Au trecut mai bine de 48 de ore de la dezvaluirea facuta la emisiunea Punctul de intalnire de la Antena 3 in legatura cu propunerea unui colectiv din Ministerul Educatiei ca istoria sa fie desfiintata ca materie de studiu in scoli si licee.

Ma asteptam sa existe un punct de vedere al Ministerului Educatiei, al ministrului numit Curaj.

Zeci de istorici au protestat, am fost interpelat de numeroase voci importante indignate de faptul ca sub egida Ministerului Educatiei se poate propune o asemenea porcarie anti-nationala.

Ce se intampla, domnule Curaj? V-a mincat pisica limba?

De ce nu spuneti nimic, dle Curaj, despre initiativa aberanta a colaboratorilor dvs? Sa inteleg ca sunteti de acord cu ea?

Vorbiti! Dezavuati sau sustineti idiotenia !

De ce va temeti, dle Curaj? De judecata istoriei?

24 COMMENTS

 1. De fapt, finala descompunere statala va incepe odata cu “trecerea treptată de la Statul Major General la (…) spaţiul euro-atlantic de Stat Major al Apărării”.

 2. Ministrul Curaj si-a exprimat deja, tacit, punctul de vedere: a pus la lucru (a achiesat, totuna) colectivul de desființare a Istoriei, ca doar n-or lucra de capul lor prin minister. Dar punctul de vedere al primului cadru didactic al tarii nu-l asteptati, d-le Radu Tudor? Sau este implicit, fiind izvorat de la “Guvernul meu”. Se pare ca este un punct de vedere comun numit “Lasitate” (nu “Curaj”).
  Pentru actiuni antinationale nu pare a fi prea scurt mandatul Guvernului.

 3. Da’ nu putem sa l întrebăm si pe domnul care promulga legi, fostul sef al minorității germane din Romania ? Mi aduc aminte ca făcuse la un moment dat un pact cu minoritatea UDMR…

 4. Un lucru(intre multe altele!) nu-l pot digera CIVIC…Tehnocrația de vârf nu implica si ONOARE, domnilor Curaj si domnule nepot al lui Tudor Vianu?! De la colegii Dvs. ajunsi pe la Bruxelles, nu am mari așteptări …

 5. :))) O zicătoare din popor spune ”curaj găină că mîine te tai”.
  – Ce curaj?
  – Care curaj?
  – De unde atîta curaj?
  Cîte lăzi are istoria? :))) Ştiam de 2 bucăţi: o ladă pozitivă în care se găsesc doar bineţi şi cea rea în care sînt aruncate gunoaiele.
  :)))) Care din cele două lăzi vor fi umplute cu vîrf şi îndesat privind activitatea acestei Românii prin activişti?

 6. Ce mi se pare trist, e ca in ce priveste ultimul sfert de secol, istoria Romaniei nu o sa mentioneze nici un personaj special, nici un roman adevarat, nici un patriot. Asta mi se pare cel mai trist, ca o sa fie doar o relatare rece, fara nume care sa merite sa intre in constiinta nationala. Cred ca e singura perioada de timp atat de mare, cand acest lucru se intampla, in toata istoria noastra. Pacat.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2016/02/08/nicolaescu-gorghiu-si-legea-preventiei-in-sanatate/

  • Istoria in mod categoric nu are ce mentiona. Dar fii sigur ca paginile cartilor de istorie vot fi pline… Ca doar avem “specialisti specializati” care se ocupa de curicula.

 7. Acum alta e problema ! Penalul Liviu Dragnea dă o lege care poate fi folosită împotriva Antena 3,anume o lege prin care minoritățile etnice să vă poată trimite în judecată pentru insulte sau ceva în genul
  Nu mai putem folosi termenul de homosexual fără să fie considerat o jignire împotriva minorității
  În cazul nostru și al Antenei 3,nu mai putem folosi cuvântul băsist fără să nu luăm amendă

 8. * Toti avem dreptul sa ne spunem opiniile,inclusiv cei care au venit si care vor mai veni cu asemenea propuneri insa tocmai in TARIA/CAPACITATEA de a cerne graul de neghina ne va oferi ceeace trebuie.Un ministru trebuie sa actioneze si nu sa vina la ‘clantaneala’ colectiva carora unora le-ar da satisfactie pe masura culturii lor.Pomul se judeca dupa roade si omul dupa fapte.Sa asteptam -cu incredere- masurile/prpopunerile dlui.Ministru.Cu respect,nartip. * http://ghpitran.ro

 9. Astora de teapa lui Curaj nu le e frica nici de Dumnezeu.. De ce s-ar speria de judecata istoriei…? Nu e suficient ca au pus economia pe linie moarta. Acum vor sa termine si tot ce inseamna cultura, istorie, educatie etc etc.. Astia ori sunt incompetenti cu totii, ori fac parte dintr-un sistem f bine pus la punct care si- a propus in clar sa facs aceste nebunii

 10. Disputa probabil va continua in privinta invatamantului gimnazial in special, programa si toate celelate.
  Este un soi de nebunie in invatamantul primar-secundar, dpdv al programei foarte incarcate. Chestiuni alta data studiate in liceu chira si facultate, ajung pe bancile scolilor genrale. Este un soi de graba si de exagerare haotica generalizata, parinti si profesori cu comprtamente deviante. De departe grupul celor cu 4×4 fac nota discordanta, spagi si aranjamente, transferuri fara examene, blaturi la teste si meditatii cu proprii profesori, fondul clasei cu laptp cei 1000.00 ! Un balamuc, asta ajuns inavatamantul romanesc ! Deopotriva prdearea limbii romane si a matematicii au atins nivele aberante dpdv al notinulilor .
  Ex in Manual de Limba Romana cl aV-a, analiza verb: ‘’este divers’’ – predicat nominal alcatuit din verb copulative, modul indicativ, timpul prezent, persoana a III-a, numarul singular+numele predicative exprimat prin adjectiv, se acorda in gen si numar cu substantivul ‘’relieful’’(neutru singular);
  ‘’este’’-predicat verbal exprimat prin verb predicative, modul indicative, timpul present, persoana a III-a, numarul singular.
  Cred ca ar prezenta interes o dezabtere pe tema invatamantului la A3.

 11. De ce tac parlamentari,de ce nu il cheama in parlament si sa-l interpeleze sa faca motiune si sa-l dea jos pe Curaj ca este un distrugator de tara.De nu mai avem istorie inseamna ca nu existam si atunci Ungaria,Rusia si ori cine poate sa ceara sa-i apartina bucati din tara.Afara urgent cu asemeni tradatori

 12. Ce-i mai idiot e ca guvernul “meu” pare a fi aterizat (de pe unde va fi aterizat) cu o agenda in mâna din care bifează la foc automat sarcinile de îndeplinit pe perioada Pre-electorală, adică pe timpul cât sunt siguri că stau prin ministerele de profil. Deci, nu răspund la Interpelările din Parlament, nu dau Comunicate de presa si, probabil, nici nu pricep de ce atâta zarva pentru niște schimbări “raționale” care oricum trebuie făcute, dacă nu de ei, de următorii executanți trimiși sa termine treburile concrete ale “resetării”. Nu cred ca dl Curaj are vreo idee de ecourile trecerii sale pe la ministerul Culturii, nici nu cred ca vrea sa produca vreun ecou, tipul e un anonim care se plimba de la un poșt la altul bifând tasks pe clipboard (asta-i jargonul, sunt sigura, in care se vorbește la Întâlnirile informale de prin vilele lacustre). Trebuia sa ne dam seama de la fotografia de grup in costume de Star Wars (Star Trek?), avem un guvern de infantili care se distrează cu telecomanda peste care se suprapun activiștii PNL, isterizati de campania electorală si-uite-așa vom intra in istorie cu Războiul stelelor 2016.

 13. Dar a disparut si limba si literatura romana din invatamantul primar! S-a desfiintat Abecedarul! Avem disciplina Comunicare in limba romana! Si manuale subtiri separate in doua parti, care se confunda cu caietele speciale! Nu mai avem disciplinele matematica si stiinte! Avem disciplina matematica si explorarea mediului, cu 4 ore pe saptamana, cu exercitii de matematica amestecate cu imaginile animalelor. Trecem rezultatul adunarii in patratelul vacii si al scaderii in cel al porcului! N-o fi fost mai clar sa fie lectii diferite, fiecare cu informatiile ei?? Ni s-a impus sa predam “integrat” dupa cine stie ce modele copiate de expertii plecati la furat de idei prin tari straine! Tragem de bietii copii sa priceapa toata amestecatura! Au de cantat si colorat la limba romana, in loc sa fie atenti la scris si citit! Nu se mai vad exercitiile de atatea imagini! Nu au nici texte de citit cum trebuie. Nu mai spun ca sunt goale de continut, fara nicio valoare educativa! Am facut fise de cuvinte si texte dupa vechile manuale ca sa ma asigur ca vor invata sa citeasca!
  Au introdus adunarea si scaderea cu trecere peste ordin la clasa pregatitoare si clasa I! Se scuza triumfator toti pupincuristii ca se face prin numare, dar, saracii copii, de atata numarat, numara si 1+1 pe degete! S-a distrus tot ce era bun! Daca ne plangeam pana acum ca programa de pe timpul lui Ceausescu era incarcata, acum e si mai incarcata si e coborata la clase tot mai mici! S-au redus orele de matematica si romana si s-au introdus orele de “joc si miscare”! O pierdere de timp! In loc sa avem programe aerisite, pentru varsta copiilor pe care sa le desfasuram relaxat!!
  E dezastru si in invatamantul primar! Dar “de vina sunt invatatorii”! “Integrat” inseamna amestecatura, iar asta nu a adus rezultate nicaieri! Nu cu programele de la noi!
  Sa manance domnii “experti” ciorba cu prajituri si tocanita cu frisca si pe urma sa prezinte rezultatele! Trebuie sa impiedicam cu orice chip aceasta bataie de joc! Si da, mi-e dor de programa simpla si clara din vremea in care eu eram eleva!!

 14. Nu trebuie s-o luăm personal. Slugile lui anticrist se războiesc cu Dumnezeu, noi suntem victime colaterale. Cu laicitatea-nfiptă bine-n dosuri, să ne țină chiloții.

 15. “Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii -N. Iorga
  “Traim cu frenezie o flecareala continua, multumiti ca avem ce barfi, fara sa ne pese ca tara in care locuim ar putea fi parasita de Istorie.” – Octavian Paler
  “Istoria este singurul laborator pe care il avem pentru a testa consecintele gandirii -Etienne Gilson
  “Between history and the eternal i have chosen history, because i like certainties. Of it, at least, I am certain, and how can i deny this force crushing me”- Albert Camus

  Probabil pentru unii, (Ministrul Curaj) istoria este o….. necunoscuta.
  Sufletul unui popor =Istoria, incepe cu pagina trecutului, se oglindeste in prezent si renaste in viitor, chiar din trecutul si prezentul ei.
  Este ciclul simplu al vietii, de aceea Istoria nu moare, sau nu poate fi exclusa, redusa, sau negata, chiar daca unii si-ar dori asta din prostie sau interese si desigur globalizare -uniformizare.
  Adica fiind asa globalizati toti la gramada ca intr-o supa de zarzavaturi, de ce D-zeu mai avem nevoie de Istoria noastra?
  Uite de asta! pentru ca :
  Istoria este VIE si prezenta mereu, tocmai prin sufletul poporului -calator in timp, scriind mereu o PAGINA A ISTORIEI ROMANIEI pe care nicio lege aberanta nu o poate distruge. Cum poti elimina sufletul unui popor? Nu poti! el e calator in timp si spatiu : E LIBER! si a scris ISTORIA pentru generatii peste generatii ce vor urma spre a fi cunoscuta .

 16. Subscriu, domnu’ Tudor, asta-i o porcărie.

  Când mai aveţi întâlniri (nu mă refer strict la emisiunea pe care o faceţi) cu anumiţi oameni, vreau să-i întrebaţi pe cei din mediul academic sau cei emeriţi în d-ale istoriei (chiar si profesori de gimnaziu sau liceu, fara excluderi): “Care este DIFERENŢA dintre ISTORIE şi ISTORIOGRAFIE?”

  Foarte probabil, majoritatea telespectatorilor ar dori să ştie care e diferenţa majoră (există ‘diferenţe’ -plural-, dar numai una e vârf de curbă) dintre istorie şi istoriografie.

  Chiar, sunt convins că ar suna muuuuult mai bine să fie scris pe toate manualele şcolare, în loc de `Istorie` sau `Istoria Patriei/Naţiei`, ‘Istoriografia Românilor’ sau, pur şi simplu, ‘Istoriografia Românilor & României’. Aş dori să mă pronunţ, cuvântul (şi greutatea acestuia) ‘istoriografie’ este ceva mai… zenitos.

  În cazul în care nu aveţi timp (emisiunea dvs. este, până la urmă, despre actualităţi), eventual, cereţi-i domnului Ursu să considere această mică discuţie, a istoriei şi istoriografiei.

  Cu stimă.

Leave a Reply