Armata rusă a publicat marți imagini prezentate ca dovezi “concludente” ale faptului că Statele Unite “acoperă” gruparea Stat Islamic (SI), acestea fiind denunțate rapid de o organizație nonguvernamentală și utilizatori ai rețelelor sociale ca înglobând o captură de ecran a unui joc video, scrie AFP, preluata de Agerpres.

Ryan Dillon

Pe conturile oficiale de Twitter și Facebook și într-un comunicat primit de AFP, ministerul rus al Apărării a publicat imagini aeriene alb-negru surprinse, potrivit acestuia, pe 9 noiembrie, la frontiera irakiano-siriană.

Acestea furnizează “confirmarea irefutabilă că Statele Unite, imitând în fața comunității internaționale o luptă fără concesii împotriva terorismului, asigură o acoperire a unităților Statului Islamic”, explică ministerul, în comunicatul său.

Dar ONG Conflict Intelligence Team (CIT), urmată de numeroși internauți, a comparat rapid una din aceste imagini cu jocul video de război ‘AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron’.

Conform CIT, alte imagini provin din clipuri video difuzate de ministrul irakian de Interne în 2016, ilustrând bombardarea jihadiștilor de către aviația țării sale.

Imaginile în cauză au fost rapid îndepărtate de către armata rusă, care a asigurat apoi, conform agenției RIA-Novosti, că a fost vorba de o “eroare” a unui angajat civil.

Armata americană s-a amuzat de incident, dezmințind categoric acuzațiile Moscovei.

“Comunicatele ministerului rus al Apărării sunt aproape la fel de exacte ca loviturile lor aeriene”, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliției internaționale antijihadiste condusă de SUA, colonelul Ryan Dillon.

Referindu-se la imaginea extrasă din jocul video, acesta a apreciat că incidentul este “conform cu ceea ce vedem ieșind din ministerul rus al Apărării: fără fundament, inexact și complet fals”.

Armata rusă, care intervine în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, a învinuit în mod repetat Washingtonul că face jocul SI în Siria, acuzându-l în octombrie că “se preface” că luptă cu jihadiștii pentru a complica înaintarea trupelor guvernamentale.

În iunie, în mass-media s-a afirmat că Vladimir Putin i-a arătat lui Oliver Stone, în interviurile cu realizatorul american, o înregistrare video prezentată ca aviația rusă bombardând Siria în timp ce era vorba de lovituri americane în Afganistan datând din 2013. Kremlinul a dezmințit.

2 COMMENTS

  1. Așa e când ieși cu propaganda interna la export, ți se returnează “marfa” care nu corespunde criteriilor de evaluare ale cumpărătorilor; nu ca rușilor le-ar pasa prea tare de ridicol, dar posibilitatea ca amenințările, lansate de Armata Roșie in viitor, sa fie privite cu scepticism de cei amenințati constituie un pericol de care Puțin, cel puțin, va tine seama la următoarele campanii de dezinformare in domeniul militar. E un fapt acela ca “cine rade, nu se teme” (sau se teme dar nu atâta cât sa se inhibe, rasul fiind “eliberator” in esența lui) de care ar trebui sa se țină seama și la noi, de pilda, pentru a contracara propaganda anti-corupție difuzată cu sârg de macoviști la PE. Unele încercări, deși singulare, au început sa dea rezultate, ca aceea de a puncta prostia colosala comisa de Johannis la momentul iesirii sale, in Piața, in Februarie trecut, in costum de luptător “anti-hoți”(geaca roșie)—unul din aceste rezultate fiind gogomania spusa ieri, in emisiunea Danei Grecu, dacă nu ma înșel, de un invitat de la PNL (cu parul vopsit și privire aiurita, de miop pe care-l lasă lentilele, Dobre, pe numele lui) care, in disperare de cauza, l-a asemuit pe Johannis cu Havel, acesta din urma ieșind și el, odata, la un miting pt “deschiderea granițelor” și astfel confirmând “dreptul” președinților de a se exprima ca “simpli cetățeni”. Fata de aceasta enormitate, lălăiala lui Orbán cu refrenul : cine e generalul, etc face figura de sonet shakespearian; important e ca simpla rostire a gogomaniei, in public, dovedește faptul ca mitul lui Johannis ca fiul Anti-Corupt al Europei, poate cădea foarte ușor in ridicolul cel mai adânc prin comparația cu modelele europene de “calitate”(Havel e nu doar unul din marii scriitori ai sec XX, ci și un luptător constant pt drepturile omului, cu ani de persecuție in spate, ceea ce nu se aplica deloc, dar deloc eroului din Sibiu). De Macovei nu mai vorbim, și-a făcut-o cu propria ei înfumurare, iar comparația personală cu Mandela ar fi o sursa nesfârșita de umor dacă ar fi exploata cum se cuvine și faimosul MCV, produsul influentei sale nocive, așijderea. Badea nu se poate ocupa singur de caricaturizarea tuturor figurilor, triste, de altfel, ale mitologiei anti-corupție și nu văd nici un ONG autohton, cu sau fără sponsorizare de la Soros, care sa asigure respingerea, prin ridiculizare, a mărfii propagandistice vândute de figurile respective la Bruxelles. Asta-i situația.

Leave a Reply