Voi mai intelegeti ceva? Eu, recunosc, ma simt depasit. Iesi in strada impotriva solutiei Guvernului, ii califici drept o gasca de penali, apoi dupa intalnirea cu judecatorii CEDO afirmi ca “gratierea e parte din solutie”. Kafka frate !

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că a cerut un punct de vedere din partea preşedinţilor CEDO şi al Comisiei de la Veneţia în legătură cu chestiunea graţierii şi a condiţiilor din penitenciare, şeful statului precizând că nu se pune acum problema amendării României din acest motiv. El a spus că suma de 80 de milioane de euro invocată ca amendă este rezultatul unui calcul “făcut pe colţul mesei”. Iohannis a adăugat că subiectul graţierii poate fi abordat doar în cadrul unui pachet mai larg de măsuri privind sistemul penitenciar pe care România va trebui să-l implementeze.

Iohannis a spus că decizia-pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului privind regimul de detenţie din închisorile româneşti va fi publicată în următoarele luni, România având apoi încă 18 luni pentru implementarea măsurilor de remediere a situaţiei.

”Decizia pilot va fi redactată şi făcută cunoscută în prima jumătate a anului şi se va referi la situaţia din închisorile româneşti. Lucrurile  trebuiesc privite şi cu realism şi cu optimism. Se va arăta unde sunt problemele şi se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii (…) Graţierea este doar o posibilă soluţie, doar o parte din pachetul care trebuie elaborat.”, a anunţat Klaus Iohannis adăugând că vor trebui găsite mecanismele prin care deţinuţii din România să se poată plânde de regimul de detenţie şi în faţa instanţelor naţionale.

Preşedintele a arătat că nu există riscul ca România să fie amendată din cauza sistmeului penitenciar, dacă respectă planul de măsuri ce va fi propus. ”Nu va exista o sancţiune pentru România. Nu există aşa ceva şi nu va fi nici un fel de amendă (…) dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO şi Consiliului European (…) Despre acele 80 de milioane de euro nici nu poate fi vorba. Aici a făcut cineva un calcul pe colţul mesei”, a spus preşedintele.

Iohannis a arătat că în pachetul de măsuri care trebuie implementat ar putea să se regăsească şi graţierea unor pedepse, însă nu în forma în care a fost propusă în ordonanţa de urgenţă a Guvernului. ”Graţierea poate fi o parte mică din pachetul de soluţii şi aşa trebuie tratată. La noi acasă problema s-a pus în mod total greşit (…) Nu exclud graţierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Graţierea face sens dacă e făcută pentru cei din închisori, nu pentru cei care stau în Parlament”, a mai spus preşedintele.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că statul român ar putea să plătească o amendă de 80 de milioane de euro anual, dacă nu remediază condiţiile din penitenciare.

”Sunt peste 800 de sentinţe ale CEDO pe care statul român trebuie să le achite. De asemenea, s-a dat o decizie prepilot urmând ca decizia pilot să vină în lunile următoare, ceea ce ar însemna din evaluările noastre cam 80.000.000 euro pe an. Este un lucru de care CEDO ne-a informat din timp. La discuţia cu Ministerul Justiţiei, am prevăzut sume mai mari pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor de la CEDO pentru Admnistraţia Naţională a Penitenciarelor, creşterea alocaţiei pentru hrană. Astea sunt lucruri care ne vor ajuta în ceea ce vrem să facem”, a declarat Grindeanu potrivit news.ro.

România este în pericol să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pe an deţinuţilor, dacă CEDO va da o decizie pilot prin care să sancţioneze condiţiile din penitenciare care încalcă drepturile deţinuţilor, a declarat, în 1 martie 2016, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi a precizat că Guvernul a adoptat un Memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne luarea unei hotărâri.

 

 

23 COMMENTS

 1. din serialul “halatul, cit e halatul?” azi urmarim episodul cu DEX-ul (orice asemanare cu persoane si intimplari reale e o pura coincidenta):

  SCHIZOFRENÍE (< fr.; {s} schizo + gr. phren „spirit”) s. f. Boală cronică, caracterizată prin destructurarea progresivă a funcțiunilor psihice (afectivitate, intelect, voință), care duce la pierderea contactului cu realitatea. Îmbracă numeroase forme clinice, constituind de fapt un grup de afecțiuni cu simptome foarte diverse. Se caracterizează prin disociere mintală, respectiv discordanță afectivă (lipsă de armonie între sentimente și expresia lor), limbaj incoerent, dezorganizat. În unele forme apar idei delirante bizare, delir de grandoare sau de persecuție, halucinații auditive, gîndire accentuat ilogică, afectivitate neadecvată, repliere autistică (retragere în sine și ruperea contactului cu lumea exterioară). Prin tratament adecvat (neuroleptice, psihoterapie, socioterapie) poate fi ținută sub control, permițând bolnavului să-și găsească un anumit echilibru. Psihiatrul german Emil Kraepelin a descris, în 1899, primul simptomele maladiei, distingând-o de psihozele maniaco-depresive.
  sursa: DE (1993-2009)

  • Ne arata ca Iohanis nu e decat o marioneta. In tara ne zice ca “gasca de penali vrea sa darme statul de drept” ca asa i-a zis ambasadorul american sa zica si acum dus la Bruxelles ne spune ce i-au zis sefii CEDO si comisia de la Venetia ca trebuie facute gratieri. Am o rugaminte: cand o veni de la Bruxelles sa iasa iar in strada in geaca rosie si sa protesteze pentru implementarea gratierii ca sa fie consecvent cu Bruxellesul.

   • Johannis a fost doar o voce responsabila din corul responsabililor! Toata justitia din Romania a respins ordonantele calificandu-le cu “dedicatie” incepand de la Procurorul General pana la UNJR. Daca s-a aliat chiar si ambasadorul SUA inseamna ca mai exista si suportul extern impotriva ordonantelor. Nu poti elibera azi cativa politicieni si sa anulezi o suta de procese tot cu politicieni si sa zici ca ai rezolvat problema don penitenciare. Ar fi trebuit ponta cu suportul de 70 % din parlament si 4 ani de guvernare sa se fi apucat de construit MĂCAR un penitenciar sa vedem grija lor pesedista aplecata spre durerea puscariasilor. Acum este un circ elaborat de sistemul mafiot politic sistinut de media oligarhilor inchisi sau urmariti penal.

 2. Acest om ,Iohannis este presedintele Romaniei ,am scris de multe ori ca-l depaseste functia, ca a fost “aterizat “la Cotroceni .Totusi, ca orice om care citeste si scrie ,inainte de a vorbi ma informez ,daca manipulez atunci o fac cat mai subtil, altfel devi ridicol ,este cazul lui de fata .Nu vom avea pace in tara daca mai sta la Cotroceni ,viseaza la al 2-lea mandat si va face mereu rele .Candva trebuie sa-i spunem noi romanii ca nu-l mai dorim si-l vom suspenda .Nu-l mai alege nimeni …..
  Te-am urmarit Radu in aceasta seara si ai perfecta dreptate ,atat PSD cat si ALDE au mari deficiente in comunicare .Voi cei de la A3 mereu ati dat lectii de comunicare ,insistati si pe acest caz ,mai ales Alde , parca a disparut .Guvernul nu are un purtator de cuvant ?Ca sa reziste ,sa aiba credibilitate tot ce fac trebuie sa fie transparent ,pe fata si comunicat .

 3. duminica:
  “O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept, ori așa ceva nu se poate admite.”
  marti:
  “Graţierea este doar o posibilă soluţie, doar o parte din pachetul care trebuie elaborat”

  da stati linistiti, cind revine la Bucuresti va zice ca el tot e impotriva gratierii
  peste o saptamina va zice ca nici n-a vrut referendum, a vrut doar sa provoace o dezbatere…
  deh, minte odihnita, ce sa-i faci…

 4. AVEM un presedinte amnezic sau labil psihic ????????????????

  Propun un referendum pentru sanatatea LUI Mintala si nu Numai !!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Cat de trista trebuie sa fie viata de sluga. Dupa toata nebunia, cu hoarde de propagandisti spumegand clabuci si zbierand precum in chinurile facerii, cu un Iohannis plin de penibil si avant revolutionar ce ne anunta din mijlocul strazii ca gratierea se va face doar peste cadavrul sau, astazi, dupa un reality check la CEDO, puiutul de stalin ne spune ca de fapt a glumit si ca in fapt OUG pe tema gratierii este nu doar necesara dar si insuficienta si guvernul trebuie sa ia si alte masuri pentru a rezolva situatia dezastruoasa a penitenciarelor din Romania. Daca mai adaugam la absurdul situatiei ca astazi Iohannis a inclus in discursul sau de la Strasbourg tema holocaustului, cand adesea conditiile din penitenciarele romanesti sunt descrise ca fiind asemanatoare celor din lagarele de exterminare naziste, cred ca de undeva de sus Kafka strange din dinti cu invidie.

 6. Nu vrei sa intelegi, Radu Tudor. Nu vrei desi esti jurnalist, analist politic si militar si lipsa impartialitatii / simpatizarea cu o anume parte a clasei politice iti afecteaza analizele si actul de jurnalism. Pacat!

 7. Totuşi, în urma interviului de la Strasbourg cred că orice om din interiorul acestei ţări vrea un răspuns credibil:
  – CINE CONDUCE ACEASTĂ ŢARĂ?
  Amintesc aici vorbele lui Iohanis ”cei care au impresia că conduc această ţară fie ei şi votaţi în decembrie” şi peste 1.8 miliarde de lei alocaţi SRI-ului plus destul altor entităţi care se laudă că apără statul de drept(CARE STAT DE DREPT?).
  Pare a fi altă gaură gen Bechtel din care se hrănesc mafioţii fără a răspunde în faţa legii şi cu intenţia de a stoarce venituri bugetare doar pentru a diminua populaţia din ţară obligând guvernele de a menţine poporul în: sărăcie, inaniţie, minciuni, violenţă, ură, agitaţie …şi sunt destule!
  De ce se alocă mai mult acestor entităţi care în urma lor nu se vede decât aberaţii şi vorbe vorbite şi nu se ia în calcul în principal viaţa şi omul care încă mai vieţuieşte în ţară?
  Poate aceasta e linia de urmat dar trebuie să tăiem definitiv panglica de legătură curgătoare între instituţia”minciună”-buget-popor!

 8. Da, pentru noi este Kafka. Pentru el nu. Isi continua misiunea de destabilizare a Romaniei. Urmariti-i nu doar vorbele si faptele ci si chipul, zambetul/ranjetul de satisfactie care se traduce liber, v-am tras-o din nou.

  • o fi discordanta afectiva? vezi definitia de mai sus, vezi mimica fetei… glumim glumim da daca o fi ceva real, ceva clinic?

 9. marioneta a plecat fuguta la bruxelles(ignorand o sarbatoare importanta a Romaniei) ptr. a lua lumina de la papusarii sefi.cu ce oare am gresit de ne-am pricopsit cu o asemenea caricatura de presedinte?

 10. ce e greu de inteles ? nu se referea la forma actuala a ordonantei care salveaza de la puscarie oameni din psd si alde. ordonanta care nu rezolva nimic de fapt.

 11. Ce-ar fi sa nu ii gratiem. Sa oprim dracu construirea catedralei p…i si sa construim puscarii, o sa avem si locuri de munca noi si unde sa-i bagam pe puscariasi. De ce tre sa ii gratiem? toata viata am urmat litera legii si mor de foame in tara…altii au facut numai ilegalitati toata viata si primesc gratiere si libertate si egalitate cu mine. De ce este egal cu mine un puscarias? De ce sa nu incalc legea daca in rahatul asta de tara nu patesti nimic? Hai dracu sa ne omoram intre noi, sa ne furam tot ce ne putem fura, sa facem abuzuri in serviciu, sa praduim statul ca oricum nu ni se intampla nimic, ATATA VREME CAT COTIZAM LA PSD,PNL si restul terminatilor din politica.

 12. Pentru asta s-a dus la Strasbourg (si si-a mai luat si nevasta dupa el)??? Ca sa tina un discurs la comemorarea holocaustului si sa intrebe, ca un prost, la CEDO cum e cu gratierea??? Pai asta tot incercau in tara sa-i spuna multi, dar el nu, nu voia sa asculte pe nimeni. Asta a fost mult mai important pentru el decat sarbatorirea Micii Uniri.
  Mi-aduc aminte ca parintii mei imi spuneau de un slogan care umbla prin tara (prin anii ’50 parca): “saraca tara, saraca, condusa de-un bou si o vaca”. Parca se cam potriveste si acum! Boul l-am depistat, mai ramane sa gasim vaca (sa fie oare madam Kovesi, intreb si eu ca omul nestiutor?).

 13. D-nule Tudor mă faceţi să-mibpară ră că v-am considerat unul din ziariștii mei preferaţi alături de Rareș Bogdan și Emil Hurezeanu. Prost nu sunteţi și din acest motiv vă acuz de interese ascunse. Președintele Iohannis nu s-a referit la oportunitatea graţierii celor deja închiși ci doar a politicienilor. Este o mare diferenţă!
  Cu stimă
  Dan

  • Stimate domn, doar bolsevicii aplicau legea selectiv. legea e pt oameni, indiferent de categorie sociala, varsta, sex, profesie, etc. Exceptarea aplicarii unei legi pt politicieni este in afara democratiei. Maine o exceptam pt batrani si diaspora. Si tot asa

Leave a Reply