In ziua in care DNA il trimite in judecata pe IPS Teodosie, Patriarhul Daniel condamna puterea excesiva si dorinta de inavutire. Interesant


Comunicat DNA

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1278/VIII/3 din 17 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, și în stare de libertate a inculpaților:

COJOCARU CIPRIAN-IOAN, MALAXA BOGDAN-PETRISOR, NADOLEANU GHEORGHE și BECA STERE, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

ȘTEFAN AURELIAN, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 — 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită ‘Ferma 3’ — Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință ‘vii pe rod cu struguri pentru vin’/’vii pe rod cu struguri nobili pentru vin’, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 — 142.988,37 lei, în 2011 — 184.610,27 lei, în 2012 — 239.732,26 lei, în 2013 — 262.267,07 lei, în 2014 — 281.733,52 lei, în 2015 — 281.633,28 lei. În anul 2016 plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei.

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deținute de inculpatul Petrescu Teodosie și de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol ‘Andrei’.

Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța, cu propunerea de a se menține măsura preventivă și măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Mesajul Patriarhului postat pe pagina de Facebook Basilica :

Îndemn la rugăciune
“În contextul lumii de astăzi, frământată de neînțelegeri și războaie, avem nevoie mai mult ca oricând de făcători de #pace, adică de toți aceia care pot preveni sau aplana conflictele între oameni, în societate sau între popoare. Adesea există violență și tulburare și pentru că oamenii nu mai adună în sufletul lor pacea care vine de la #Dumnezeu și care pacifică patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material fără limite. Să ne rugăm mai intens lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților care au fost făcători de pace să aducă pace, ocrotire și #armonie în familie, în societate și, mai ales, între popoare în lumea de astăzi” #PatriarhulDaniel.

12 COMMENTS

 1. cel mai mult imi plac prelatii care oricum au o organizare bazata pe putere excesiva si nearbitrata, DAR care condamna puterea excesiva…:)))

  • domnu patriarh… daca tot vorbiti de nimicniciile lumesti, de ce necuratului puneti Dumnezeu cu hashtag?!… :)))

  • Stati ca acum si Departamentul de Stat SUA le-a dat peste cap cu o lopata ca o s-o tina minte toata viata!

 2. Cat de ipocrita poate fi Biserica. Asta are impresia ca am uitat cu totii toate magariile facute de BOR?

  -implicare politica (in special pro PSD)
  -donatii din bugete publice pentru catedrala in conditiile in care au promis ca va fi facuta din donatii private
  -donatii de hoteluri, pensiuni, terenuri (domenii) cu scopul de a fi folosite pentru ajutorarea saracilor si ei le-au transformat in afaceri
  -…

  Daniel vorbeste de funie in casa spanzuratului.

 3. Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane mai bine nu comenta si condamna “patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material“.
  Preafericitul beneficiaza de imunitate similara Prezidentului ?

 4. Domnule Radu Tudor, tin sa va felicit public pentru atitudinea obiectiva si echidistanta de care dati dovada in aceste momente grele pe care le traverseaza natiunea! Bravo! Sper sa fiti un model demn de urmat de cat mai multi dintre colegii dumneavoastra jurnalisti sau chiar de cei care acum ies de pe bancile facultatilor de jurnalism. Poate aceasta atitudine are la baza si formarea dumneavoastra ca specialist militar. Romania are nevoie de dumneavoastra si de opiniile dumneavoastra emise in mod corect!
  Dumnezeu sa ne ajute si binecuvanteze pe toti romanii!

Leave a Reply