Planul Washingtonului de a reduce efectivele militare ale SUA din Germania este ‘un cadou pentru Kremlin’, apreciază generalul american în retragere Ben Hodges, citat marţi de dpa. Fostul comandant al trupelor terestre americane din Europa în 2014-2017 consideră că ţara sa ar fi mai afectată decât Germania dacă decizia ar fi pusă în practică.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea din Germania a 10.000 de militari americani ca pe o sancţiune pentru neîndeplinirea de către Berlin a obligaţiilor de finanţare a NATO. Generalul locotenent Hodges contestă ideea, arătând că Statele Unite s-ar distanţa astfel faţă de un aliat, ar afecta şi alţi aliaţi europeni, nu ar promova interesele americane şi ar fi probabil şi dificil de implementat. ‘Ne loveşte pe noi şi îi loveşte pe aliaţii noştri. Nu sancţionează Germania şi este un cadou pentru Kremlin’, au fost cuvintele fostului comandant despre retragere.

Trump a criticat de mai multă vreme Germania pentru bugetul insuficient alocat apărării. Obligaţiile Berlinului faţă de Alianţa Nord-Atlantică ar presupune alocarea a 2% din PIB. În ultimele săptămâni, liderul de la Casa Albă a crescut presiunea prin anunţul reducerii efectivelor, susţinând că SUA suportă costuri prea mari pentru menţinerea prezenţei militare, în timp ce Germania nu investeşte suficient în forţele sale armate.

În urma reducerii, pe teritoriul german ar rămâne doar circa 25.000 de militari americani, mult sub desfăşurarea de trupe începută după cel de-al doilea război mondial. Hodges arată că o mare parte din trupele prezente acum în Germania asigură sprijinul pentru misiuni ale SUA în alte părţi ale lumii, fiind în acelaşi timp gata de a ajuta ţările membre NATO din Europa.

Trump a sugerat că efectivele retrase din Germania ar putea fi mutate în Polonia. Hodges avertizează că nu va fi uşor din cauza acordurile legale privind ‘starea forţelor’ SUA. Pentru staţionare pe termen lung în Polonia va fi nevoie de negocierea unor noi acorduri, iar dacă demersul nu reuşeşte, nu este sigur că guvernul german va permite revenirea la situaţia anterioară. Acest lucru ar reprezenta un succes pentru Rusia, care s-a opus multă vreme prezenţei militare americane în Europa.

Generalul, în prezent titular al Catedrei Pershing pentru studii strategice în cadrul Centrului pentru Analiză Politică Europeană (institut de cercetări politice non-profit), arată că Rusia ‘nu a făcut nimic pentru a-şi schimba comportamentul, dar obţine o reducere cu 28% a capacităţii SUA în Germania. Evident, acesta nu este rezultatul unei analize strategice’.

Iniţiativa ‘reflectă, din păcate, o lipsă completă de înţelegere din partea preşedintelui (…) a motivului din care avem soldaţi şi aviatori în Germania. Ei nu sunt acolo ca să apere Germania, ci pentru noi’, a mai arătat Hodges. El a precizat că aceste considerente nu exonerează Germania de datoria de a atinge ţinta de finanţare a NATO, care constituie ‘o răspundere şi o obligaţie’. Liderii germani trebuie să găsească o modalitate de a convinge alegătorii că investiţiile militare sunt necesare din cauza ameninţărilor externe, care se manifestă fie sub forma trupelor de pe teren, fie a atacurilor cibernetice.

‘Germania trebuie să investească în apărare datorită propriilor motivaţii, nu din cauză că altcineva spune că trebuie’, dar presiunea în acest sens nu va dispărea, a insistat generalul. El a reamintit că şi fostul preşedinte american Barack Obama i-a criticat pe cei care profită gratuit de cheltuielile pentru securitate ale Statelor Unite. Orice preşedinte american se aşteaptă ca Germania să atingă obiectivele NATO, a adăugat Hodges.

‘Chiar dacă la începutul lui 2021 va fi o altă preşedinţie, vor exista în continuare aşteptări din partea poporului american şi a unei eventuale administraţii Biden privind obligaţiile în continuare ale Germaniei’, a mai spus generalul, care şi-a exprimat speranţa că ‘va exista un ton diferit, mai amiabil între cei doi vechi aliaţi decât cel pe care îl vedem şi auzim în prezent’.

Fostul comandant consideră că este vorba de o problemă diplomatică. După părerea sa, ‘administraţia Trump a fost foarte dură în limbajul public şi în critica publică. Nu aşa trebuie să discutăm cu cel mai important aliat al nostru’. ‘Aud uneori mai multe critici la adresa Germaniei decât a Coreei de Nord sau a Kremlinului’, a arătat el.

Hodges a mărturisit că simte că decizia privind trupele este luată cu gândul la politica americană, dar a remarcat şi opoziţia faţă de plan existentă în Congresul SUA. El a pus la îndoială posibilitatea implementării în următoarele şase luni, aşa cum anunţase Trump, deoarece încă nu există o planificare a deplasării militarilor. Generalul estimează că ar fi nevoie în acest scop de mai mult de două luni şi jumătate de muncă, scrie Agerpres.


Trupe americane vor fi “probabil” transferate din Germania în Polonia, a declarat miercuri preşedintele american, Donald Trump, primindu-l la Casa Albă pe omologul său polonez, Andrzej Duda, fără să ofere detalii în legătură cu numărul acestora, relatează AFP.

Polonezii “ne-au întrebat dacă vom trimite suplimentar soldaţi. Probabil vom pleca din Germania în Polonia”, a spus liderul administraţiei de la Washington în faţa jurnaliştilor.

“Ne vom reduce forţele din Germania. Unele vor reveni acasă, altele vor merge în alte locuri, iar Polonia va fi unul din locurile acestea din Europa”, a adăugat el.

Preşedintele Statelor Unite, care de multă vreme reproşează Berlinului că nu contribuie suficient la cheltuielile militare ale NATO, a anunţat săptămâna trecută că doreşte să reducă semnificativ numărul soldaţilor americani staţionaţi în Germania, de la 52.000 la 25.000.

După acest anunţ, speculaţiile se concentrează asupra mutării unora dintre ei în Polonia, Varşovia solicitând cu insistenţă creşterea ajutorului militar american.

Aflat în grădina Casei Albe, şeful statului polonez a declarat miercuri că “nu îndrăzneşte să îi spună preşedintelui american unde să-şi trimită soldaţii”, dar a subliniat că i-a cerut acestuia “să nu retragă trupele americane din Europa” pentru a putea păstra securitatea continentului.


Ministrul lituanian al apărării Raimundas Karoblis a declarat joi că are sentimente ambivalente cu privire la planul privind retragerea parţială a trupelor americane din Germania şi relocarea unora dintre acestea în Polonia, relatează joi agenţia DPA.

”Nu ar fi bine ca o parte semnificativă a trupelor americane să fie retrase din Germania” pentru că aceasta riscă să creeze diviziuni între statele membre NATO, a spus Karoblis la postul lituanian de radio.

Pe de altă parte, adaugă el, Lituania a pledat mereu pentru sporirea prezenţei militare americane pe flancul estic al NATO, iar Polonia este ”probabil unul dintre cele mai importante locuri” în acest sens.

Leave a Reply