Multumesc lui Adrian Maniutiu de la EM360 pentru acest dialog pe care-l postez in comtinuare :

https://www.em360.ro/radu-tudor-neexploatarea-gazelor-din-marea-neagra-un-mare-succes-al-intelligence-ului-estic-in-spatiul-romanesc/?fbclid=IwAR126DeAPswu-jiWwFJreE45P2thCZca4IaGVBxi18E1RRJry4hMU1FKq3A

Una din cele mai reușite campanii de manipulare, de fake news și de război hibrid, care, din păcate, a avut succes în România este opoziția în proiectul de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

„Neexploatarea gazelor din Marea Neagră reprezintă un mare succes al intelligence-ului estic în spațiul românesc”,

a declarat analistul militar Radu Tudor, prezent în studioul EM360.

„Consider că România ar fi trebuit de foarte mult timp să pornească acest proiect. De 10 ani, din varii motive, acest proiect de exploatare nu se întâmplă. Văd un succes al adversarilor noștri în oprirea acestui proiect. Văd o mare satisfacție a intelligence-ului estic că reușește să pună frână pe acest proiect. Am putea să beneficiem pe următorii 25-30 ani de o independență energetică a României – un concept atât de vechi, pe care și Ceaușescu și l-a dorit, cât era el de comunist și de un produs al Moscovei”, a punctat Radu Tudor.

El a adăugat că, în perioada comunismului, România a făcut un proiect energetic nuclear – reactorul 1 de la Cernavodă – cu un stat membru NATO.

Chiar și Ceaușescu și-a dat seama că dependența de sursele de energie din Est te pot îngenunchea pe termen lung și te pot transforma într-o jucărie a Estului, așa cum din păcate se întâmplă în Ucraina”,

a completat analistul militar.

Când vorbim de succesul intelligence-ului estic, ne putem uita cine s-a opus acestui proiect. Și îndeosebi sunt două instituții care trag profund în jos acest proiect.

În primul rând, e vorba de Parlamentul României, care în 72 de ore a aprobat pensii speciale pentru parlamentari, dar blochează de ani de zile acest proiect de 30 de miliarde de euro.

Analistul militar a condamnat și ezitarea și reticența de care a dat dovadă Ministerul Economiei în ultimii 10 ani pentru susținerea acestui proiect, care ar putea aduce beneficii economice majore României, o țară care suferă cronic, de exemplu, de lipsa autostrăzilor. 

Această eternă influențare a unor cercuri politice, a unor factori decizionali, dar și a mentalului public: <<Las-o, dom’le, stați așa! Ce vă trebuie vouă dezvoltare, ce vă trebuie autostrăzi, gaze de la Marea Neagră?>> e un mare succes al războiului hibrid, a mai subliniat analistul militar Radu Tudor.

Urmăriți întreaga discuție purtată pe această temă cu Adi Măniuțiu, antreprenor și fondator EM360, pentru alte amănunte interesante.

1 COMMENT

 1. de ce? mi se pare simplu (simplificind):
  1990-1996 = conducere proruseasca cu jaf securist intern
  1997-2000 = conducere evreiasca cu jaf generalizat
  2000-2004 = conducere rusofrancoitaliana cu jaf securist generalizat
  2005-2014 = conducere americana cu jaf securist intern
  2015-2024 = conducere germana cu jaf securist generalizat

  prin contrast, sa ne uitam la Polonia (de exemplu, conf presa Trump-Duda de ieri): energie, investitii americane directe de miliarde, F35, reactoare nucleare, baze americane mutate din Germania, vaccin si tratament covid cu prioritate, etc

  Rezultatul unor politici nationale, inteligente de 30 de ani incoace? Polonia nu a avut scadere economica in criza 2009-2012, este deja cel mai puternic actor economic si militar dintre Vest si Est (alaturi de Turcia), isi permit sa dea cu flit birocratilor marxisti de la Bruxelles, Paris si Berlin… si rusilor… etc etc etc

  Polonia e cu adevarat singura tara care a trecut cu succes din comunism in capitalism si in democratie, urmata la ceva distanta de Cehia si si mai departe de Ungaria. Numitorul comun al celor 3 sunt : biserica catolica si faptul ca nu sunt conduse de gasti de securisti vinduti si ahtiati dupa furat – sau conduse de prosti patenti, dupa caz…

  Romania, din pacate, e doar campioana regionala a jumatatilor de planuri si a sfertului de realizari, doar o eterna vaca de muls pentru toti internii si externii.

  Asa ca nu se va schimba nimic cu actualii (toti) fanarioti… afara de soldul contului lor.

Leave a Reply