Petroșeneanul Avram Iancu a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, doar în slip și cască, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore ce s-a încheiat în cursul nopții de luni spre marți.

Perfomanța bibliotecarului din Petroșani s-a materializat la a patra încercare, după ce la încercările anterioare din ultimii doi ani a fost nevoit să abandoneze din cauza valurilor și a condițiilor meteo care i-ar fi pus viața în pericol.

‘În 7 august 2014 deveneam primul român care a atacat apele înghețate ale Canalului Mânecii, în mod oficial și după reguli, stabilind o premieră pentru România. (…) Ieri (luni, n.r.) s-a dat bătălia finală! Am câștigat! — după 62 de km parcurși și aproape 18 ore de chin fizic, dar mai ales psihic, cum n-am mai trăit niciodată, am răpus bestia (Canalul Mânecii, n.r.). (…) După ce unicul drapel al României a arborat tot timpul pe catargul ambarcațiunii, ducându-l în Franta, mă bucur să revin în România, țara unde m-am născut (la Petroșani), crescut, țara pe care n-o voi părăsi niciodată, țara pentru care lupt, muncesc, și pe care o voi construi cu umila mea contribuție, alături de ceilalți români. Nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu, care mi-a îngăduit izbânda. Trăiască România!’, a scris Avram Iancu, marți, pe pagina sa de socializare.

Ultima încercare a înotătorului din Petroșani nu a fost lipsită de emoții, el fiind programat inițial să traverseze Canalul Mânecii în luna iulie, iar apoi în prima jumătate a lunii august. Vremea nefavorabilă, care nu a permis abordarea înot a Canalului, l-a obligat pe Iancu să revină în țară. El s-a deplasat apoi, din nou, în Marea Britanie în cursul zilei de sâmbătă, pentru a putea să înoate luni pe Canalul Mânecii.

Sportivul a anunțat că prin gestul său dorește să se implice și în campania de strângere de fonduri declanșată la nivel național pentru achiziția operei lui Brâncuși, “Cumințenia Pământului”.

‘În acest an am înotat câte 11-12 ore continuu pentru diferite cauze umanitare, în sprijinul bătrânilor de la un azil de bătrâni din Petroșani sau al unei fetițe cu mari probleme de sănătate din Bumbești Jiu. Acum vreau să înot pentru un simbol național, pentru Constantin Brâncuși și pentru opera sa ‘Cumințenia Pământului’. Mă bucură campania, o susțin din toată inima, pentru că și ideea mea de a traversa Canalul Mânecii este animată de un profund spirit patriotic’, spunea, în luna iulie, Avram Iancu.

Avram Iancu s-a aflat la a patra încercare de a traversa înot Canalul Mânecii, doar în slip și cu o cască pe cap, așa cum prevăd normele de omologare ale Channel Swimming Association (CSA) — organizația acreditată în domeniu.

El a mai încercat, în august și octombrie 2014 și apoi în august 2015, să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, dar a eșuat la câțiva kilometri de malul francez, după ce organizatorii i-au cerut să se oprească din cursă pentru că valurile și curenții mării i-ar fi pus viața în pericol.

Avram Iancu va reveni miercuri în țară, pe aeroportul din Timișoara.

De la prima traversare înot a Canalului Mânecii, în anul 1875, doar 1.386 de persoane au reușit această performanță singuri, se menționează marți pe site-ul organizației amintite, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

Leave a Reply