Congresul Popular Naţional al Partidului Comunist Chinez (CPPC) a aprobat vineri o creştere semnificativă a cheltuielilor militare ale Chinei, în ultima zi a reuniunii anuale la Beijing, informează DPA.
Cu participarea a aproape 3.000 de delegaţi, majoritatea legislativului a aprobat politicile economice ale guvernului împreună cu un proiect de buget ce prevede o creştere semnificativă cu 7,1% a cheltuielilor militare.
Aceasta este cea mai mare creştere a cheltuielilor pentru apărare din ultimii trei ani. Cheltuielile totale sunt de aşteptat să crească cu doar 3,9%.
Această creştere are loc pe fondul ameninţărilor din partea conducerii comuniste la adresa Taiwanului democratic şi al disputelor teritoriale ale Chinei cu vecinii săi în Mările Chinei de Sud şi de Est, notează DPA.
La conferinţa anuală, oficialii Partidului Comunist Chinez (PCC) au reiterat ambiţiile geopolitice ale Chinei cu privire la Taiwan. Conducerea comunistă de la Beijing consideră insula – guvernată separat de continent din 1949 – ca parte a teritoriului Chinei.
Tensiunile în creştere între China, Taiwan, Statele Unite şi Japonia sunt un motiv de îngrijorare, la fel ca invazia Ucrainei de către Rusia.
Mai mulţi foşti oficiali americani au vizitat Taiwanul săptămâna trecută pentru a trimite un semnal de sprijin al SUA pe fondul crizei din Ucraina.
Statele Unite sunt angajate faţă de capacitatea de apărare a Taiwanului şi furnizează insulei arme. Administraţiile anterioare de la Washington au lăsat deschisă chestiunea dacă ar veni în ajutorul militar al insulei în cazul unui atac pentru a descuraja Beijingul.
Dar preşedintele american Joe Biden a declarat în octombrie că SUA au “obligaţia” să facă acest lucru.
În ciuda multor incertitudini economice, inclusiv cele cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de pandemia de coronavirus, delegaţii CPPC au aprobat o ţintă de creştere economică de 5,5%, peste 4,8% prognozată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în ianuarie.
Li a spus că vrea să reducă taxele şi impozitele pentru a ajuta economia chineză, numind acesta cel mai corect, mai direct şi mai eficient instrument pentru a ajuta companiile.
În special companiile mici ar trebui să beneficieze de pe urma planurilor guvernului, a declarat el. Îngrăşământul trebuie să ajungă la rădăcini, abia atunci planta poate creşte, a notat Li, care a avertizat împotriva unor “riscuri negative”, “complicaţii” şi “incertitudini” pentru economia chineză, scrie Agerpres.