Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, în Parlament, că se va implica în procesul de numire a noului procuror general şi a conducerii DNA, ÎCCJ şi CSM, în virtutea atribuţiilor care îi revin, şi că nu va fi “un simplu spectator”, potrivit Mediafax.
“În ceea ce mă priveşte, ca preşedinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces şi nu mă voi limita la un rol formal. Voi acţiona, în virtutea atribuţiilor care îmi revin, pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit în ceea ce priveşte întărirea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie este ferm continuat şi că sunt respectate cerinţele de profesionalism şi integritate”, a delclarat preşedintele în faţa plenului reunit al celor două Camere.
De asemenea, preşedintele a mai spus că speră la o competiţie serioasă şi o dezbatere aşezată, în care să primeze valoarea, performanţa şi onestitatea într-un “moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar”.
În ceea ce priveşte alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, Iohannis a spus că este important “să fie departe de zona politicului”.
“Cred că este important pentru soliditatea democraţiei româneşti şi a statului de drept ca alegerile pentru CSM să fie departe de zona politicului şi să fie păstrate strict în sfera reprezentării profesionale a magistraţilor în propriul for de conducere şi organ disciplinar”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

11 COMMENTS

  • Nu e spectator e executor. Nu ne-a spus el deunazi ca o sustine in continuare pe Kovesi la DNA? Ce naiba ne minte in fata? Nu suntem noi tara in care procuroarea lui Basescu Kovesi e eterna? Numai ea e buna pentru toate fuctiile si din parchet si din DNA…Si comunistii mai schimbau numai “democratia” (sanchi) tine aceleasi slugi pe institutiile de forta cu care au subjugat aceasta tara…

 1. OK. Înțelegem, din declarația anterioară a ministrului Pruna, confirmata de declarația președintelui Johannis mai deunăzi, către presa, ca d-na KOVEȘI a câștigat deja competiția pentru postul de Procuror-șef DNA. Competiție care s-a ținut, probabil, in regim de urgentă, adică pana sa afle ceilalți candidați potențiali de existența unui concurs pentru ocuparea postului respectiv, cu un juriu format din doi membri: președintele tării si primul ministru, plus o secretara, ministrul Justiției, însarcinata cu numărarea si înregistrarea voturilor in favoarea candidatei. E vorba de un progres important in cariera dnei Koveși care, astfel, trece de la NUMIREA pe baza de “trei dosare” încheiate cu succes/condamnări, la angajarea in același post prin CONCURS de data aceasta, adică strict pe baza competentei sale profesionale. Desemnea, președintele Johannis progresează de la poziția de președinte politic la cea de președinte tehnocrat, altfel nu pot interpreta spusa d-sale referitor la trecerea de la poziția de “spectator” la cea de “arbitru” al concursurilor pentru posturile cheie din justiție pe care ni le anunța, fara a cadea peste definiția de rău augur a “președintelui -jucător” inaugurată de antecesorul sau. Trăiască tehnocratia!

 2. Apropo, de aceşti tineri frumoşi şi liberi care tot urlă şi scriu că la întîlnirea A3 cu susţinătorii bătrîni, încă aceşti susţinători chiar dacă au o vîrstă sunt demni şi respectuoşi.
  Întrebare:
  – Cîţi bătrîni sunt în parlament din cei trecuţi de 45 de ani şi cîţi din cei sub 45 de ani sînt deja îmbătrîniţi fizic şi mental?
  Concluzie:
  Nu cumva e o manevră doar pentru a jicni şi a denigra, să nu spun altceva?
  Aşa pare!
  Am impresia că sunt mai mulţi bătrîni şi îmbătrîniţi înaainte de vremea lor în comparaţie cu cei despre care se vorbeşte!
  🙂 Chiar tapalagă cu ceilalţi au doză dublă şi triplă de maturizare înainte de termen!

 3. Este clar,Iohannis vrea Procura lui si numai a lui, cat mai departe de politic,adica de controlul democratic pe care cetatenii sa-l exercite prin alesii sai.Si ii da mai departe cu lozinca vesnica a luptei cu coruptia.Pai vedem cu totii cum este cu “lupta cu coruptia”.Dar si cu evaziunea.Nimic nou fata de ce a facut si Basescu.Aceleasi “indicatii pretioase” si pentru CSM-ul care se inoieste si care oricum nu avea cum sa fie influentat de politic.Dar poate trebuie sa ramana mai degraba cel mult in “campul tactic” al acoperitilor nu-i asa? Iohannis de fapt vrea sa arate ca doar el trebuie sa fie Jupanul,pentru ca nu ii place sa fie doar arbitru ci vrea sa fie neaparat DIRIJORUL A TOT SI TOATE (macar daca ar fi fost mai inteligent ca individ) dar si POTECTORUL statului de drept…basist, iar in rest nimic si nimeni nu mai conteaza.Despre abuzurile statului sau unor institutii impotriva cetatenilor nici vorba la el vreodata, de parca asa ceva nici nu exista. Adica toata libertatea,dreptatea si democratia dupa care tanjeste si urla toata tara asta sa ramana atarnata de bunul plac al unui individ care el vrea tot,guvernul lui,Procuratura lui,Justitia lui,partidele lui,Parlamentul lui,pana si prefectii si primarii lui? Ca sa ce? La ce “bine” pentru cetatenii tarii poate sa-l duca pe el mintea s-a cam vazut deja. Ce s-ar fi intamplat cu Iliescu sau Constantinescu,cu Nastase,Tariceanu sau Ponta daca ar fi emanat pretentii si porcarii de talia lui Iohannis? Cum dreac poporul asta are parte numai de catastrofe de indivizi d’astia ca el care sa ne intoarca inapoi la ceausism,bolsevism, dar poate chiar si mai rau ?

 4. Pe vremea impuscatului era un obicei care nu era descoperit de el, rotirea cadrelor.
  Era un obicei foarte bun prin 2 aspecte: primul era acela ca nimeni nu “ruginea” intr-un post, nu devenea mare nabab, al doilea aspect ca prin aceasta rotire fiecare invata cate ceva si nu se uita peste gard la postul celuilalt. Nu se dedulcea la hotie si in general era mai putin coruptibil.

 5. Domnul “Anonimul” a pus punctul pe “I”(rotirea cadrelor).Atunci ,la un Congres(nu mai stiu care, oricum toate erau la fel ,diferenta era doar numarul) , cineva,din exces de zel,a propus ca “impuscatul” sa fie ales presedinte pe viata,acesta a spus “Nu”. Precizez: Nu sunt nostalgica, am urat acel regim din toata fiinta mea si nu vreau sa se repete.

Leave a Reply