta, in anul 2000, pretul bauturilor alcoolice era de 10 ori mai mare decit in Romania, faptul ca in perioada luata in considerare, pretul bauturilor a crescut in Romania de 8 ori iar in Franta “doar” de 2 ori, perceptia la nivelul cetateanului simplu, ar fi cu totul alta.
  E o metoda simpla dar, din pacate, eficace, de a obtine un rezultat sau altul, in functie de necesitati…

Leave a Reply