Astăzi DNA a trimis în judecată dosarul Turceni-Rovinari, dosar penal în care premierul României, Victor Ponta, este acuzat de fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală pentru fapte săvârşite în calitatea sa de avocat.
Deşi Opoziţia şi-ar dori să speculeze politic momentul, preşedintele Klaus Iohannis nu îl poate suspenda din funcţia de premier pe Victor Ponta.
Cel puţin asta susţin experţii în drept constituţional care au studiat Constituţia României în amănunt, în ultima perioadă. Iată ce lămuriri aduce articolului 109 din Constituţia României, referitor la răspunderea membrilor Guvernului:
(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.
(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială.
Aşadar, conform aliniatului 2, suspendarea din funcţie de către şefului statului în cazul unui membru al Guvernului se poate realiza doar dacă faptele săvârşite au avut loc în timpul mandatului. Cum faptele de care este acuzat premierul Ponta au avut loc înainte de a fi premier, preşedintele nu îl poate suspenda, precizeaza www.antena3.ro