Armata rusă efectuează cele mai ample manevre militare de la sfârşitul Uniunii Sovietice încoace, scrie dw.de. La exerciţiu iau parte şi militari chinezi. Cine să fie inamicul şi pentru ce tip de război se antrenează ruşii?
La manevrele militare “Vostok-2018” (Est 2018), derulate în Siberia orientală şi în Extremul Orient, între 11 şi 17 septembrie, iau parte atât mai multe divizii ale armatei (forţele districtelor Centru şi Vest), cât şi flotele Nord şi Pacific ale Marinei ruse. Cele mai ample exerciţii militare de după destrămarea Uniunii Sovietice implică participarea a aproximativ 300.000 de soldaţi, peste 1000 de avioane, elicoptere şi drone, până la 36.000 de blindate sau alte vehicule militare şi până la 80 de nave de război sau alte ambarcaţiuni. Într-una dintre etape vor participa şi unităţi din China.
Observatorii germani nu sunt surprinşi de aplicaţiile Vostok-2018. Specialistul Gustav Gressel – Senior Policy Fellow / European Council on Foreign Relations (ECFR) din Berlin – afirmă că armata rusă se antrenează în fiecare an “într-o altă direcţie strategică”: sud, vest sau est. “Un plan de exerciţii militare normal”, subliniază Gressel.
Nici amploarea manevrelor nu reprezintă vreo noutate, afirmă, la rândul său, Sarah Pagung de la Societatea Germană pentru Politică Externă (DGAP). “Aplicaţiile militare în est sunt întotdeauna mai mari ca cele din vest, având în vedere limitarea prezenţei trupelor militare în partea de vest, conform documentului de la Viena.”
Este vorba despre Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE) şi documentul OSCE adoptat la Viena în 2011 care prevede limitarea exerciţiilor militare în partea europeană a Federaţiei Ruse. “Dacă privim scenariul aplicaţiilor, ce trupe sunt implicate, este clar că Rusia se antrenează pentru un război global, inclusiv cu forţe nucleare”, spune Sarah Pagung referitor la dimensiunea actualelor aplicaţii militare.
Chinezii şi ruşii se antrenează împreună
În opinia experţilor interesantă este şi participarea a aproximativ 3000 de soldaţi chinezi. Începând din 2003 cele două ţări au desfăşurat împreună 30 de exerciţii militare, însă chinezii nu au luat parte şi la manevre strategice. O asemenea onoare nu le-a mai revenit până acum decât celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, de exemplu Belarusul, cu ocazia exerciţiilor din vestul Federaţiei în 2017.
Gustav Gressel crede că noutatea actualelor aplicaţii ar fi invitaţia adresată Chinei şi la “partea militară hardcore” – parte pe care chinezii o vizau de multă vreme, nu numai la exerciţiile antitero. Parţial, chinezii deţin mai multă tehnică, dar “în privinţa instruirii ofiţerilor, a comandării trupelor şi a flexibilităţii operaţiunilor ruşii sunt mai avansaţi”, spune expertul. Conform lui Gressel, chinezii ar putea profita de experienţa pe care militarii ruşi au acumulat-o în conflictele din Siria şi Ucraina.
Gressel este de părere că apropierea celor două ţări în sfera militară ar putea însemna un coşmar pentru SUA. Apropierea s-a produs cu multă vreme în urmă în domeniul economic, iar acum şi în sectorul securităţii. “Trebuie să înţelegem că Moscova vede în securitate în primul rând securitatea regimului din Federaţie.” Pentru Kremlin, inamic înseamnă occidentul şi SUA – forţa culturală a Vestului ar putea fi o ameninţare pentru regimul moscovit. China – ţară care sub aspect militar ar putea reprezenta un pericol mult mai mare – nu ameninţă nucleul regimului din Rusia. (…)
Stim. Pericolul rusesc, Tema preferata a sorosistilor…
Daca tot ne inspaimantam de rusi, desi avem pe americani cu scutul antiracheta la Deveselu, de ce nu introducem stagiul militar obligatoriu macar 3 luni de zile cum au si polonezii?
esti praf
Domnule RT,
Sunteti impotriva unui stagiu militar de 3 luni de zile ?
De ce ?
ce zici anonimule?
Domnule RT,
E o intrebare simpla de ce evitati sa raspundeti ?
Va opuneti stagiului militar de 3 luni ?
————-
Am simplificat numele se pare ca va deruta si am iesit din anonimat sunt celebrul Popescu Vasile ! Sper sa puteti raspunde.
Propuneți dvs?
Sa vezi cand or intra si nord-coreenii in prietenia asta cum o sa fie.
Si turcii, ca e de asteptat. De Iran nu mai zic.
Challenge-ul pt NATO o sa fie cum sa se opuna altui pact care e format din state nedemocratice, in care hotararile se iau instant si fara vot. Va putea face fata mamutuk greoi NATO, in structura actuala de putere unui adversar f rapid si care functiineaza dupa alte reguli?
Ramane de vazut pe pielea noastra:)
Raman la convingerea ca cea mai buna solutie este masa tratativelor, nu a zanganitului de arme si a “descurajarii”, cand vedem tehnica si puterea de foc infioratoare a celor puternici de azi.
Intre timp ministra de externe a Austriei l-a luat nas de cununie pe Putin si ii pupa mana din pozitia genunchi. Asta nu-i fugura de stil e video de la nunta.
Iar Merkel e si ea mana in mana cu Putin.
Asta e ingrijorare….
” Cine să fie inamicul şi pentru ce tip de război se antrenează ruşii? “…Pentru obiectivitate ( care lipsește D lui R.T.) : dar noi cand facem manevre multinationale in M.Neagra,ce inamic avem in vedere ???!!
deci romania e de porc, rusia e buna, nu? normal, esti protrump, anonimule curajos…
Nu e asa de mult de cind spuneam, chiar aici (asa lipsit de lecturi cum sint), ca maniera agresiva cu care NATO se apropie, PAS CU PAS, de granitele Rusiei, risca sa arunce pe rusi in bratele Chinei. Consecintele vor fi absolut dezastruoase pentru americani, ale caror relatii cu Germania sau Franta sint tot mai reci. Asa se intimpla intotdeauna cind salivezi la ceea ce nu-ti apartine si, mai ales, cind ii subapreciezi pe rusi. Au mai facut-o si altii, printre care Napoleon sau Hitler, si le-au mers fulgii!
Asta e: istoria ne invata ca din istorie nu invatam nimic 🙂
adevarul este ca preferi sa iti injuri propria tara decat sa vezi adevarul agresiunilor rusesti din ultimii 10 ani. chestia asta se numeste cumva
Eu injur propria mea tara? La ce film te-ai uitat? Ca presupun ca nu le ai cu bautura…
Cit despre agresiunile rusesti, le vad foarte bine. Diferenta dintre noi e ca eu le vad si pe ale altora, in timp ce dumneata ai ochelari de cal si le vezi DOAR pe ale rusilor!
Asta ti-e orizontul, n-ai ce face!
pai cand injuri NATO injuri Romania. Cat despre ce vad eu si ce vezi tu….. :-))))))))))))))))))))))))))))
Recunosti ca am anticipat CORECT aparitia chinezilor in ecuatie? Iata ca orizontul meu e un pic mai larg decit al tau. Stiu ca-ti cade greu la ficat 🙂
ai anticipat o informatie publica de cateva luni. bravo. nu-mi cade greu nimic, mananc echilibrat
Pentru a face o analiza completa a manevrelor militare ruse, trebuie sa cunoastem in amanunt doctrina militara si istoria relativ recenta a vecinului de la est. Cu atat mai mult mi se pare surprinzatoare ingrijorarea observatorilor germani care cu siguranta nu sunt niste ageamii.
Nu v-ati gandit la etalarea armamentului celor doua tari pentru publicitate prin care sa atraga afaceri financiare are grase?! Cam asta vad eu!
Interesant e ca daca tarile NATO fac manevre militare, ele sint defensive, preventive, pasnice, power flower. Cind fac rusii manevre, sint ostile, agresive, provocatoare, dusmanoase, amenintatoare si, evident, stirnesc mare ingrijorare. Dubla masura (ca sa nu folosesc un termen mai neaos, dar mult mai putin academic) se intoarce INTOTDEAUNA, mai devreme sau mai tirziu, impotriva celui care o practica. Lasa ca-l dezonoreaza (la unii oricum onoarea e doar o vorba goala), dar de obicei le mai da si una peste bot!
cand rusia invadeaza state independente la granita nato, tu ai vrea ca nato (inclusiv romania) sa nu-si intareasca apararea. cand iti spun ca gandesti sovietic te superi
Rusia e cumva stat suveran sau ma insel? Si din cate am citit exercitiile s au desfasurat in interiorul granitelor lor si sau ape/spatiu aerian international. Care e problema? Daca suntem in nato de ce iti faci griji? Eu nu mi fac. Avem scut la caracal
bravo !