Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat vineri într-un interviu acordat AGERPRES că progresele înregistrate de România în domeniul luptei împotriva corupţiei pot fi cuantificate iar actualele propuneri de modificare a legilor Justiţiei ar putea trage înapoi instituţiile judiciare ale ţării spre un punct în care nu stătea la fel de bine la capitolul anticorupţie şi stat de drept.

Diplomatul american răspunde astfel declaraţiei făcute joi de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a spus că ambasadorul SUA nu este jurist şi nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România.

‘Pot să vă spun faptul că ambasadorul Statelor Unite nu este jurist şi cred, afirm în deplină cunoştinţă de cauză: pe de o parte, nu-i jurist, pe de altă parte, nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România, reglajul, arhitectura autorităţilor din România şi atunci cred că e greu să integrezi o propunere de modificare într-un context legislativ pe care nu îl cunoşti’, a susţinut Tudorel Toader la Antena 3.

La rândul său, ambasadorul a replicat că progresul României în domeniul statului de drept poate fi cuantificat economic.

‘Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totuşi, am pregătire în Economie. Munca în Economie se bazează pe fapte şi statistici. Îngrijorările noastre referitoare la progresul statului de drept în România nu sunt bazate doar pe sentimente sau pe lipsă de cunoştinţe sau pe ce s-a întâmplat în România’, a afirmat diplomatul.

Klemm a subliniat că ‘progresul ce a fost realizat în România în privinţa luptei anticorupţie, în privinţa eforturilor de a avea un sistem judiciar independent, în privinţa eforturilor de a consolida instituţiile guvernării democratice şi statului de drept sunt foarte apreciate de Statele Unite ale Americii’.

‘Iar acest progres poate fi cuantificat’, a punctat el şi a făcut referire la indicatorii pe guvernare ai Băncii Mondiale.

‘Dacă vă uitaţi la indicatorii lor pe guvernare, sunt şase indicatori, dar doi au implicare directă în această chestiune – monitorizează controlul corupţiei şi statul de drept. Dacă vă uitaţi la statisticile Băncii Mondiale în perioada 2004-2015, când este cel mai recent, poziţia României în ceea ce priveşte controlul corupţiei a crescut cu 20%. În ceea ce priveşte întărirea statului de drept, a crescut cu 30%’, a afirmat Klemm.

Totodată, el a vorbit şi despre topul Transparency International: ‘România a urcat 30 de locuri în top. S-a îmbunătăţit şi a urcat 30 de locuri. Cred că mai sunt două sau trei ţări care au avut un asemenea parcurs. Aceasta este o cuantificare a îmbunătăţirilor substanţiale în ceea ce priveşte lupta anticorupţie în România şi întărirea statului de drept’.

Diplomatul a subliniat îngrijorarea Statelor Unite ale Americii cu privire la propunerile de modificare a legilor Justiţiei.

‘Ce îngrijorează Statele Unite ale Americii este faptul că propunerile ce sunt în discuţie ar întoarce România, ar trage înapoi instituţiile judiciare ale ţării spre un punct în care nu stătea la fel de bine la capitolul anticorupţie şi stat de drept’, a arătat şeful reprezentanţei diplomatice.

14 COMMENTS

 1. Vedeți cum raspund oamenii cu bun simt nu imbuibatii ăștia pesedist? Problema nu este ca este exclus președintele …Problema este ca vor TOT. CONTROL TOTAL PESTE TOT..CONTROL POLITIC PESTE TOT!

 2. Iar se trezeşte ăsta care acoperă lumina soarelui la răsărit cu ”aberaţiile” lui aduse din vestul unde apune soarele să nu mai vedem nimic real în jur în afară de ceaţă şi negură! Să fim obiectivi: dacă în familie îşi bagă coada un nemernic ca să coordoneze şi să controleze propria-ţi familie…îl lăsăm?!
  Aşa şi cu ”ponositul” apuseano-vestic care mai bine şi-ar vedea de bocancii lui şi nu de ţărişoara noastră!

  • Tu vorbești serios? Sau ceea ce ai spus este un fel de pamflet? Cred totuși ca este un pamflet pentru ca un om cu toate țiglele pe casa n-ar gândi așa decât dacă este un votant PSD, fără studii solide, cu o igiena dentara precara, hot și nesimțit.

   • Poate ne explici tu de ce nu este ingrijorat ambasadorul SuA de coruptia celor de la Microsoft sau de la Bechtel care stiu sa dea spaga nu gluma…Apoi sa vorbeadca de coruptia din PSD. Esti varza. De Bruxelles…

 3. îmi este imposibil să înțeleg atitudinea dl Tudorel Toader.
  din păcate, dl Dragnea și actualul Min. al Justiției nu au făcut nimic, dar nimic pentru desecretizarea protocoalelor secrete dintre SRI și DNA.
  este prea multă gălăgie pentru lașitatea domnilor care se luptă cu SISTEMUL.
  mulți, foarte mulți cetățeni îl cred pe dl Liviu Dragnea (este o chestiune doar de timp și cu toții vom vedea cine a fost cu adevărat omul SISTEMULUI.

  • Deci tu nu poti dormi noaptea ca borfasii politicieni care au furat Romania in ultimii 27 ani au fost anchetați și judecati in urma verificarii procurorilor? Sa inteleg ca esti deranjat ca hotii au ajuns la pușcărie sau au fost condamnati? Eu cred ca esti totusi un postac platit ca un om normal nu ar gandi ca tine!

 4. O intrebare pentru acest promotor al neobolsevismului de tip leninist la un secol de la revolutia bolsevica din octombrie 1917: Ce are scrumbia si cu tribunalul?

 5. Se pare ca, daca afirmi ca suntem o tara ” vasala “, esti automat catalogat drept ” peremist “( de la PRM).. pana acolo a ajuns ” aplecaciunea ” fata de licurici !

 6. Sigur că se poate cuantifica. În conturile Bechtel, Microsoft, în curând și intr-ale Raytheon și Lockheed Martin, cum s-au cuantificat intr-ale BAE Systems, în buzunarele lui Taubman și Gittenstein, ale nemților, austriecilor, olandezilor…Acolo-s rezultatele luptei noastră anticorupție. Cred c-o să- mi placă următorul 23 august la nebunie.

 7. In opinia mea, domnul ministru trebuia sa-si sustina si voteze proiectul in CSM (nu sa ne explice seara la TV de ce-a tras chiulul sau sa polemizeze steril cu ambasadorul Klemm). E-n primul rand o functie de decizie, implicare si responsabilitate, nu doar de aruncat pisica, dupa caz, in curtea d-nelor Baltag sau Pivniceru (ca se descurca ele, doar sunt fete curajoase). Absolut jenant…

 8. Dupa parerea mea (care coincide, se pare, cel putin in parte, cu a d-lor Savaliuc si Badea), acest mutant juridic numit DNA (nascut dintr-o eroare a premierului Nastase si mentinut artificial in viata de lasitatea intregii clase politice – cu unele exceptii), ar trebui RAS de pe fata pamantului (complet desfiintat), iar portocalelor sale, intrucat notorium non est probandum, a li se garanta prezumtia de culpabilitate (din Beciul Domnesc sa-si ‘dovedeasca nevinovatia’). In Statele Unite exista vreo structura similara? Dar in Germania? La televiziunile occidentale, non stop defileaza-n catuse politicienii si patronatul? Rumanii lui Tiriac au inventat jocul piramidal? Marile tunuri bugetului & astronomicele spagi (ZECI DE MILIOANE EURO) pt. contracte cu statul, le-au dat MICROSOFT din Baicoi si EADS din Adunatii Copaceni? Afaceristii nostri evazioneaza anual profit de MILIARDE COCO prin scheme financiare ‘legale’, offshore-uri etc? Cata vreme va exista acest apendice cangrenat al justitiei, Romania va purta un stigmat injust, nemeritat. Nu suntem mai onesti, dar nici mai HOTI decat condescendentii nostri confrati (americani, nemti, austrieci, engleji, olandeji etc), dimpotriva, uneori le suntem chiar discipoli. Asadar, Mister Klemm, cu toata dragostea si deferenta, pari baiat inteligent, mai schimba placa! De-asta cu “ingrijorarea” ne-am plictisit, ia-ncearc-o p-aia cu “argumentele”! Ce zici?

Leave a Reply