Trei bancheri importanti din Romania si-au exprimat punctele de vedere in legatura cu momentele tensionate pe care le traverseaza tara noastra in ultima luna.

Interesant e faptul ca opinia Guvernatorului BNR Mugur Isarescu difera de cea a bancherilor privati. 


Tensiunea politică se va duce în creșterea economică, aceasta având impact asupra stabilității financiare, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

“Noi vedem ca având impact asupra stabilității monetare, financiare și stabilității macroeconomice. Nu are cum să facă bine incertitudinea politică, tensiunea politică. Pe cale de consecință, se va duce și în creșterea economică. Care este măsura în care neîncrederea, instabilitatea financiară se duce în creșterea economică, nu este ușor de calculat. Sperăm, însă, să avem înțelepciunea să depășim cu toții aceste momente și să beneficiem de un cadru macroeconomic incredibil de bun. În 27 de ani, de când sunt în domeniul public, nu am văzut un cadru macroeconomic mai bun, cu tensiuni micro, cum sunt cele menționate anterior, probleme legate de cât de bancabile sunt întreprinderile românești, cu alte probleme, cu infrastructuri care sunt mereu proiectate, dar nu se termină, cu probleme pe Valea Oltului de atâția ani, ca și pe centura Capitalei”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, cadrul macroeconomic se reflectă în dobânzi scăzute și inflație redusă.

În altă ordine de idei, guvernatorul BNR a atras atenția asupra faptului că sunt o serie de probleme în curățarea bilanțurilor firmelor.

“Curățarea bilanțurilor nu s-a terminat, din păcate. Nu poți să separi curățarea bilanțurilor la nivelul băncilor de curățarea bilanțurilor firmelor. Marile probleme acolo sunt. La firmele cu capital românesc merită această temă o discuție separată, nu pe fugă”, a afirmat el.

În ceea ce privește multinaționalele, Mugur Isărescu a arătat că problema prețurilor de transfer o cunoaște din anii ’70.

“Firmele străine trebuie să intre în legislația românească, să respecte fiscalitatea, regulile noastre. S-a discutat la fel cum se discută și în Europa despre problema prețurilor de transfer. Aceasta nu este o chestiune simplă nicăieri în lume. Știu din anii ’70 problema prețurilor de transfer. Ea e aproape perpetuă și e legată de statutul multinaționalelor”, a explicat Isărescu, citat de Agerpres.


Directorul general al BRD-Groupe Société Générale, Francois Bloch, este al doilea bancher de top din România care vorbeşte favorabil despre protestele din ultimele zile din marile oraşe din România, declarând, joi, că ceea ce se întâmplă în acest moment în România este un exerciţiu democratic şi nu are nimic de-a face cu instabilitatea politică.

“Nu sunt sigur că putem vorbi în acest moment de instabilitate politică. Ceea ce vedem astăzi este un exerciţiu democratic, nu are nimic de-a face cu instabilitatea politică. Stabilitatea este importantă pentru business. Stabilitate privind cadrul de reglementare, stabilitate faţă de clienţi, stabilitate echipelor noastre, transparenţă, predictibiliate, toate acestea elemente sunt foarte importante pentru noi faţă de clienţi”, a afirmat Bloch, într-o conferinţă de presă dedicată prezentării rezultatelor anuale.

Directorul BRD a vorbit despre clienţii cu care lucrează în România.

“Toţi clienţii au nevoie de vizibilitate, stabilitate şi predictibilitate pentru a se pregăti pentru viitor, pentru a-şi planifica investiţiile, de aceea treaba noastră ca bancă este să-i ajutăm atât la tranzacţii, cât şi la creditare pentru ca ei să-şi atinge obiectivele ca indivizi sau ca firme. Deci stabilitatea este importantă”, a completat Bloch.

BRD-Groupe Société Générale a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj pentru proprietarul unui apartament din Piaţa Victoriei, chemat la Poliţia Locală a Sectorului 1, după ce din apartamentul său au fost proiectate diverse imagini pe sediul BRD din Piaţa Victoriei, în timp-ul protestelor. “Laurentiu Ion, noi nu avem nicio legatură cu citaţia primită de tine. Dacă ai nevoie de orice alte informaţii care te-ar putea ajuta, te rugăm să ne scrii în privat”, a scris banca, pe contul său de pe Facebook.

Este a doua reacţie a unui bancher de top din România, care conduce o bancă cu capital occidental, după ce a şefului Raiffeisen Bank.

Luni, preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a răspuns acuzaţiilor liderului PSD Liviu Dragnea legate de prezenţa sa la protestele din Piaţa Victoriei, explicând că a fost în piaţă pentru că îi pasă şi afirmând că era de aşteptat că unii îi vor exploata participarea la miting “într-un mod total previzibil”.

El a subliniat că afacerile au nevoie de un mediu predictibil, nu de legi adoptate peste noapte şi că, înainte de a fi preşedinte de bancă, este tată şi îi pasă de viitorul copiilor săi şi al ţării în care locuieşte.

“Prezenţa mea acolo este o decizie personală. Înainte de a fi preşedinte de bancă sunt tată şi îmi pasă de viitorul copiilor mei şi al ţării în care locuiesc. Nu cred că din acest punct de vedere există vreo diferenţă faţă de cei cu care m-am intalnit acolo – clienţi, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, încă o campioană olimpică, angajaţi. La fel ca în cazul lor, dorinţa mea pentru un viitor mai bun pentru copiii mei, într-o Românie mai prosperă, este total legitimă”, a scis van Groningen, potrivit news.ro

18 COMMENTS

 1. Off-topic:

  Eu zic ca atat MAI, cat si SRI si SIE ar trebui sa dea niste comunicate oficiale in legatura cu informatiile pe care le detin despre manifestarile recente care au avut loc atat in tara cat si in strainatate. Sa-si faca datoria pentru care sunt platiti si sa-si respecte fisa postului toti!

  P.S. Noi, romanii, nu suntem ultimii naivi! Nu mai suntem la gradinita, am crescut mari intre timp, acum suntem mari si nu mai putem fi pacaliti ca in curtea scolii!

  • O lume întreagă a văzut petrecându-se nedisimulat o revoluţie în suflet, cu rezultate pe stradă, rezultate în curăţenie, în voie bună, în dărnicie, solidaritate și umanitate. Ce este interesant ca protestele milioanelor de licurici au fost admirate si descrise pe mapamond la Al Jazeera, El pais, The New York Times, Le Monde, BBC, Euronews etc, chiar si in Venezuela iar protestul de la Cotroceni doar in Pitesteanu, Teleormanul nou si Scânteia a fost amintit!

 2. Off-topic:

  Ce este foarte curios la noi in tara este ca avem institutii de securitate nationala platite foarte, foarte generos, acestea nefiind in stare sau neconsiderand ca este necesar sa informeze si sa comunice public in legatura cu evenimente recente care au avut loc la noi in tara si in strainatate si care par sa fi fost foarte atent organizate!

  Mie mi se pare, repet, cel putin bizar ca institutiile de securitate nationala, interne si externe (SRI si SIE), sa nu iasa si sa comunice public ce informatii au la dispozitie in legatura cu manifestarile recente care au avut loc la noi in tara si in strainatate!!

  Ciudat rau si culmea, nimeni nu le cere sa faca publice aceste informatii, sa le aduca la cunostinta opiniei publice platitoare de taxe si impozite!

  P.S. Experiment ajutator: Incercati sa convocati asociatia de proprietari de la bloc ca sa scoateti oamenii la o sedinta de asociatie, sa vedeti cati ies!!

  Respekt deosebit. Bafta!

  • Lozinca serii: E prea bine in spitale! V-as inchide in spitale!
   Imi place poporul roman! Dupa 27 ani sa luptam inca impotriva securistilor comunisti? Cine s-ar fi gandit ca specia asta nu a murit?

 3. D-le,

  Eduard Hellvig ne-a spus “in ce nu a fost implicat SRI-ul”, dar el nu ne-a spus “cine a fost implicat” in organizarea mitingurilor de la noi din tara si din strainatate.

  Noi, romanii, il asteptam in continuare pe Dl. Hellvig Eduard sa ne comunice in numele institutiei pe care o conduce “despre ce a fost vorba”, si nu “despre ce n-a fost vorba”! Vrem sa ne spuna “cine a fost implicat in organizarea mitingurilor”, si nu “cine nu a fost implicat”, recte SRI-ul!!

  Asteptam si noi un comunicat oficial din partea SRI care sa contina informatiile astea daca se poate, ca stim ca SRI-ul se ocupa cu securitatea nationala interna a tarii si deci ei trebuie sa aiba aceste informatii!

  P.S. Pe bune, nu mai suntem la scoala generala, am mai crescut si noi mari intre timp! Da-o naibii…

 4. Off-topic:

  Toate aceste institutii, MAI, SRI si SIE, trebuie sa ne comunice public cine s-a aflat in spatele organizarii manifestarilor recente din tara si din strainatate si ce s-a urmarit cu ele!!

  P.S. Este de datoria tuturor acestor institutii sa faca publice toate informatiile pe care le detin in acest sens!

 5. Prezenta la proteste a unor angajati ai companiilor carora li s-a cerut in mod express acest lucru este infractiune, conform legii privind societatile comerciale. Toate datele si informatiile care pot sa ateste aceste actiuni este de presupus ca trebuie sa existe pe biroul unui serviciu de informatii.

  S-a vehiculat ideea conform careia oamenii ar fi fost indemnati sa iasa in strada de catre sefi ai unor companii cu capital strain. Eu nu cred ca s-a intamplat acest lucru si sunt convins ca oamenii au iesit la protest din convingere prorie, avand puternice convingeri democratice si o conduita de exceptie. Este binevenita aceasta actiune de protest impotriva unui obicei devenit practica, de emitere a Ordonantelor de Urgenta care au generat un hatis legislativ impenetrabil.

  S-a atins un apogeu al OUG-urilor in Romania, iar cetatenii extrem de vigilenti nu au mai suportat acest abuz pe care Guvernul Romaniei il practica de 27 de ani. Din vacarmul strazii, din pacate, nu s-a desprins in intregime mesajul poporului, acesta a sanctionat toate actiunile abuzive ale Guvernului, inclusiv infiintarea unor institutii prin OUG, precum si toate modificarile ale legilor cu tehnicitate ridicata, precum Codul Penal si cel de Procedura Penala. Desi protestul parea a avea ca obiect doat OUG13/2017, mesajul a fost clar incarcat de retroactivitate si generalitate, indreptat, repet, impotriva tuturor OUG-urilor emise in trecut, care vizeaza reglementari ale unor acte extrem de complicate sau a infiintarii de institutii.

  In alta ordine de idei, este normal ca sefii unor institutii bancare sa aprecieze instabilitatea populara, aceasta fiind generatoare de pierderi la nivel macro-economic, pierderi care vor trebui a fi acoperite prin imprumuturi bancare. Multe guri rele vor spune ca acesta este oportunism nu tocmai etic, insa sa nu uitam ca traim intr-o societate capitalista unde profitul este cel mai important. Demersul sefilor institutiilor bancare mi se pare unul cat se poate de natural si binevenit, acesta fiind creator de progres economic si evolutie financiara.

 6. Nu vor face publice informatiile despre care vorbiți deoarece le este frică. Deasemenea cred că dacă ar face asta , nu pot estima ce se poate întîmpla.

  • Observ ca la noi romanii exista deja tendinta de a ne da singuri dinainte variante cum ca oricum nu se poate si nici nu este cazul sa primim vreo lamurire.

   Asa incat cred ca toti astia care sunt in scaune mor de bucurie stiind ca oamenii nici macar nu se gandesc sa ceara explicatii.

   Asta in cazul celor care mai constientizeaza cat de cat despre ce e vorba, pentru ca majoritatea habar n-au despre cum ar trebui sa stea lucrurile.

   P.S. Asa incat, asta e tara si eu zic ca cel mai bine e sa asteptam provincia, ca aici oricum totul e pe baza de circ mediatic si de regula intamplarii. In rest, Dumnezeu cu mila! Bafta

 7. Apropo d-le Radu Tudor nu mi-a plăcut de loc tratamentul făcut României de marele Franqoise Hollande care este pe fărașul istoriei.Ce înseamnă semnarea acordurilor bilaterale cu SUA așa cum cere Tramp cu încuviințarea Frantei și Germaniei? Ni se impun iarăși restricții? De ce?

   • Pai nu ne impune nimeni nimic, nici macar unii concetateni nu isi impun sa detina cunostinte minime despre realitatea democratica. Din activitatea de protest democratic am inteles ca exista doar doua puteri in Romania, puterea judiciara (adesea confundata cu justitia) si puterea strazii exprimata prin voci, nicidecum a Parlamentului rezultata din vot si reglementata constitutional! Ah, mai exista si tatucul…. Banuiesc ca in mai exista si puterea executiva, adica cei care executa ordine, sau aia era la Guvern? Sincer nu mai inteleg nimic… Hahaha

 8. deci saracii bancheri, de fiecare data cand e o criza sau instabilitate, cresc dobanda la orice si o lasa asa chiar daca tara redevine stabila a doua zi. Imi este o imensa mila de ei, saracutii, parol.

 9. sigur ca banditilor le convin protestele, ca asa creste factorul de risc, cresc doninzile, creste profitul lor si creste si bonusul anual al acestor camatari.
  Ce ar face bancile daca nu ar mai impumuta guvernele? Fie s-ar inchide fie ar trece la munca… asa, mergeti ba pe deficit (da numa 3%, ca s afim sigura ca ne puteti plati dobinzile) ca sa va dam noi credite din banii vostri.
  Nu le mai ziceti bancheri, n-au nici o legatura cu notiunea. Sunt niste functionari ai unor organizatii de camatarie.

 10. Or fi studioşi cu diplome şi guvernanţii şi cei din piaţa Victoriei, or fi şi unii şi alţii isteţi, or fi şi unii şi alţii manipulaţi sau manipulatori dar niciunii nu au atins înţelepciunea şi deschiderea cu enormul risc asumat ca acest OM până la capăt care a ieşit să spună/arate cărţile pe faţă şi nimeni niciun jurnalist din televiziuni nu a observat!
  ”’Un grup de băieţi care au fost din prima zi la proteste în Piaţa Victorie s-au dus şi miercuri seară, cu un banner pe care scria un mesaj împotriva discriminării companiilor româneşti.”’
  ”””Surprize, surprize în Piața Victoriei
  Demonstranții au oprit un protestatar venit împotriva firmelor străine””’
  http://www.cotidianul.ro/demonstrantii-au-oprit-un-protestatar-venit-impotriva-firmelor-straine-295957/
  Sloganurile goale de conţinut şi credibilitate fac cel mai mare rău societăţii!

Leave a Reply