Inspecţia Judiciară a anunţat, miercuri, că a început acţiunea disciplinară faţă de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, urmând ca CSM să decidă în ce fel va răspunde aceasta. Inspectorii judiciari spun că Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător să facă controale la două servicii teritoriale.

„(…) A încălcat cu ştiinţă dispoziţiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se referă la competenţa de a dispune şi a efectua controlul tematic, (…) prin desemnarea consilierului procurorului şef al DNA, judecător detaşat, aflat într-o vădită stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la două servicii teritoriale”, arată Inspecţia Judiciară.

Inspectorii mai spun că, prin acest fapt, şefa DNA şi-a încălcat atribuţiile.

De asemenea, arată Inspecţia Judiciară, prin încălcarea regulamentului şi desemnarea unui magistrat aflat în incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la modul în care va răspunde Kovesi.

Aceasta este cea de a doua acţiune disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciara împotriva şefei DNA.

Inspecţia Judiciară a început în 12 ianuarie o acţiune disciplinară în cazul procurorului şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, care este acuzată de trei abateri disciplinare. O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA.

Procurorului şef al DNA i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru “nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa..” constând  în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65  alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală”, scrie news.ro

19 COMMENTS

  • eja se vede de la o poștă că IJ este la cheremul politicului. Acum tot inventează tot felul de pretexte sa-i gaseseasca nod in papură doamnei Kovesi. Acest subiect se răsuflă tot mai tare.

   • @carmen,serios?! Dar dovezile aratate pe micile ecrane,sunt tot politice?! Dar chinul suportat de multi si familiile lor(nu politicieni), nu conving o rasturnare de situatie?!

    • @parere, nici o instituție a statului român nu a confirmat până în prezent “dovezile” fam. Cosma.
     până când instituțiile statului se pronunță cred că este benefic pentru noi ca societate să reacționăm rațional.
     mă tem că actuala majoritate parlamentară PSD și ALDE vrea doar să înlocuiască D-zeii.

    • Chiar astăzi raportul pe justiție Greco al Consiliului Europei a fost făcut public deoarece dorel al nostru ce-i supt Dragnea a refuzat sa-l publice iar ingrijorarile, legate de ce fac pesedistii cu legile justiției, sunt foarte mari! Au amintit și de modul cum vrea sa fie înlăturată cea mai curajoasa femeie din Europa care se lupta cu marii infractori! Deci ma lasi cu IJ pesedista. Oare de ce antena3 nu a facut o emisiune cu raportul pe justiție Greco ? Acolo sunt impartiali…nu sunt nici pesedisti nici pedelisti nici pedelisti.

   • Regim securist al UE si al dept de stat sorosist.

    TRebuie sa iesim de urgenta din Uniunea Sovietica Europeana Securism, abuzuri o porcarie.

  • Da, exact. Am ajuns o tara condusa de DNA-SRI prin dosare si puscarie. Am ajuns o tara cu parlament si guvern paralizate prin amenintarea dosarelor si a puscariei. Protocoalele secrete si ilegale incheiate intre doua institutii de forta ne arata sta. Sigur ca aia din UE nu vor sa vada asta pentru ca altfel isi pierd cpacitatea de control asupra noastra.

   Orice tara democratica din lume e condusa prin parlament si presedinte alesi liber de popor. La noi o persoana numita politic in fruntea unui parchet careia i s-au gasit grave abateri disciplinare, abuzuri ale drepturilor omului, incalcari ale Constitutiei sta inca in functie. Ministrul Justitiei a demis-o si ea sta in functie. Ce fel de tara e asta condusa prin procurori?

   Orice democratie e condusa prin politicienii alesi liber de popor. NU EXISTA ALTA DEMOCRATIE DECAT ASTA. Ori vrem sa ne intoarcem la rezultatul votului nostru si sa lucram cu politicienii alesi de noi ori mergem in Evul Mediu la catuse si procuratura. Catusele si procuratura nu vor construi niciodata nimic…sa nu ne mai amagim degeaba…

   • Problema cu politicienii alesi “de noi” este ca astia nu vor construi niciodata nimic. Doar vor fura. Si asta e problema care pe mine ma afecteaza cel mai mult. Pana una-alta nu am auzit ca sa fi furat ceva Kovesi. Iar in Evul Mediu ne vom intoarce datorita saraciei si lipsei de educatie, doua “obiective” ale “alesilor” neamului.

   • dacă SRI a pus guverne atunci mă declar mulțumită de faptul că a promovat oameni mult mai capabili decât miniștrii care au făcut parte din guvernele dragnea 1,2,3.
    prostia miniștrilor dar și a prim-miniștrilor promovați de nea’ Dragnea este un atac la siguranța națională.

 1. Pai, parca CSM a dat aviz negativ la revocarea doamnei K.
  Acusi o cerceteaza ?
  N ar fi fost mai bine, in lumea justitiei , intai sa cercetezi si apoi sa concluzionezi ?
  La magistrati vad ca e invers !

 2. foarte multe instituții publice controlate de actuala majoritate parlamentară PSD și ALDE generează doar BN-uri pentru trusturile de presă care susțin campania de defăimare a unor foști/actuali demnitari.
  în urmă cu aprox 1 an răul absolut era Băsescu … acum sunt Maior, Coldea, Kovesi, Ponta, Cioloș, Soroș, etc.
  jurnaliștii postului A3 refuză să-l vadă pe dl Vasile Dâncu, prieten cu dl Liviu Dragnea. / dl Vasile Dâncu a fost prezent la Congresul PSD.
  securiștii lui Dragnea sunt buni față de “securiștii” lui Ponta, Maior, Coldea, etc.
  toată lumea se uită în gura lui Harnagea (fost șef SIE), Meleșcanu (fost șef SIE). stați liniștiți, sunt membrii ALDE.

  • Hai, mars. Nu zice nimeni ca unii securisti sunt mai buni decat altii. Asa v-a invatat propaganda realitateatv (cu datorii uriase la buget), digitv, ziare.com, etc. Se vede din postarea ta. Hai, mars la bogdan rares, oreste, dogioiu, ctp, etc. Si sa nu uiti sa te inchini slujirii seara inainte de culcare.

   • @stan petru pavel, dacă adevărul deranjează oamenii spălați pe creier nu am nici o problemă să accept noul statut de securist.
    prefer să mă bucur de acest statut decât să trăiesc într-o țară unde condamnații penali redefinesc democrația.
    stimate domn, vă doresc sincer să trăiți în țara “reformată” de dl Liviu Dragnea și/sau dl Călin Popescu Tăriceanu.
    Nu am nici un gram de respect pentru actualii lideri ai actualei majorități parlamentare.
    Dacă tot se luptă liderii actualei majorități cu “statul paralel” propun să se delimiteze de “securiștii” care până mai ieri au condus SIE.
    nimeni dar absolut nimeni nu a auditat activitatea foștilor șefi SIE.

 3. Toate institutiile trebuie sa-si faca treaba. Nu conteaza ce i s-a parut, sau nu i s-a parut inspectiei judiciare ca a incalcat unul sau altul, important e ce decide CSM-ul. Partea proasta e ca presa a ajuns, nu de azi, sa judece public pe oricine, sa dea verdicte, sa stabileasca vinovatii, sa stabileasca pasii ce ar trebui urmati pt ca o persoana sau alta sa fie demisa samd La treaba asta nu se mai scandalizeaza nimeni, nu exista si aici o inspectie precum cea judiciara. CNA-ul ? Ala e tot politic.

  • In democratie e cu politicul ALES DE CETATENI iar in dictatura e cu protocoale secrete intre servicii si procurori. Si cu dosare facute sa decapeze pe cei din politic.
   ——-
   Dar pentru unii ca tine e greu de inteles. Aveti aceiasi atractie morbida si cretina cum au rusii pentru Putin. Rusilor le place dictatura si nu le poti face nimic.
   Asa si voi astia cu #securist. Vreti securism asta e nu puteti fi convinsi de ratiune si democratie.

Leave a Reply