Reuniunea NAC ( Consiliul Nord Atlantic) la nivelul ministrilor apararii ce are loc azi si maine la Cartierul General NATO din Bruxelles are drept scop obiective strategice de mare importanta si pentru Romania.
Iata care sunt principalele preocupari ale NATO in aceasta perioada plina de provocari majore la adresa securitatii Europei, asa cum reies din discutii pe care le-am purtat la Bruxelles cu lideri ai Aliantei :

– un nou angajament NATO in Europa de Est, cu dislocarea de tehnica militara si trupe pe principiul rotatiei, destinate unor exercitii permanente pentru a putea mentine gradul de pregatire si raspuns militar la un nivel ridicat. Aparitia unor noi comandamente NATO in Europa de Est, precum cele doua recent infiintate in Romania. E nevoie de o concentrare a deciziei si fortelor acolo unde amenintarile apar constant. Trecerea urgenta de la Asigurare la Descurajare, ca si concept aliat

– pregatirea pentru o reactie la provocari de tip razboi hibrid si atac cibernetic. Tarile din Europa de Est, pe fondul agresivitatii militare conventionale si hibride a Rusiei, trebuie sa fie gata sa respinga orice provocare neconventionala, prin efort aliat (decizie si trupe NATO) sau prin aranjamente bilaterale (precum parteneriatul strategic romano-american). In acest caz, Fortele Speciale si trupele de Informatii Militare vor juca un rol esential

– Angajamentul ferm al celor 28 de aliati din NATO de a nu mai reduce bugetele apararii si de a mentine un nivel constant la cel putin 2% din PIB. Actiunea este corelata cu decizia SUA de alocare a 3,4 miliarde de dolari pentru intarirea capacitatii militare a NATO in Europa de Est. O mai buna organizare, capacitate de reactie si concentrare a resurselor civile si militare din partea tarilor membre NATO
– Posibila implicare concreta a NATO in lupta impotriva DAESH, prin sprijinul Turciei cu avioane de supraveghere AWACS si alte capacitati militare la cerere. Implicarea mai activa in efortul international antiterorist prin aparitia si sprijinul unei coalitii anti-DAESH din partea NATO

– Analiza unor cereri venite din partea unor aliati ca Turcia si Germania pentru implicarea NATO in efortul de stopare a filierelor migrationiste prin efort naval in Marea Mediterana

– Insistenta institutionala a NATO de e mentine un dialog cu Rusia fie si la nivel minimal, dupa incalcarea normelor dreptului international si a suveranitatii nationale unor state de catre Rusia in ultimii ani. Reafirmarea deciziei aliate de a nu accepta un nou Razboi Rece, asigurarea publica privind masurile militare eminamente defensive in Europa de Est, comunicarea permanenta catre Moscova a unui mesaj echilibrat privind lipsa oricarui angajament ofensiv catre Rusia din partea NATO

– Transmiterea ferma si clara a mesajului de unitate deplina a celor 28 membri NATO si a semnalului de raspuns rapid, ferm si foarte serios in cazul oricarei provocari de tip militar conventional, hibrid, cibernetic si de orice alta natura ce poate afecta teritoriul sau populatiile statelor NATO

65 COMMENTS

 1. bun dar unde este romania in planurile nato? din ce am citit in presa, Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO, a explicat ca cele mai multe astfel de armamente şi echipamente americane vor fi prepoziţionate în Vestul Europei, în jurul marilor noduri de transport, putând fi mobilizate rapid în caz de criză sau luptă si unde ele pot fi legate rapid de trupe trimise din SUA şi trimise în nord, sud, est sau vest, în funcţie de infrastructura de transport. deci ce vor trimite in romania si restul tarilor din estul nato? pentru tara noastra e bun doar un comandament? un scut fie el si cel de la deveselu? un aeroport pentru tranzitarea trupelor? ce ar fi insemnat o baza permanenta fie ea si navala? cat castig militar dar si economic?

   • Romania e in Nato ca carne de tun, restu-i vrajala frumos impachetata in ambalaj CIA. “SUA – țara unui singur partid, al afacerilor și marilor corporații
    Chomsky: Dacă alte puteri ar acționa la fel de iresponsabil ca SUA, soarta noastră ar fi pecetluită
    ACTUALITATE • EXTERN

    ”Forțele NATO execută manevre militare la 200 de metri de granița cu Rusia, în Estonia. Noi nu am tolera să se întâmple așa ceva în Mexic”. Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită, spune lingvistul Noam Chomsky într-un amplu interviu pentru periodicul mexican La Jornada, preluat de televiziunea pan-latino-americană TeleSur.

    Războiul nuclear este ceva irațional, dar se poate întâmpla din cauza unui accident sau a unei erori umane, iar ”amenințarea este mult mai mare acum decât în timpul războiului rece, riscul este dat de proliferarea incidentelor în care sunt implicate armatele puterilor nucleare”, pe măsură ce Pentagonul își extinde cele 800 de baze militare de pe glob, spune Chomsky.

    Avem de-a face si cu o nebunie colectivă. ”Rusia este cea mai deranjantă pietricică din bocancul Pentagonului în drumul spre dominația mondială, pentru ca are un sistem militar enorm”. ”Problema este că atât Rusia, cât și Statele Unite își sporesc sistemele militare, acționând ca și cum războiul ar fi posibil, ceea ce face parte dintr-o nebunie colectivă”, spune Chomsky.

    ”Războiul a fost de multe ori foarte aproape”, spune Chomsky, amintind de incientul din timpul președinției Reagan, când președintele și Pentagonul au decis să testeze reacția forțelor militare sovietice simulând un atac împotriva URSS. ”Ce s-a întâmplat a fost că rușii au luat foarte în serios lucrurile. În 1983, după ce sovieticii și-au automatizat sistemele de apărare, au detectat un atac american cu rachete. În aceste cazuri, protocolul este sa mergi pe lanțul de comandă și să lansezi un contraatac. A fost o persoana care trebuia să transmită aceste informații, Stanislav Petrov, care a decis că e o alarmă falsă. Datorită lui suntem aici și putem vorbi”.

    O eroare a sistemului defensiv al SUA, spune Chimsky, a făcut ca în 1979 să fie detectat un atac din partea URSS, iar Zbigniew Brzesinki, consilierul pe securitate al președintelui Carter, a pus mâna pe telefon pentru a sugera o ripostă masivă. S-a aflat însă că este o alarmă falsă. ”Sunt zeci de asemenea alarme false în fiecare an”, spune Chomsky. Incidente și provocări precum doborârea avionului rus de către forțele turce se întâmplă în Marea Chinei de Sud. De aici, spune Chomsky, impresia că, dacă puterile militare ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca SUA, soarta lumii ar fi pecetluită.

    Noam Chomsky a vorbit și despre alegerile din Statele Unite, evenimentul numărul unu în America în acest an. Profesorul Chomsky a rămas la ideea exprimată anterior, că alegerile din SUA pot fi comparate cu alegerea unui tub de pastă de dinți într-un supermarket. ”Țara noastră este tara unui singur partid politic, care este cel al afacerilor și al marilor corporații și care este împărțit în doua facțiuni: democrați și republicani”. Formulele originale ale acestor partide au suferit ”o mutație completă în timpul perioadei neoliberale”.

    ”Există acum republicanii moderni, care-și spun democrati, în timp ce fostele organizații republicane au fost complet eliminate, pentru că ambele tabere au trecut mult la dreapta spectrului politic în timpul perioadei neoliberale, așa cum s-a întâmplat și în Europa”. Rezultatul este că democrații lui Hillary Clinton au adoptat un program al vechilor republicani, în timp ce republicanii au fost înlocuiți total de neoconservatori. ”Dacă te uiți la ce anume dezbat ei la showurile televizate, îi vezi doar țipând unul la altul, iar puținele politici prezentate te înspăimântă”, spune Chomsky.

    Și în acest contextr electoral, o scurta referire la imigrație. Neoconservatorii obișnuiesc să nege realitatea și de aceea doresc un gard la granița cu Mexicul. ”Numai că cei care încearcă să intre în SUA fug tocmai de distrugerile provocate de politica Statelor Unite”. ”În Boston, acolo unde locuiesc, administrația Obama a decis să deporteze un guatemalez care trăiește acolo de 25 de ani. Avea familie, o afacere, era parte din comunitate. A fugit din Guatemala distrus în timpul administrației Reagan. În schimb venim cu ideea de a construi un gard protector. În Europa e la fel. Cand vedem că fug milioane de oameni din Libia și din Siria, trebuie să ne întrebăm cu ce am greșit în ultimii 300 de ani ca să ajungem aici”, spune Chomsky.

    Lucrurile arătau la fel și în urmă cu 15 ani în Orientul Mijlociu. ”Este o consecință a invaziei americane in Irak, care a fost cea mai gravă crimă a secolului acesta. Invazia americano-britanică a avut consecințe groaznice, a distrus Irakul, care acum este clasificat drept cea mai nefericită țară din lume, pentru că războiul a produs sute de mii de victime și milioane de refugiati care nu au fost primiți de SUA, ci de țările vecine sărace, însărcinate să adune mizeria rămasă în urma distrugerilor provocate de noi. Cel mai rau este că totul a dus la un conflict între șiiți și sunniți așa cum nu a mai existat. Invazia și atrocitățile care au urmat au dus la crearea unei monstruozități numită Statul Islamic, născută cu finanțare saudită, unul dintre principalii noștri aliați în lume”, spune Chomsky.

    Profesorul de la MIT vine în final cu o ipoteză interesantă care face referire la intervențiile armate ale Pentagonului și la încălzirea climatică, care se combină într-un mod dezastruos pentru comunități de sute de milioane de oameni. Una dintre cele mai mari crime de război în Siria este distrugerea sistemului agricol al țării, care hrănea milioane de oameni, oameni care vor fi nevoiți să migreze spre zone urbane, creând tensiuni ce vor duce apoi la represiune.”

     • Trageti concluzii total eronate, lipsindu-va contra-argumentele. Nu sunt de stanga, dar nu doresc ca Romania sa fie transformata intr-un Verdun in urma unui conflict Nato-Rusia care va fi inevitabil atat timp cat Nato tot inainteaza spre granitele Rusie.

     • NATO e pe loc din 2004, cand a intrat Romania. Fapt pe care probabil il detestati. Rusia in schimb s-a apropiat de granitele NATO prin anexarea ilegala a teritoriilor altor tari. Crimeea nu de NATO a fost furata de la Ucraina

     • Asa sunt unii romani patrioti de hartie de nu mai pot sa doarma pentru ca Ucraina a pierdut Crimeeia pe care a avut in stapanire doar vreo 60 de ani dar ii doare-n cot de Basarabia, Bucovia de Nord si Tinutul Hertei ce sunt detinute ilegal de acest stat artificial creat.

     • Serios??? “Suprafața Basarabiei este de 44.422 km², dintre care 33.843 km² aparțin Republicii Moldova, iar 10 579 km² aparțin Ucrainei. Distanța de la punctul cel mai nordic la cel mai sudic este de 350 km, iar de la cel mai apusean la cel mai răsăritean este de 150 km.

     • Era o intrebare domnule Tudor nu o perceptie. Pentru perceptii sunati la invitatii din studiourile Antena 3 gen Ilie Serbanescu, Codrin Stefanescu si altii care vorbesc tot timpul de colonizarea Romaniei de cand cu NATO si UE. Sper ca aveti cunostionta despre semnele de punctuatie si puteti remarca un carligel la sfarsitul celor scrise de mine care era de fapt un semn al intrebarii.

     • din cate imi aduc eu aminte ,buceagul a facut parte din basarabia pana in 1940 cand a intrat in componenta rss ucraineana.si pana in 1812 a purtat denumirea de basabia istorica.dupa anexarea la imperiul tarist a fost denumita basarabia toata regiunea dintre prut si nistrul iar sudul a primit denumirea turceasca buceag.imi pare rau dar stati tare prost la capitolul istorie.

     • eu doar am raspuns la intrebarea :basarabia e detinuta de ucraina? si raspunsul este:da, ucraina detine o parte din basarabia.si in 1812 nu exista nici urss ,nici stalin, si aceasta anexare (la imperiul tarist) a fost facuta cu acordul prea minunatelor puteri DEMOCRATICE europene.

     • dupa logica dumneavoastra cum ca toate rss-urile faceau parte din urss cu decizia unor dictatori de la moscova si deciziile respective erau gresite si abuzive, inseamna ca si anexarea la rss ucraina a donetsk-ului si a peninsulei crimeea in 1954 a fost o decizie dictatoriala care, dupa caderea regimului respectiv ,devine nula .

     • Pe bune? Intelegeti foarte bine ce am dorit sa spun dar va faceti ca ploua.pe pariu ca daca ucraina intra in nato( la pastele cailor) ramanem fara baza deveselu ( care se va muta in ucraina)?

     • Nu sunt hazliu deloc.ucraina este dorita in nato datorita faptului ca este f. aproape de valea volgai unde sunt o gramada de regimente de icbm- uri topol-m si yars mobile.sau credeati ca nato este fascinat de valoarea combativa a armatei ucrainene( care tinde spre zero)? nu ca a noastra ar fi mai buna.

     • Apropo de Basarabia domnule Tudor. Se face o mare confuzie intre Basarabia si Republica Moldova de acum sau chiar si cea din fostul URSS. Republica Moldova nu este acelasi lucru cu Basarabia deoarece are in componenta acel tinut de peste Nistru numit Transnistria care nu a fost nicodata parte a Basarabiei iar in schimbul acelui tinut a pierdut pe vremea ciumei rosii sudul si o parte din nordul Basarabiei care si inainte si acum sunt parte a Ukrainei. Nu doar din carti va spun ci si ca urmas al unei familii din Basarabia care inca mai are rude acolo. sa nu mai vorbim si de component populatiei care, datorita politicii sovietice de amestecare a nationalitatilor dar si a acestui schimb Transnistria-Sudul Basarabiei a dus la un moment dat ca populatia de origine rusa sa fie aproape egala cu cea de origine moldoveneasca. Moldovenii, printer care si o parte a familiei mele, au fost deportati in diferite alte republici sovietice iar in RSS Moldoveneasca infiintata atunci sid evenita acum republica Moldova au fost adusi rusi si alte nationalitati din diferite republici sovietice. Este mult de discutat pe aceasta tema dar pe scurt, actuala Republica Moldova nu este fosta Basarabie iar componenta populatiei este foarte eterogena moldovenii nefiind din pacate majoritate absoluta in momentul de fata.

   • Romanii sunt parteneri in NATO in aceeasi masura in care nei se spune ca avem un mare Parteneriat cu SUA vizibil prin discrimiarea romanilor fata de polonezi , unguri , cehi , slovaci in privinta regimului vizelor . Cine a mai pomenit “parteneriate” intre stapani si slugi precum in vara anului 2012 cand Gordon si Ghittenstein ne-au confiscat un Referendum .
    La fel va fi si cu razboiul ruso-american desfasurat pe teritoriul Euroipei de Est prin zgandarierea Rusiei de catre crucisatoarele SUA .
    Ce ar fi zis americanii daca Rusia facea exercitii militare in Mexic la granita cu SUA ???

     • Si nu aveau voie sa amplaseze acele rachete in cuba? in aceeasi perioada sua avea rachete nucleare in turcia chiar langa granita urss. e voie doar pentru ei?

    • Sa le zgandare doamna ,altfel vin rusii peste noi in cateva ore si chiar ajung sa spun ca basescu decat …..la licuriciul mic ,mai bine la licuriciul mare .Lumea nu sta linistita ,asa este lumea ,asa sunt oamenii ,dornici de stapanire ,sunt conflicte peste tot in diferite zone ale globului Este care pe care .La inceputul organizarii comunitatilor umane aveam lupta cine este seful familiei (si aici au fost schimbari ,ba patriarhat ,ba matriarhat) apoi lupta intre familiile mai puternice si tot asa pana la triburi ,ginti ,tari ,imperii .Unii au triumfat altii au disparut ,aceasta-i umanitatea .Acum este randul Rusiei si NATO.Eu ca tara mica ce sa aleg in acest tavalug ,pai aleg NATO si ma bucur Oare noi ,pentru a nu mai fi slugi nu trebuie sa ne schimbam ,sa fim mai putin hoti ,tradatori si minciunosi ,sa avem mai bine conturate valorile?

   • Dacă într-adevăr am avea un cuvânt de spus în NATO dar mai ales,dacă am avea o armată cât de cât,dumneavoastră domnule Radu Tudor nu v-ar mai fi atât de frică de ruui.Au venit tătarii,i-am învins!Au venit turcii,i-am învins!Ce vă face să credeți că NATO are așa mare nevoie de strict Armata Română în acest context?

     • @Despre Criza Refugiatilor: Din pacate nu doar nivelul de trai ci si mentalitatile. De fapt nivelul de trai esste oglinda mantalitatii majoritatii poporului!

   • dl. tudor ,se poate o parere sincera de analist militar?tinand cont de diferenta imensa dintre forta armatei ruse si cea a nato in general si a sua chiar credeti ca putin ar fi atat de inconstient sa intre intr-un razboi conventional cu 1/3 din forta militara globala?

    • Nu cred ca e atat de inconstient sa declanseze un razboi Rusia-NATO. Dar sa fure teritorii din tari independente non-NATO, asta o face cu placere stalinista

     • deci concluzia este ca ne agitam de pomana.toata nebunia asta este de fapt o manevra: putin le da rusilor paine si circ(paine mai putina,circ cat cuprinde) iar guvernele tarilor nato au motiv sa mareasca bugetele apararii care scazusera in mod dramatic in ultimii ani din lipsa unei amenintari majore.si prostii cotizeaza cu impozite si taxe iar sefii complexului militaro-industrial isi freaca mainile ca mai adauga niste miliarde la averile colosale pe care le detin.

     • hai sa gandim un pic logic.orice super-putere incearca sa isi pastreze toate avantajele militare capatate in decursul anilor.de asta uk nu a renuntat la falkland sau la gibraltar sau sua nu au putut renunta la influenta in panama.pentru rusi crimeea este un nod militar in mijlocul marii negre de unde controleaza tot bazinul marii .la fel nu au putut renunta la influenta din ucraina.cand au simtit ca o pierd au declansat un razboi civil care sa opreasca aderarea ucrainei la nato.asa cum au facut in georgia.asa cum ar face si sua daca ar exista pericolul alegerii in mexic al unui guvern pro-rus.sau in canada.sau cand in cuba a fost conducere pro-sovietica.de ce democratii au voie si altii nu?

     • Dar cu stalinistii occidentali care au rupt Kosovo din Serbia cum e treaba? Rusii invoca si profita acum si de acel precedent.Si nu numai rusii dar si altii vor acum sa rupa si sa-si traga din alte state cateun Kosovo la ei in ograda.Altii urmaresc distrugerea si faramitzarea vechilor state ca astfel sa ii inghita pe toti in final in imperiile lor mai numite si “aliantze”.Iar ii mananca pielea pe toti ghertoii imbuibati sa se apuce de schimbari de granite si largiri de imperii, chiar daca arunca popoarele iar in dezastrul razboaielor.Multi nemti,austrieci,unguri,rusi,turci,pana si bulgari, sufera de microbul transmis ereditar de cand erau mosii lor mari imperialisti pe undeva prin lume,mai ales pe aici prin Balcani,Europa de Est si Orientul Apropiat. Iar peste toti, profitand de aberatiile si ciondanelile locale, veni si “buricul planetei”,imperialismul corporatist,care finanteaza pe cine si ce “trebe”, care urmareste sa puna tot mai trainic gheara si sa exploateze discretional resursele care sunt in zona. Hai cu “privatizarile” pe unde nu s-a praduit inca.

   • nu am inteles ceva.pentagonul a alocat anul trecut 5 miliarde $ pentru lupta impotriva isis (de care nu a facut mai nimic) si anul asta 7 miliarde $, iar pentru intarirea apararii intregii europe de est aloca 3,4 miliarde $ ? deci in doi ani pentru lupta impotriva unor vagabonzi care lupta cu niste camionete toyota si cateva t 55-uri dau o caruta de bani iar ptr. a “lupta” impotriva rusiei doar 25% ?m-am linistit.nu e nici un pericol.

     • sa lecturez ce?cu cativa ani inainte aceeasi americani au distrus la propriu una dintre armatele bunicele ale lumii arabe in cateva saptamani.acum se chinuie sa opresca macar din ofensiva cateva zeci de mii de amatori ,fara o conducere militara profesionista(sunt grupuri si grupulete care se mai omoara si intre ei cateodata).sa fim seriosi daca doreau ii faceau zob doar cu serviciile de informatii si cu cateva sute de drone mq-9 reaper dotate cu rachete hellfire.dar nu se doreste acest lucru.

 2. Din discutiile de acolo reiese ca e de bine numai sa se si tina de ele efectiv.
  N-as dori ca tara mea sa devina un loc de confruntari militare si asa arata in anumite parti ca dupa razboi.

 3. de acord dar repet daca ceea ce a declarat ambasadorul sue e adevarat ce inseamna noul angajament nato pentru europa de est? daca marea majoritate a armamentelor si echipamentelor militare americane raman tot in vestul europei, aici la granita cu rusii ce o sa se intample? oricat de rapida e o forta de interventie in caz de doamne fereste , in primele ore si zile tot nu avem un raspuns adecvat. in ultima saptamana au circulat in mass media 2 rapoarte privind o eventuala actiune a rusilor. unul pesimist in care responsabili ai pentagonului atrageau atentia asupra pericolului rusesc si al faptului ca nato nu poate raspunde adecvat actiunilor rusesti iar celalalt in care se incerca dregerea busuiocului si prezentarea unor echipamente militare americane si germane ca fiind superioare omoloagelor rusesti dar nu raspundeau celor mentionate de americani. in concluzie repet ca nu e vorba de ce decizii se iau( oricum noi nu avem nici un cuvant de spus ca si la bruxelles) conteaza ce se preconizeaza pentru tara noastra si sporirea prezentei nato inclusiv a unor baze permanente.

 4. românia e pe cale să fie prinsă din nou cu pantalonii în vine. ce ajutor vor da nemţii dacă le taie ruşii gazul? suntem aliaţi,dar fiecare e pentru el. americanii s-au întins prea mult cu încrederea, şi cu tiparniţa de bani.suntem cam la voia întâmplării şi la noroc. ue e varză, iar rusia nu-şi permite un război(rece) economic în situaţia actuală,numai o confruntare armată e în avantajul rusiei. să sperăm că o să se rezume doar la conflictul din ucraina şi orient. depinde de cine îşi păstrează mai mult calmul în faţa provocărilor, iar sua ştie să le pună cale. depinde cât de mult rezistă ruşii la ele. pe japonezi i-au pus la zid în ww2. şi sua are nevoie de un război ca să-şi revină din lăcomia bancherilor care o conduc.

 5. In urma invaziei americano-britanice din Irak aceasta tara a devenit cea ma jalnica tara din lume si nimeni nu intelege la ce a folosit acel razboi pornit de Bush cu milioane de victime.
  Rusii sunt superiori NATO si SUA in domenilul razboiului electronic (la sisteme de bruiere radar) si astfel au ajuns in Siria fara ca SUA si Israel sau Turcia sa anticipeze de parca se teleportasera .
  Cautati pe youtube “RUSSIA JAMMING NATO ELECTRONICS OVER SYRIA”
  sau “US in a state of panic over Russia’s move in Syria: American author ”

  Americanii si guvernarea oculta globalista sunt extrem de enervati de interventia rusa in Siria desi aceasta era perfect legitima , americanii fiind practic orbi intr-un razboi electronic impotriva Rusiei doresc sa provoace conflicte in Estul Europei ca doar nu lupta pe teritoriul SUA .
  Oare e bine pentru romani sa devina o tara in ruine pentru interesele lui Ghittenstein ,i Gordon , Bidenberg , Rothschild Banksters , Zionistii si alti papusari oculti …. asemenea Afganistanului , Siriei , Libiei , Irakului ????

  • hai bravo!cred ca esti singura de pe planeta care nu stie motivul razboiului din irak:PETROLUL IRAKIAN.asa cum motivul catastrofei din siria e petrolul sirian .si in libia cel libian.iar in privinta viitorului razboi nato-rusia stai linistita.rusii nu sunt cretini sa declanseze un razboi conventional cu colosul nato.si-ar lua bataie in doi timpi si trei miscari.ce dracu punem botul la manevre de doi lei?tot balamucul asta e creat ca sa mai produca niste armament complexul militaro-industrial capitalist.

 6. mai fratilor sunteti nebuni cu totii?toata lumea nu vorbeste decat de razboiul ruso-american.dar va ganditi un pic la diferenta imensa dintre armata sua si armata rusiei?sau si mai rau dintre nato si rusia?ce dracu am inceput sa credem tampeniile debitate de mass media?un exemplu banal:sua-5500 m1a1 ultramoderne si2500 abrams m1 (mai vechi) in conservare iar rusia:550 t-90;550 t-80+3000 in rezerva;1700 t-72+7000 in rezerva;t-14 armata cateva zeci.daca aveti impresia ca t-72 si t-80 se pot masura cu m1a1 abrams va inselati amarnic.singurul lucru la care exceleaza rusii sunt icbm-urile nucleare.din cauza asta si incearca americanii sa convinga cat mai multe state foste comuniste sa intre in nato.in rest praf in ochii fraierilor .

 7. Radu, vreau de la tine, chiar de la voi care ştiţi locaţiile, un centru de copii cu handicap, un cămin pentru copii săraci ţinuţi în sărăcie de familiile proprii cu vîrsta între 0-10 ani cu nevoi clare şi urgente(haine, posibil şi mobilier plus fonduri, sînt ajutoare din Elveţia) îmi trebuie în cel mai scurt timp-urgent:2 săptămîni răspunsul şi întocmirea actelor pentru transferul a tot ce s-a strîns în perioada crăciunului plus un program de colaborare pe termen lung, vreau să văd situaţia căminului apoi să derulăm totul. Vreau un cămin real, nu cămin pentru îmbogăţirea hoţilor din tot ce se donează cum se întîmplă în multe din ţară! Nu un cămin care împarte ajutoarele şi banii donaţi în buzunarele hoţilor! Aici la mine-n zonă nu găseşti nimic serios pentru care să se merite efortul de a ajuta! După ce ajuţi prin donaţii te mai şi mint sau blagoslovesc sau nu trimit contractul semnat între părţi! Vreau urgent! Spuneţi-mi unde pot găsi că pe site-uri sînt arondate pe lîngă orice cu bază de orice şi nu prezintă garanţie! Te rog!Aştept un răspuns aici. Mulţumesc anticipat.

 8. Mișto titlul – ”Infromații de CULISE… etc.”
  Așa prinde broasca musca…
  .
  Despre cererea Arabiei Saudite ca NATO să desfășoare trupe în Siria, nimic, nimic? Sau asta e ”prea de culise”?
  Știu – Arabia Saudită nu e membru NATO, dar NATO e membră NATO…

   • Ștu și eu?… O eventuală decizie NATO de a desfășura trupe în Siria ne-ar aduce pe toți mai aproape de un război cu Rusia. Cred că ar fi drăguț, nu-i așa?
    Se pare că Erdogan e ”pe alcaline”… După ce face cu degetul Rusiei acum se oțărăște la Statele Unite cu „Hey America! De câte ori ți-am explicat asta?” vorbind de sprijinul dat de americani kurzilor sirieni. Tare birlicul!!
    http://www.nytimes.com/2016/02/11/world/europe/recep-tayyip-erdogan-syria-kurds.html?_r=0
    Măcar Arabia Saudită păstrează un ton politicos… Deocamdată. Să vedem ce vor zice după căderea orașului Aleppo și a ”teroriștilor democratici” în mânile lui Assad – adică ale rușilor.
    .
    Așa că dacă la acest NAC se ia decizia de a băga NATO în marmelada din Siria doar pentru a satisface ambițiile califare ale saudiților și turcilor, cred că are legătură.
    .
    Da’, mă rog… Nu sunt eu analistul.

 9. n 1989 , sute de mii de oameni,la vremea aia tineri , au decorat străzile cu sângele lor , secerați de gloanțe pentru ca :
  – 25 de ani mai târziu , să avem libertatea și posibilitatea să spunem ce credem despre cei care considerăm că ne fac rău
  – 25 de ani mai târziu , să putem să ne exprimăm liber,fără consecințe , pentru o părere strict personală , argumentată sau nu
  – dacă considerăm că Liviu Dragnea e un mafiot nenorocit care ar trebui băgat la pușcărie , să ne putem exprima în asemenea mod fără repercusiuni legale !
  Domnule Dragnea ! Dacă veți reuși să ne limitați dreptul la liberă exprimare ,noi tot am ales un președinte al României care să nu fie de la PSD ! Voi tot ne-ați furat votul și ați interzis să voteze cei din Diaspora,sau ați încercat asta fără rușine !
  Să furi votul a milioane de oameni,asta înseamnă să fi mafiot !

 10. :))) se mută toţi americanii în est?
  :))) cu ce preţ sau care-i plata acestor mutaţii de avioane şi armament plus trupe?
  :))))) de unde atîta armată că americanii sînt împrăştiaţi peste tot în lume şi din cîte am citit nu mai vor război! sînt destui care se împuşcă între ei în americuţa încît s-au săturat de ucideri.
  :))) sau îi deplasează spre est şi în locul lor trimit musulmani şi europeni? :))) de asta trimit pe e-mail mesaje pentru a cunoaşte femei sau fete 🙂 poate şi băieţi! de ce nu?
  Cred că este în derulare o afacere grasă despre care se va auzi peste 50 de ani de secretizare dacă vom mai trăi.
  :))) se vrea popularea acestei ţări prin orice metodă avantajoasă oricui în afară de români? ”ştie mă, ştie”…pas cu pas!
  PS. pentru toate capurile luminate: nu intraţi în hora hărţuirilor altora pentru manipulare după cum vi se dictează! E cel mai mare rău posibil făcut intenţionat şi cu bună ştiinţă acestei ţări şi naţiuni române! Nu mai puneţi carul(încrederea şi speranţa) înaintea ”boilor”(faptelor reale gratuite) vorbitori şi transmiţători de minciuni prin manipularea care ascunde înţelegeri ascunse!(ştiu ce scriu şi afirm)

 11. Draga Radu .. 🙂 ma uitam la importanta vaccinurilor … cand marii emeriti doctori ai Romaniei .. spuneau cu surle si trambite .. e bine vaccinati-va … vaccinati-va … acum iesit din Sistem acel doctor spune .. adevarul .. unul din UK spune cu regret … dupa ce a facut pipi pe toata Romania cu votul sau de Alien .. ca regreta Iohannis 🙂 Peste ceva timp … Omul care are Lecturi Masive si “mutatii” de ceva vreme .. va constata ca portavocea lui nu mai este necesara peste Ocean … Si va spune .. Adevarul .. 🙂 Ar trebui sa spuneti adevarul inainte de a inrobi .. un Neam si o tara …
  dar poate unii au ramas cu mintea uitata in Carti …

  Cu respect draga Radu!

 12. Ca tot veni vorba de un posibil razboi, ma intreb oare cati romani ar fi dispusi sa moara pentru Iohannis, Kovesi, Coldea, Stanciu si altii asemenea lor. Cati ar fi dispusi sa-si riste viata pentru ca astia care conduc tara acum sa isi continue domnia nestingheriti, ba probabil sa si culeaga roadele unui posibil deznodamant pozitiv? Eu unul as refuza inrolarea. Prefer puscaria.

 13. Este bine pentru Romania ca joaca un rol important in NATO…niciodata nu am inteles pozitia Rusiei care vede atat de multa agresiune din partea acestei structuri militare…
  Sunt convins 100% de pozitia strict preventiva/defensiva a NATO, aceea de securitate ,,in zona,,.
  Pe de alta parte sunt convins 100% de faptul ca Federatia Rusa joaca teatru atunci cand spune ca vede NATO ca pe o amenintare..sunt convins 100% ca nu isi doreste nimeni conflicte militare majore si nici nu vor exista…
  Atunci ma intreb..este vorba doar despre a arata care este mai ,,cocos,,? Daca Rusia are doar interese economice in zona..de ce nu se preocupa mai mult in sensul de a deveni o superputere economica asa cum este SUA sau China? De ce traiesc intr-un trecut de mult apus? De ce nu ar intra si ei in UE?

Leave a Reply