Solidaritatea NATO este esentiala in aceste momente de turbulente politice si de securitate majore. Intarirea Flancului Estic, in care se afla si Romania, a fost decisa in Summit-ul NATO de la Varsovia. Iar SUA, ca cel mai important contributor militar al Aliantei, s-a angajat sa fie si la granita de est un varf de lance al apararii si descurajarii oricarei amenintari. Este exact ce avem nevoie, noi, aliatii din Est !

Încă trei aeronave de tip F-16 Fighting Falcon vor ateriza, joi, la Baza Aeriană 86 Borcea, au anunțat Forțele Aeriene Române într-o postare pe Facebook.

Avioanele vin din Portugalia și se alătură celor șase care au fost preluate, pe 28 septembrie, de la baza portugheză Monte Real.

Alte trei aeronave de acest tip urmează să fie aduse în România în prima parte a anului viitor.

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Inițial, s-a intenționat achiziționarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen și Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.

Prețul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro. Avioanele vor staționa la bazele aeriene de la Fetești și Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Potrivit specialiștilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autoritățile române au anunțat intenția de a mai achiziționa și alte aparate de tip F-16.

România vrea să cumpere încă 12 avioane F-16, urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă, precizeaza Agerpres.


Statele Unite ale Americii desfășoară trupe în România, Polonia și țările baltice în luna ianuarie în cadrul măsurilor de sporire a securității în regiune, au anunțat miercuri oficiali americani și polonezi, potrivit postului de radio Vocea Americii, care citează Associated Press.

Anunțul a fost făcut de ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz în urma unei întâlniri cu comandantul trupelor terestre americane în Europa, generalul Ben Hodges, desfășurată în orașul Zagan, din vestul Poloniei. La începutul lunii ianuarie la Zagan va fi desfășurată o brigadă blindată de luptă de la Fort Carson (statul Colorado), în timp ce un batalion va fi desfășurat începând cu data de 1 aprilie la Orzysz, în nord-estul Poloniei.

Macierewicz a declarat că este ‘foarte bucuros de decizia părții americane de desfășurare mai devreme” a forțelor respective.

Potrivit The Guardian, oficialul polonez nu a precizat dacă această devansare a calendarului este urmarea faptului că pe 20 ianuarie Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA. În campania electorală pentru prezidențialele din 8 noiembrie, Trump a sugerat că ar dori ca Europa să se bazeze mai puțin pe SUA pentru apărarea sa.

Totuși, Pentagonul a precizat că desfășurarea forțelor americane în România, Polonia și țările baltice nu a fost accelerată și că ea are loc conform calendarului prevăzut.

Hodges a explicat că pe 6 ianuarie 2017 vor sosi în portul german Bremerhaven trupe americane, care vor fi imediat desfășurate în Polonia, țările baltice și România. Transferul lor va fi cronometrat și considerat drept un test referitor la ‘cât de rapid se poate deplasa această forță din port în teren”, a adăugat el.

‘Am încredere în semnalul foarte puternic, în mesajul pe care el îl va transmite, acela că Statele Unite, împreună cu restul NATO, sunt angajate față de descurajare”, a subliniat generalul Ben Hodges, scrie Agerpres.


România își va consolida apărarea în contextul sporirii prezenței militare a Rusiei în regiunea Mării Negre, a declarat marți ministrul apărării naționale Mihnea Motoc pentru agenția Associated Press, preluată de cotidianul american The New York Times.

Mihnea Motoc a menționat că România va începe să aloce domeniului apărării 2% din produsul său intern brut (PIB) în 2017, lucru pe care Alianța Nord-Atlantică îl dorește de la toate statele sale membre.

Social-democrații, care au câștigat alegerile parlamentare desfășurate duminică în România, au promis că vor respecta acordurile internaționale încheiate de București, adaugă sursa citată.

Potrivit lui Motoc, membru al guvernului tehnocrat aflat la final de mandat, capacitățile militare ale Rusiei în Marea Neagră “s-au întărit considerabil în ultimii ani”. ”Nu cred că poți rămâne indiferent la lucrul acesta”, a continuat oficialul român.

El a explicat că NATO nu intenționează să aibă același nivel de “dezvoltare militară ca a Rusiei”. “Ideea noastră nu este de a intra într-o cursă a înarmării cu ei”, a menționat Mihnea Motoc, în opinia căruia relațiile cu Rusia au devenit ”minimale” după ce această țară a anexat, în 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Ministrul român și-a exprimat speranța că situația se va îmbunătăți, dar a estimat că pe termen scurt ”realitățile nu se vor schimba în mod decisiv”.

Pe fondul deteriorării relațiilor dintre Moscova și Occident după anexarea Crimeii de către Rusia, NATO a deschis la București, anul trecut, Unitatea de Integrare a Forțelor NATO și a activat Comandamentul multinațional de divizie Sud-Est. Acestea s-au înscris în măsurile stabilite în Planul de acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale, adoptat la Summitul NATO din Țara Galilor, din septembrie 2014.

6 COMMENTS

  1. Intariti apararea Romaniei, pentru ca oricum nu ne ataca nimeni!

    P.S. Care este ultimul razboi de cucerire pe care l-a purtat natia noastra? Jucam numai in aparare traditional, sau batem in retragere dupa ce otravim apa si dam foc la grane. E cea mai sigura combatere. Uneori dam cu bolovani. Respect deosebit.

  2. afaceri cu potcoave de cai morti face romanica .am dat pe 12 avioane la mana a treia vechi de 35 de ani 628 milioane$ in timp ce pakistanul a luat in februarie 8 f-16 c/d block 52 cu 565 mil.$.noi-noute nu antichitati ce au fost calarite de doua aviatii si le-a mai parjolit si soarele cativa ani in desertul arizona.

  3. Suntem gata de ucis! Pot să intre la acţiune, carnea de tun e la vedere! Nu ai unde şi nici nu ai cum să fugi, lipseşte sursa financiară pentru marea masă a poporului din interiorul patriei!

Leave a Reply