Asociatia Info Cons arunca bomba in luna cadourilor pentru sarbatori : nu exista in Romania !

ALERTA ! ATENTIE la achizitia de metale si pietre pretioase in luna Decembrie! 

Pietrele prețioase nu se aseamănă cu achizițiile pe care le facem de ordin zilnic, acestea impunând o atenție și o responsabilitate mai sporită din partea consumatorilor, scrie Info Cons.

Atunci când achiziționăm pietre prețioase trebuie să fim atenți la următoarele:

 1. Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.
 2. Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.
 3. Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!
 4. Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
 5. Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
 6. Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.
  1. Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
  2. Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară.
  3. Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în original, însoțit de factură sau bon fiscal.Conform datelor furnizate de catre A.N.P.C. in perioada 01.01.2019 -01.01.2021 nu au fost efectuate controale tematice sau operative la operatorii care comercializeaza pietre pretioase!Certificatul de calitate trebuie să conțină obligatoriu:– detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc). Natural/Sintetic/Artificial

   – datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționati produsul.

   În acest moment, pe teritoriul României nu există un laborator acreditat pentru pietrele prețioase, scrie InfoCons.ro 

1 COMMENT

 1. Interesant articol! Poate trebuie dezvoltata aceasta problema. Pe piata in marile magazine sau … ,obiectele din metale pretioase au un marcaj al firmei de unde se importa (niste cifre), certificatul de garantie nu contine date concrete despre modelul vandut si nici nu ai (cumparator) acces la registrul de evidenta ca sa vezi daca acela este obiectul vandut( ai un cod scris cu pixul). Ai o hartiuta doar pentru mintea ta. De marcare se ocupa BNR acum cred ca ANPC care are si centre teritoriale HA!HA !Aflu acum ca nici nu verifica in practica deci nu se achita de sarcini si neglijeaza veniturile care trebuie sa apara din verificari si aplicare marcaje. Cand soliciti la magazin ca bijuteria sa fie marcata comerciantii iti cer o taxa de 100- 200 lei si revii peste o saptamana. Majoritatea renunta si cumpara saibe. Toata lumea se bazeaza pe noroc.

Leave a Reply