Părintele Visarion Alexa este de părere că, dincolo de războiul dintre Rusia şi Ucraina, există şi un război spiritual ce se întâmplă în sânul Ortodoxiei. Preotul susţine că există o prietenie ciudată între statul rus şi Biserică, din moment de Ortodoxia rusă nu condamnă acest război.

„Din păcate însă, Ortodoxia rusă nu condamnă acest război, semn că ceva necurat se întâmplă acolo. O prietenie ciudată între statul rus şi Biserică”, a transmis preotul, pe pagina sa de Facebook.

„Mă întreb în ce casă, în ce mediu o fi crescut domnul Putin. Ce duhovnic o avea? Din ce potir s-o împărtăşi, de nu primeşte un sfat fundamental pentru lume? (…) Pacea nu o putem cere numai de la alţii. Nu poţi cere pace şi tu să fii într-un permanent conflict în casa ta, cu cei din jur, cu toată lumea”, a mai scris preotul.

Visarion Alexa a elogiat valorile europene, în detrimentul celor promovate de regimurile totalitare, precizând că în Europa „viaţa omului are valoare”.

„De-a lungul anilor, mulţi români au ridicat voci puternice împotriva Europei. Eu cred că Europa este un spaţiu binecuvântat, un creuzet al lumii. Ideile Europei au influenţat civilizaţiile mapamondului. Ideile lui Iisus au devenit, în Europa, idei politice, idei de drept, au îmbunătăţit viaţa. Europa are şi lacune, poate are o ideologie care şchiopătează din când în când, e despiritualizată, însă aici viaţa omului are valoare.

Chiar de eşti opozant, chiar de nu eşti de acord cu regimul, în Europa, omul nu dispare de pe hartă… De aceea, pentru mine, spaţiul european înseamnă acasă. Dacă chiar îmbrăţişezi regimurile totalitare, ar trebui să te muţi acolo, să trăieşti pe pielea ta un astfel de regim.

În spaţiul acesta european, noi, ortodocşii români, găsim o limbă comună: credinţa noastră. Şi aceasta ar putea facilita dialogul între ţările care sunt acum în conflict. Bisericile trebuie să trimită mesaje, astfel încât popoarele să nu-şi piardă credinţa, să nu cadă în dispreţ unele faţă de altele”, a mai spus preotul.

1 COMMENT

  1. Azi s-a implinit previziunea facuta cu vreo 3 zile in urma, ca se va opri din actiune rusia. Inca o previziune clara si sper corecta: mai dureaza cateva zile(cam pana cel tarziu pe 14) si dupa ce se intampla ceva grav si oribil cu putin sau cu cei din jur, constientizeaza demoralizat dar cu tupeu esecul ingrozitor, se lasa pagubas de acapararea ucrainei, sau drum liber spre aleea crinilor popesti. Rezistenta ucrainienilor e din ce in ce mai puternica si inversunata chiar daca vad zilnic devastarile si decesele. Am inteles dedeca la tv ca azi sau maine mai e o runda de negocieri, ucraina nu cedeaza sub nicio forma la nimic din ce vor. Atentionez ca, putin nu se limiteaza la aceasta actiune, se indreapta spre alta zona pentru o uriasa victorie mai ales ca tiraspolul este provocarea din coasta lor. Sper sa il indrepte spre aleea crinilor popesti la gropatin din marmurin cu lumanarin saca nu cumva finalul ii va fi identic cu al ucrainienilor nevinovati impuscati. Deh, sapi groapa altuia, o umpli cu fizicul tau. Vreau sa cred total ca se va intampla rapid! De obicei puterea gandului si a mintii, nu ma insala, simt ce se intampla si daca e cineva in preajma mea, crede ca am boala tremuratului sau frisoane grave de atata concentare in simtire.

Leave a Reply