De aproape o luna se vorbeste despre tensiuni majore intre presedintele Klaus Iohannis si directorul SIE Mihai Razvan Ungureanu. Iata detalii de ultima ora :

================

Serviciul de Informaţii Externe a comunicat joi că “nu există nici un fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia instituţională dintre SIE şi Preşedintele României sau Administraţia Prezidenţială”. ” Nu există nici un document care să se numească «Ordin executiv» aşa cum nu există nici măcar conceptul de «ordin executiv», cu atât mai puţin prevăzut de legislaţia naţională sau ordinele interne ca ”principalul document care guvernează relaţia dintre Preşedintele României şi serviciile de informaţii, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniţia operaţiuni speciale”, a transmis SIE pentru Mediafax, referindu-se la informaţiile conform cărora preşedintele Iohannis a refuzat să semneze un astfel de document, prin care autoriza o operaţiune specială, în termeni legali, pentru recuperarea unui cetăţean român răpit în Burkina Fasso.

Informaţiile au apărut în cotidianul Evenimentul Zilei, scrie stiripesurse.ro.

Mai mult, SIE a precizat că “nu a înaintat Preşedintelui României nici un fel de document, cu atât mai puţin un «ordin executiv» pe subiectul menţionat care să implice obţinerea unei aprobări pentru desfăşurarea vreunei «operaţiuni speciale». Pe cale de consecinţă, Preşedintele României NU «a refuzat să semneze ordinul executiv al SIE», pentru că un astfel de document nu a existat”.

“Activitatea SIE este organizată şi coordonată de CSAT, prezidat de Preşedintele României, atribuţiile CSAT fiind cele precizate în Legea nr. 415/ 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării. Situaţia cetăţeanului român răpit este gestionată de Celula de criză interinstituţională, convocată de MAE, constituită conform «Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României», aprobată de CSAT în 03.04.2013. Unica autoritate care este abilitată să comunice public pe această temă, atunci când/ dacă apreciază oportun, este Celula de criză”, a mai comunicat joi Serviciul de Informaţii Externe.

Preşedinţia a precizat joi că folosirea situaţiei românului răpit în Burkina Fasso de către un cotidian central “pentru alimentarea unor speculaţii politice este iresponsabilă şi inadmisibilă“, dezminţinând că şeful statului ar fi refuzat să semneze un document SIE pentru elibererarea românului. Administraţia Prezidenţială a infirmat astfel informaţiile publicate, joi, de Evenimentul Zilei, potrivit cărora între preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar exista un conflict care a culminat cu un presupus refuz al şefului statului de a semna un “ordin executiv” prin care SIE ar fi putut să-l elibereze pe românul răpit în Burkina Fasso. “Utilizarea în spaţiul public a temei situaţiei cetăţeanului român răpit în Burkina Faso pentru alimentarea unor speculaţii de tip politic este iresponsabilă şi inadmisibilă, putând afecta grav eficienţa demersurilor Celulei de criză interinstituţionale care gestionează, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informaţii Externe, acest dosar sensibil”, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, Preşedinţia precizează că preşedintele României nu se implică în niciun fel în activitatea Serviciului de Informaţii Externe pentru că nu are nicio atribuţie constituţională în acest sens. “Preşedintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informaţii Externe, întrucât nu are nicio atribuţie constituţională în acest sens. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcţionare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, potrivit sursei citate.

6 COMMENTS

 1. 🙂 🙂 ce e cu Brexit-ul M.B.? Totul e ascuns de ochii curioşi ai oricărui popor! După modelul: ba pe-a mătii, între toate ţările care vor cât mai multă putere şi afaceri asta se practică sub difrite nume la vedere!
  🙂 🙂 hai bre ciolănarilor care vă vreţi la putere şi la sursa financiară: daţi-le porturile de la Marea Nagră ca stimulent”merge şi-aşa” să rămână în shengen şi UE ! 🙂 🙂 Hai cu sportul pupat în dos! Oricum se fură în draci şi prin lege în patria asta distrusă de malaxorul politic rotit în cei 26-27 ani de zile de democraţie escrocantă la toate nivelele !

 2. 1) Domnule Tudor, pentru numele lui Dumnezeu, daca ma iubiti – SI STIU CA MA IUBITI, CUM IUBESTE RUSUL APA!! – corectati pina nu ne facem de poveste: “folosirea situaţiei românului răpit în Burkina Fasso de către un cotidian central….” Bineinteles, daca formularea va apartine! Daca apartine scriitorului Verner von Schnelle.atunci lasati-o dracu asa. O fi fo licenta poetica, ceva … Ghinion!
  2) Aud ca niste rauvoitori – dar ce zic eu, raufacatori! – il acuza pe Presedinte ca se amesteca in treburile SIE.
  Orice om de bine stie ca der Schnelle nu se amesteca nici macar in treburile lui, cu atit mai putin in ale altora!
  Si atunci, de unde, dom’le, atita rautate?

 3. Ok, nu trebuie sa razbata in mediul public, in media “relatia institutionala” dintre Presedintele Republicii si seful SIE, insa interesul Romaniei si al CETATEANULUI trebuie sa primeze iar, ambitiile personale nu trebuie sa existe.

Leave a Reply