Home Articole Romania : Procurorul general ataca Ministerul Justitiei in instanta

Romania : Procurorul general ataca Ministerul Justitiei in instanta

3551
31
SHARE

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, vineri, înaintea şedinţei CSM, că în cursul zilei va ataca la instanţă Ordonanţa de Urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

“În cursul zilei de atăzi o vom ataca în instanţă”, a spus Lazăr, referindu-se la actul normativ.

De asemenea, parchetul instanţei supreme a trimis, joi, Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale, invocând mai multe încălcări ale unor articole din Constituţie.

“În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d teza finală din Constituţie şi respectiv art. 13 alin. 1 lit. f din Legea nr. 35/1997 republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, a anunţat Ministerul Public citat de news.ro.

 

31 COMMENTS

 1. Sunt curios sa vad argumentele avocatului poporului cand va ataca constitutionalitatea ordonantei.

  In legatura cu eventuala contestare “in instanta” a procurorului general, sper sa nu fi inteles eu bine. Altfel, am fi demni de URSS-ul comunist.

  • Suntem deja.
   Altfel ce ar insemna factorul politic ce ia decizii in mod discretionar fara sa ii pese de nimic altceva, inclusiv de zeci si sute de mii de oameni in strada.

     • Auzi ba Erdogan de Teleorman daca nu stii socoti poti sa te duci la scoala si la 50 de ani, ca este gratuita scoala in Romania. Eu nu am timp sa iti arat. Poate dupa proteste cand vor iesi alte meleoane! Alta intrebare?

    • Doamna Carmen, ma scuzati dar cred ca stati cam prost cu numaratoarea. Daca dvs. iesiti in strada 5 zile consecutiv, va trecem de 5 ori la numaratoare? Faceti cat 5??
     Din ce vad entuziasmul strazii a scazut, motiv pentru care s-au difuzat inregistrari prelucrate in care Dragnea cica injura un manifestant, plus multe multe alte mesaje alarmiste, doar doar ii mai activeaza putin.
     Chiar nu vedeti ca astea sunt metode de lucru securiste? Chiar nu se intelege ca atunci cand inchisoarea este singura forma de pedeapsa dintr-o tara, (iar poporul chiar doreste asta, wow!!) este deja vorba despre dictatura?
     Cu ce va deranjeaza faptul pana in plafonul de 200.000 ron se judeca civil cauza, cu recuperare de prejudiciu? Vreti neaparat sai vedeti pe toti la inchisoare si sa platim pentru ei de la buget o caruta de bani? Eu nu. Eu vreau sa se recupereze prejudiciul, sa-i sanctioneze si, eventual sa-i puna la munca in folosul comunitatii. La cate sunt de facut in tara asta, ceva forta de munca in plus nu strica.

     • De acord ca nu asa se numara si nu am fost milioane in strada. Inca.
      Dar…
      Cu privire la entuziasm, stati asa ca vedem in urmatoarele 3 zile cat de mult a scazut. Eu unul sunt sigur ca in weekend mai vor fi mai mult de 300.000 in strada (simultan, numarati cum trebuie). Posibil sa fie peste 500.000.

      Si da vreau ca cei care prin abuz fura sa stea la inchisoare. Peste tot in lumea civilizata intentia sau culpa sunt factori care stabilesc gravitatea unei infractiuni. Nu suma de bani (in cazul furtului).

      Abuzul presupune intentie si acea intentie trebuie dovedita in instanta. Si dvs vreti sa fie liberi cei care abuzeaza?

      Cat despre recuperarea prejudiciului. Daca un conducator al unei institutii prin abuz fura mai putin decat pragul ala stiti ce presupune recuperarea prejudiciului daca nu mai e fapta penala? Inseamna ca institutia aia sa se indrepte impotriva sefului ei in civil? Care sunt sansele ca subalternii unui hot sa faca acest lucru? Si procedura e diferita, trebuie expertize platite de aceas institutie…

      Asta cu recuperarea prejudiciului de catre o institutie a statului de la unul infipt bine in acea institutie e pur si simplu o utopie.

     • Auzi scumpa eu am iesit numai in prima zi la proteste si pentru aia in fiecare zi s-au dublat participantii. Cu mintea ta stralucita crezi ca toti au timp sa iasa in fiecare zi in strada?

   • DICTATURA PROCURORILOR
    Daca nici acum nu e clar..
    Sprijinita de reprezentanti ai Germaniei si USA si asta e cel mai grav si nebunesc.
    ————
    Apropos de USA si Germania
    Acum trei zile Donald Trump a dat-o afara pe procurorul general pentru ca nu a trimis procuri sa apere ordonanata cu privire la imigranti
    Acum un an merkel a dat afara pe procurul general la doua zile duupa ce a criticat guvernul
    La ei e un fel de democratie la noi nu mai e voie.

 2. În toamna lui 2015, pe numele lui Augustin Lazăr a fost depusă o plângere penală la Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia condus de doamna procuror șef Aurelia Danusia Boicean – persoană promovată de Kovesi prin delegație!

  N.B. Plângerea penală a fost formulată de un „coleg” care „se săturase de abuzurile lui Lazăr” și a crezut orbește în profesionalismul procurorilor conduși de Kovesi. S-a înșelat!

  Din motive „tehnice”, în primăvara lui 2016, Aurelia Boicean a “transferat” dosarul la DNA București. Aici, “speța” lui Lazăr a primit numărul 13X/P/2016. (Cifra X o vom face cunoscută în episodul 2!)

  După ce a studiat informațiile din dosar, procurorul de la Secția 1 DNA București a considerat că este NECESAR ca procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, să fie monitorizat.

  De ascultarea telefoanelor folosite de Lazăr și de monitorizarea acestuia s-a ocupat divizia SRI din Hunedoara, condusă de colonelul Daniel Borhină – un „pilier” al “șefului” SRI Florian Coldea.

  Din înregistrările SRI Hunedoara depuse la dosarul penal instrumentat de DNA București, dar și din alte documente și declarații, a rezultat foarte clar că procurorul Lazăr este implicat într-un act de corupție.

  N.B. Din coroborarea dovezilor s-a ajuns la concluzia că dosarul poate fi soluționat cu trimiterea în judecată a lui Augustin Lazăr în stare de arest! O idee ce nu a putut fi acceptată de cei trei conjurați.(Coldea, Lazar, Kovesi)

  Din motive ce țin mai mult de mister decât de cartea de muncă, șefa DNA Laura Codruța Kovesi, prin intermediul adjunctului său fidel, Marius Iacob, a reușit schimbarea procurorului de caz iar dosarul a ajuns pe biroul unui procuror fidel doamnei Kovesi.

  De această dată, soluția propusă și parafată a fost de NUP – așa cum rezultă indirect dintr-un răspuns oferit redacției SECUNDA de doamna Codruța Kovesi!

  N.B. Țelul urmărit de Coldea și Kovesi? Un NUP pentru Augustin Lazăr, un cadou otrăvit pentru președintele Iohannis. Iar NUP-ul care să-l trezească din “morți” pe Lazăr a fost pus în dosarul DNA, după mai 2016.

  În acest lanț constituțional de numire a Procurorului General, anumite instituții ale statului au un rol determinant. În cazul de față este vorba de SRI și DNA.

  SRI, prin directorul său executiv Florian Coldea, era obligat să informeze Administrația Prezidențială, pe ministrul Justiției și CSM despre eventualele probleme cu legislația pe care le au candidații la funcția de procuror general.

  DNA, prin semnătura procurorului șef Laura Codruța Kovesi, avea datoria să sesiseze toate instituțiile implicate pentru numirea procurorului general de eventualele dosare de corupție care sunt sau au fost deschise pe numele candidaților.

  Așadar, înainte de a semna numirea unui candidat în funcția de procuror general, președintele României solicită/primește de la anumite instituții, printre care SRI și DNA, informații despre personajele ce urmează a fi propuse pentru importanta funcție în stat.

  Informările sunt consultative. Președintele Iohannis poate sau nu să țină cont de ele. Dar nu poate să afirme vreodată că nu a știut de bilele negre din mapa profesională a lui Augustin Lazăr, decât dacă mapa a fost… albită intenționat de SRI și DNA. În acest caz am avut o CONJURAȚIE pentru numirea lui Lazăr în funcția de procuror general!

  Nu ar fi putut exista o CONJURAȚIE dacă unul din cei doi șefi, de la SRI și DNA, și-ar fi făcut datoria și ar fi informat Ministerul Justiției, CSM și Președinția de faptul că Lazăr are dosar penal deschis la DNA.

  Din informațiile pe care le deținem, pare mult mai credibil ca manevra să fi fost organizată doar de către cei trei care aveau informația: Kovesi, Coldea și Lazăr. Informație capitală pe care nu au dat-o mai departe și au preferat să-i transforme în marionete pe Prună, Aron și… Iohannis!

  Dacă NU a fost așa, atunci CONJURAȚIA îi cuprinde pe toți cei implicați în numirea lui Lazăr. O posibilitate pe care o refuz, când mă gândesc la consecințe!

  După ce a fost anunțat de către șeful SRI Hunedoara, colonelul Daniel Borhină, directorul adjunct SRI, Florian Coldea, l-a informat pe președintele Klaus Iohannis despre faptul că există dovezi concludente că Augustin Lazăr este implicat într-un act de corupție și că, din motive rezonabile, NU trebuie numit în funcția de Procuror General al României?

  De asemenea, Florian Coldea i-a informat pe ministrul Justiției, Raluca Prună, și pe președintele CSM, Mircea Aron, despre prezentul pătat al candidatului Lazăr?

  N.B. Conform doamnei Raluca Prună, răspunsul este următorul: Florian Coldea NU l-a informat pe ministrul Justiției.

  Sefa DNA, Laura Codruța Kovesi, l-a anunțat pe președintele Klaus Iohannis că Augustin Lazăr are un dosar penal în lucru la DNA de pe vremea când ocupa funcția de procuror şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia – acuzație de corupție?

  De asemenea, Laura Codruța Kovesi i-a informat pe ministrul Justiției Raluca Prună și pe președintele CSM, Mircea Aron, despre dosarul penal al candidatului Lazăr?

  Directorul SRI Eduard Hellvig spune foarte clar că toate datele deținute de SRI în Afacerea Lazăr sunt SECRETE de STAT și ține de domeniul Siguranței Naționale.

  De ce este nevoie de răspunsuri alambicate la întrebări simple? Doamnelor și domnilor de la DNA și SRI, i-ați informat pe doamnele și domnii de la MJ, CSM și AP că Augustin Lazăr avea dosar penal deschis la DNA în timp ce era propus pentru funcția de procuror general? DA, sau NU!

  De ce Lazăr se face că NU înțelege întrebarea și se ascunde după fusta CSM?

  De ce CSM NU spune că a analizat propunerea doar în baza unei Mape Profesionale măsluite?

  De ce NUMAI ministrul Justiției, doamna Raluca Prună, a răspuns DIRECT cu “NU am avut astfel de informații”?

  De ce directorul SRI Eduard Hellvig ne arată că a analizat întrebările noastre prin prisma unor articole de lege care definesc foarte clar SECRETUL de STAT cu restricțiile respective dar refuză să răspundă direct la întrebare?

  De ce DNA nu ne răspunde la aceeași întrebare, dar cu timpul verbului schimbat – de la prezent la trecut?

  De ce președintele României, Klaus Iohannis, a luat poziția struțului?

  De aceea, ușor obraznic, vă zicem tuturor cei implicați în Afacerea LazărGate:

  Ce vă tot ascundeți după articole de lege, hotărâri, decizii etc.! Noi NU v-am solicitat să devoalați secrete de stat.

  Noi v-am cerut să spuneți adevărul: că la data la care era analizat pentru eventuala numire în funcția de procuror general, Augustin Lazăr avea dosar penal deschis la DNA pentru fapte de corupție.

  Doamnelor și domnilor conjurați cât timp credeți că veți putea să ascundeți sub preș imensa mizerie?

  Acest ADEVĂR trebuie să atragă după sine demisii în lanț! Ce cap va intra primul în laț, rămâne de văzut …daca va mai intra! Lista începe cu Kovesy și se termină cu…!

  Post Sriptum:

  Exista informatii verificabile ca dl. Augustin Lazar ar fi clasat, la inceputul anilor 2000, cateva sesizari directe in legatura cu retrocedari imobiliare cu cantec, din patrimoniul Municipiului Sibiu, catre Forumul Democrat al Germanilor din Romania, al carui presedinte era …fostul primar, Klaus Iohannis, desi dl.Lazar a declarat ca nu-l cunoastea pe Iohannis…
  Surse judiciare au declarat insa ca Augustin Lazar e prieten vechi cu tatal Codrutei Kovesi, sefa DNA. De asemenea, A. Lazar o cunoaste pe Raluca Pruna, ministrul Justitiei, inca de prin anii 2000, potrivit acelorasi surse. (Cum dracu de se stiu astia „ascunsii” intre ei si se ajuta ca …ilegaliștii intre ei, când luptau pentru…drepturile clasei muncitoare?)

  Sursa:Secunda TV

  • Are dosar? E sanatajbil? Atunci e bun pentru sistem
   Cum ar spune ambasadorul licurici: he is predictable

 3. De ce urla neamtul furios??? Neamtul e furios si turbat pentru ca Jandarmeria a reusit sa-i imprastie pe huligani si sa-i aresteze pe unii dintre ei. Neamtul sperand ca huliganii vor reusi sa sparga randurile jandarmeriei si sa ocupe Palatul Victoriei alaturi de ceilalti protestatari din piata. Iar mai apoi grupul de protestatari sa se deplaseze la Parlament pe care sa-l ocupe deoarece cei din USR care au ramas in cladirea Parlamenturlui peste noapte le-ar fi deschis usile si iar fi poftit inauntru. Sau poate usrstii chiar ar fi dat foc la Parlament. Iar in acesta situatie, nemtalaul ar fi decretat starea de necesitate preluand comanda cu ajutorul armatei si SRI. Iar dupa catva timp ar fi instaurat din nou guvernul Ciolos la butoane. Stabilind de ochii occidentului mai apoi alegeri peste vreo 2 ani de zile. Timp in care DNA ar fi facut dosare si i-ar fi arestat pe toti liderii importanti ai PSD si Alde din Bucuresti si din tara. In timp ce masina lui de propaganda ar fi aruncat toata vina pe cele doua partida care au castigat in fapt alegerile, ceeace l-a facut pe Joha Wierme Klauss sa-si iasa din minti de oftica si suparare.

 4. In Romania democratia a murit. Traiasca securistocratia ! Scapa cine poate…Ei si-au luat tara inapoi !

 5. S-a scos masiv la protest angajatii corporatiilor. De asta vin incolonati fiindca sunt adusi dupa ce termina programul la multinationale. Nu se protesteaza impotriva ordonantei de fapt,nu? Durerea strainilor si a tradatorilor de tara este de fapt” FONDUL SUVERAN DE DEZVOLTARE SI INVESTITII din \PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PSD, FOND CARE VA DUCE LA DEZVOLTAREA ECONOMICA A TARII SI LA INDEPENDENTA FINANCIARA FATA DE BANCI SI FMI? NU MAI SE POT FURA RESURSELE? NU MAI IESE DESTRAMAREA ROMANIEI?

   • Stiti de fapt ce este acest fond? Stiti beneficiile lui pentru economia romaneasca?

    Nu mai credeti ca toti sunt impotriva strainilor. Documentati-va si mai vorbim. Intrebati-l pe Manutiu Va explica el.

     • In planul de guvernare al psd şi am gasit ceva care cred că este de fapt miza debarcării guvernului

      Programul de guvernare 2017-2020 prevede înfiinţarea unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii (FSDI) după modelul celor din Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia. Acesta va avea o valoare aproximativă de 10 miliarde de euro.

      Potrivit programului de guvernare, fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit precum şi de veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul).

      “Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic.”

      – Estimăm că 10 mld. de euro vor intra în economia României în următorii 4 ani prin FSDI. Fondul va duce, printre altele, la apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, C.E.C., Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităăţ: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren.

      – Cele mai mari investiţii ale FSDI în următorii 4 ani se vor realiza în sănătate, prin construcţia unui spital republican şi a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanţată din FSDI este estimata la 3,5 mld. euro.

      – Alte 3 mld. euro vor viza construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020. FSDI împreună cu alte bănci internaţionale, BEI, BERD şi Banca Mondială, care şi-au exprimat deja interesul în discuţiile pe care le-am avut, va construi în parteneriat public- privat autostrăzi pe care le va deţine pentru o perioadă de 30 ani şi care vor fi cedate înapoi statului român, pe măsură ce bugetul de stat va avea disponibilităţi pentru a le răscumpăra.

      – O altă industrie dezvoltată prin FSDI va fi cea de armament, prin extinderea capacităăţlor fabricilor existente.

      Deşi bugetul de stat se va diminua iniţial cu 2,6 mld. lei, bani care nu se vor mai încasa din dividendele companiilor de stat, datorită activităţii economice puternice a FSDI, se vor încasa la buget sume din taxe şi impozite de aproximativ 9 mld. lei. În acest fel, în 2020, surplusul anual adus la bugetul de stat de către FSDI va fi de cel puţin 6 mld. lei, anticipează programul de guvernare.