Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 27 iunie, ora 13:00 – 28 iunie, ora 16:00, se vor produse scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide şi posibile depăşiri ale Cotelor de apărare pe râurile din bazinele hidrografice:
Olt – bazin superior şi afluenţi aferenţi sectorului amonte S.H. Făgăraş (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov)
Teleajen (judeţul Prahova)
Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău) Putna (judeţul Vrancea)
Rm. Sărat (judeţele Vrancea şi Buzău)
Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Neamţ, Bacău şi Covasna)
Bârlad – bazin superior şi afluenţi aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi)
Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Adjudul Vechi (judeţele Vrancea şi Galaţi)
Râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).
Mesajul Departamentului pentru Situatii de Urgenta din MAI, condus de secretarul de stat Raed Arafat :
În contextul emiterii, de către Administrația Națională de Meteorologie, a avertizării Cod Portocaliu pentru județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița Prahova, Vrancea și Vâlcea, la nivelul IGSU s-a luat decizia activării grupelor operative în cele nouă județe vizate de ploi abundente.
Având în vedere că a fost emisă și o atenționare meteo Cod Galben de averse însemnate și instabilitate atmosferică, care vizează cea mai mare parte a țării, pompierii sunt pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor și autorităților locale.
La nivelul tuturor județelor aflate sub incidența fenomenelor meteorologice periculoase, sunt mobilizați peste 3.200 de salvatori IGSU cu 1.400 de autospeciale și mijloace de intervenție la inundații. În funcție de evoluția vremii, dispozitivele pot fi redimensionate și adaptate nevoilor operative, prin suplimentarea cu forțe din județele care nu se află sub avertizări.
Pe fondul căderilor de precipitații, în cursul nopții nu fost înregistrate situații deosebite care să impună intervenția efectivelor ISU.
Evoluția situației din teren este atent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Recomandăm populației din județele în care sunt prognozate ploi abundente să asigure scurgerea apelor pluviale prin curățarea șanțurilor și a rigolelor, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activitățile în aer liber.
Totodată, avertizăm cetățenii ca în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenții de apă și să se adăpostească în zone înalte și sigure.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”.
Tara asta are parte numai de: avertizari,concluzii,statistici,vorbarie,neputinta si inundatii sau catastrofe! Guvernantii in cei 29 ani nu au miscat nimic pe motiv ca nu au bani,dar pentru cocalarii lor si numitii politic plus pensii nesimtite…au!?! Ce mama dracului fac primariile cu impozitele si nu axele adunate de la cetatenii obarsiei? Prin lege,trebuie returnati banii in avantajul cetatenilor si nu a puturosilor sau plimbaretilor prin strainatate reveniti la domiciliu cu buzunarele grase si in evidenta primariilor sunt cu zero incasari,zero salarii! In alte tari,apa de ploaie nu se plateste de cetateanul obisnuit,este directionata spre plante sau carata din bazinele colectoare pein camp in agricultura! Romanii si cu banii luati si saraciti!