Preşedintele rus, Vladimir Putin, care pare sa-si fi pierdut controlul psihic si emotional de mult timp a avertizat duminică Ucraina că ”operaţiunea militară” a Rusiei va fi oprită doar dacă Kievul va înceta să mai opună rezistenţă şi va îndeplini toate cererile Kremlinului, relatează Reuters. 

 

Practic, Putin spune ca va continua razboiul si uciderea civililor nevinovati pana cand Ucraina va renunta sa-si apere propriul teritoriu.

În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc, RecepTayyip Erdogan, Putin a spus că negociatorii ucraineni ar trebui să adopte o abordare mai “constructivă” la discuţiile cu Moscova pentru a ţine cont de realitatea de pe teren.

Preşedintele rus, ale cărui comentarii au fost publicate de Kremlin într-o stenogramă a convorbirii, a declarat că ”operaţiunea sa specială” în Ucraina se desfăşoară conform planului şi programului stabilit.

”A fost subliniat faptul că suspendarea operaţiunii speciale este posibilă doar dacă Kievul opreşte operaţiunile militare şi îndeplineşte cererile bine-cunoscute ale Rusiei”, a precizat Kremlinul.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, numeşte acţiunile sale în ţara vecină fostă sovietică drept o ”operaţiune specială” care urmăreşte să distrugă capacităţile militare ale Ucrainei, să epureze ţara de ceea ce ea consideră a fi naţionalişti şi să o transforme într-un stat neutru, scrie Agerpres.

Sfidand amenintarile lui Putin, ucrainenii au întărit duminică apărarea în jurul Kievului, săpând tranşee, blocând drumuri şi colaborând cu unităţi de apărare civilă, în timp ce forţele ruseşti au bombardat zona înconjurătoare şi au atacat oraşele şi satele din apropiere, relatează Reuters.

În timp ce forţele armate şi voluntari civili săpau tranşee, mii de oameni continuau să încerce să fugă din oraşul de 3,4 milioane de locuitori, pe măsură ce se răspândeau temerile privind un atac la scară largă.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie şi şi-a concentrat cele mai puternice atacuri în sudul şi estul ţării, asediind oraşe precum Mariupol şi Harkov cu focuri de artilerie şi atacuri aeriene şi provocând pagube şi victime importante.

 

Zeci de mii de oameni au murit in razboiul declansat de #Rusia in #Ucraina. Peste 1,5 milioane de oameni s-au refugiat din Ucraina, in cea mai mare criza umanitara din Europa dupa al 2 lea Razboi Mondial.

Leave a Reply