In Ucraina, Muntenegru, Siria si chiar in spatiul NATO, de mai bine de 5 ani se simte clar si prezent pericolul unei activitati paramilitare rusesti, sustinuta de un efort urias de intelligence militar (GRU). Asasinatele la comanda, infiltrarile in zone sensibile, amplificarea potentialului destabilizator si amenintarea imediata sunt cateva din obiectivele identificate in urma actiunilor desfasurate. Iata ca apar evolutii ingrijoratoare, ce constituie un semnal serios de alarma pentru spatiul aliat.

Ziarul online norvegian independent AldriMer, care publică îndeobşte articole critice despre starea forţelor armate, apărare şi politica de securitate a Norvegiei, a relatat recent, citând patru surse diferite, despre o misiune secretă ilegală a forţelor speciale ruse – aşa-numitul “Detaşamentul zburător al lui Kadârov” – în insula norvegiană Spitsbergen, relatează în ediţia din această săptămână bisăptămânalul independent rusesc Novaia Gazeta, potrivit Agerpres.

Ministerul rus de Externe a calificat acest articol drept o “provocare grosieră”, dar dovezile sugerează că jurnaliştii norvegieni aveau dreptate, conform Radio Svoboda.

10000 de trupe paramilitare cecene au fost oficializate drept comandouri in afara teritoriului Federatiei Ruse, in interesul acesteia :

Deutsche Welle scria in luna august ca in Germania s-a produs deja un asasinat despre care sunt indicii ca a fost savarsit de trupele paramilitare cecene dirijate de Moscova :

Enigma crimei din parcul din Berlin

Un cecen din Georgia a fost împușcat mortal la Berlin, se pare de către un cecen din Rusia. Dacă este vorba de o răzbunare, atunci două războaie au jucat un rol în această crimă.

Polizei: Radfahrer soll Mann in Berlin-Moabit erschossen haben (picture-alliance/dpa/P. Zinken)

A fost o crimă oarecare sau are uciderea unui azilant cecen din Berlin un substrat politic? Procuratura federală din Germania nu s-a implicat încă în anchetă, dar rămâne cu “ochii pe situație”, după cum a precizat pentru dpa un purtător de cuvânt. Procurorii federali intră în acțiune doar atunci când există suspiciunea că o infracțiune ar fi fost comisă de o “putere străină”. Presa speculează cu privire la o posibilă implicare a serviciilor secrete din Rusia.

O crimă ca la cinema

Incidentele de vinerea trecută din Berlin par desprinse dintr-un film despre foști luptători ceceni, răzbunare și criminali plătiți. Realitatea nu este în acest caz mai puțin spectaculoasă decât ficțiunea: cu puțin înainte de prânz, un trecător care se plimba într-un parc din cartierul berlinez Moabit a fost împușcat mortal de un biciclist. Acesta a tras de două ori asupra victimei – un bărbat de 40 de ani, solicitant de azil, de origine cecenă, cu pașaport georgian. Unele surse din Rusia și Georgia spun că numele său era Selimkhan K., cunoscut de asemenea și ca Tornike K.

Suspectul a fost prins rapid cu ajutorul informațiilor de la martorii oculari. El se află în arest preventiv și refuză să vorbească. Despre el se știu puține lucruri. Potrivit procurorilor berlinezi, este vorba de un bărbat de 48 de ani cu pașaport rusesc. Presa susține că și el este cecen. Ambasada rusă din Berlin a precizat luni că ar fi “în contact” au anchetatorii germani. Poliția a găsit într-un râu din apropierea locului faptei bicicleta suspectului, o perucă și probabila armă a crimei, un pistol Glock 26, de calibru 9 mm.

Cine a fost Selimkhan K.?

Din diverse surse, se strâng informații despre victimă cu ajutorul cărora se pot presupune posibile motive pentru crimă. Selimkhan K. trăia din 2016 în Germania. El provenea din Georgia din regiunea Pankisi, de la granița cu republica semiautonomă rusă Cecenia, din Caucazul de Nord. Această regiune montană greu accesibilă a fost scena luptelor în al doilea război cecen, început în 1999 și care a durat aproape un deceniu. Luptători separatiști ceceni și teroriști islamiști s-au ascuns de trupele ruse în regiunea amintită.

Lideri separatiști în al doilea război cecen

Lideri separatiști în al doilea război cecen: Șamil Bassaev (mijloc) și Abu Al Valid (al doilea din dreapta)

Selimkhan K. ar fi luptat atunci de partea separatiștilor, împotriva Rusiei. “În cel de-al doilea război cecen, el ar fi luptat mai întâi sub comanda lui Șamil Bassaev, apoi sub cea a liderului arab Abu Valid”, se spune într-o scrisoare a președintelui asociației berlineze “Societatea germano-caucaziană”, Ekkehard Maaß. Acesta s-a adresat astfel Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF). DW este în posesia acestei scrisori din 2017. Cunoscutul lider cecen Bassaev și sauditul Valid au fost uciși de unitățile speciale ruse. În scrisoarea sa pentru BAMF, Maaß face referire și la războiul ruso-georgian din august 2008. Selimkhan K. ar fi pus atunci bazele unui grup de “200 de voluntari pentru apărarea Georgiei în Osetia de Sud”. Grupul nu a participat însă la vreo misiune de luptă.

Potrivit unor relatări de presă, Selimkhan K. ar fi colaborat cu Ministerul de Interne georgian și ar fi fost un fel de “mediator” la o luare de ostatici din 2012.

Nu este un caz unic

Maaß îl descrie pe Selimkhan K. drept “prietenul” său, care “nu ar fi nici un islamist periculos, nici un terorist”. Mass-media au relatat că autoritățile germane l-ar fi trecut inițial pe lista potențialilor islamiști periculoși. Ulterior el a fost scos de pe această listă. Maaß a cerut în scrisoarea adresată BAMF protecție pentru Selimkhan K., deoarece acesta ar fi primit și în Germania mesaje de amenințare prin SMS și WhatsApp. În plus, ar fi avut loc tentative de asasinare a acestuia, ultima oară în 2015 la Tbilisi.

Dacă se va dovedi că a fost o crimă plătită, ar fi vorba de un prim caz de acest fel în Germania, dar unul care confirmă o tendință constatată pe plan internațional. În 2009, la Viena, refugiatul cecen Umar Israilov, și el fost luptător în războiul cecen, a fost asasinat în plină stradă. Pentru crimă au fost condamnați trei ceceni care trăiau în Austria. Anterior, câțiva luptători ceceni cunoscuți fuseseră asasinați în Turcia și în regiunea Golfului Persic. Ekkehard Maaß a declarat pentru DW că este de părere că uciderea lui Selimkhan K. face parte dintr-o serie de crime cu substrat similar.

Si Buzzfeed News a relatat despre trupele paramilitare cecene :

https://www.buzzfeednews.com/article/maxseddon/investigation-into-russian-opposition-leaders-death-has-stro

Leave a Reply