Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, ar fi postat pe un site de anunțuri, spre vânzare, peste 30 de tablouri cu mențiunea originale/expertizate, presupus a fi semnate de pictori celebri, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor, în perioada ianuarie — februarie 2015, ar fi postat prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul OLX, cu mențiunea “tablouri originale/expertizate”, un număr de 34 de tablouri, presupus a fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Erno Tibor, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuță, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ștefan Popescu, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frențiu, Adam Bălțatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălașa, Jean Steriadi. El ar fi solicitat suma totală de 51.800 de euro.

Sursele mai susțin că magistratul, în intervalul 4 februarie — 22 iunie 2015, ar fi achiziționat sau ar fi dus tratative în vederea achiziționării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, ar fi cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, ar fi restaurat, apelând la diverși pictori/restauratori, și ar fi valorificat sau ar fi încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri semnate sau presupus a fi executate de către pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi , Jean Cheller, Radu Darânga, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz și Nicu Enea. Aceleași surse au precizat că ar fi fost evaluate de către Emilian Eva și intermediari la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei.

Procurorul este cercetat de DNA pentru că, în perioada noiembrie 2014 — iunie 2015, ar fi tranzacționat peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț, au mai arătat sursele.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat la solicitarea DNA percheziția domiciliară la imobilul unde locuiește efectiv magistratul Emilian Eva, la biroul unde își desfășoară activitatea, precum și percheziția corporală și a autoturismului personal.

Procurorii DNA efectuează joi percheziții în 10 locații situate în municipiul Iași, dintre care una este sediul unei instituții publice, într-un dosar privind fapte în legătură cu protejarea patrimoniului cultural național mobil.

 

1 COMMENT

Leave a Reply