Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că un guvern tehnocrat ar putea să facă faţă provocărilor, dacă are un mandat clar şi limitat, cu obiective de macrostabilitate economică,  admiţând că premierul ar putea proveni chiar din banca centrală, cu condiţia să fie tânăr.

Şeful BNR a fost întrebat care sunt şansele unui guvern tehnocrat, în condiţiile în care se vehiculează tot mai mult această variantă, de a fi format, dar şi de a reuşi, având în vederea experienţa sa de premier tehnocrat în anul 2000.

“Înţeleg că sunt şanse mari (de a fi format un guvern tehnocrat – n.r.). În asemenea perioade, nu poţi să extrapolezi ce s-a întâmplat în trecut, cu Guvernul Stolojan, cu Guvernul Isărescu. (…) În trecut, în parametrii daţi de o criză politică, de potenţialul unor tensiuni sociale mai puternice şi de nevoia de alegeri, cred că un guvern de tehnocraţi poate să facă faţă”, a afirmat Isărescu într-o conferinţă, după prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a specificat însă că un astfel de guvern ar avea nevoie de un mandat clar şi limitat, pentru că “nu poţi să le ceri orice”, având în vedere că nu sunt politicieni şi sunt oameni care n-au ieşit în faţa publicului.

Executivul ar trebui să aibă obiective clare de atins, precum alegeri clare, liniştite, păstrarea macrostabilităţii economice şi creştere economică, ceea ce este “perfect fezabil”.

“V-aţi referit la poziţia mea din anul 2000 (de premier – n.r.), atunci n-aveam nici stabilitate, nici creştere economică. Şi s-a revenit la un minim de creştere economică, dezechilibrele s-au atenuat şi alegerile au fost libere şi corecte. De ce n-ar fi şi în 2015, dacă există un consens politic asupra unui astfel de guvern?”, a punctat şeful băncii centrale.

Isărescu a întărit ideea că este esenţială păstrarea macrostabilităţii economice, din punctul de vedere al BNR, dar totodată guvernul ar trebui să aibă “ambiţia de a mai face ceva” şi pentru mediul de afaceri.

Întrebat dacă premierul ar putea proveni de la BNR, guvernatorul a admis că este posibil, cu condiţia ca acesta să fie tânăr, excluzând varianta ca el să preia poziţia de prim-ministru.

“De ce nu? (premierul să provină din BNR – n.r.) Dar să fie tânăr. Alte generaţii, alte aspiraţii”, a conchis Isărescu citat de Mediafax.

 

13 COMMENTS

    • “A fost nevoie sa moara oameni ca Ponta sa plece”, de la Joha Klaus citire. Deci a trebuit sa moara oameni ca Ponta sa plece, deci a fost necesar sa moara oameni ca Ponta sa plece, deci a fost ordin sa se omoare oamenii ca Ponta sa plece. Deci focul a trebuit sa fie pus ca sa moara oamenii tocmai ca Ponta sa plece. Deci serviciile i-au facut astfel pofta ce-o pofti bisnitarului de copii si misitului de case, aceea ca Ponta sa plece si visul cu ochii sa i se indeplineasca celui ce s-a tras sase case din meditatii, ghinion.

  1. Dansul intelege multe, ar face bine sa fie mult mai clar, daca s-ar putea punctual asupra unor nume din guvernul tehnocrat care sa faca fata provocarilor actuale. As prefera un guvern tehnocrat unul care sa nu fie conservator, nu de alta dar ne-am intoarce de unde am plecat.
    Trebuie tinut cont de parerile domniei sale cu atat mai mult cu cat domnia sa a fost Premier in vremuri de inceput intr-ale democratiei.

  2. Dupa cate am vazut, bancherii transformati in politicieni nu sunt mai populari decat politicienii sadea-toate miscarile tineretului vestic, in ultima vreme, acuza bancherii de a fi dus de rapa democratia clasica (as we know it). Si ce inseamna un “mandat limitat”? Inseamna ca, dupa ce vor fi facut toate manevrele financiare posibile ca sa salveze bancile implicate in dezastre, se vor spala pe maini de consecinte: taieri de salarii, impozite daramatoare, etc cu acte in regula?

  3. Radu, tu care încă mai eşti cu piciorele pe pămînt şi mai ştii ce se întîmplă cu psihologia omului traumatizat de grave incidente, din cauza nemernicilor care ştiu doar să învinovăţească pe alţii sau aruncă cu noroi în tot ce înseamnă profesionist. ‘’Şobolanii’’ ăştia-susţinători politic pe ascuns, nu ştiu sau nu conştientizează că la momentul de faţă medicii care au muncit zi şi noapte pentru a salva vieţi, pot fi echivalaţi psihic la momentul de faţă cu militarii care perticipă pe front în diferite ţări unde se moare prin împuşcare sau bombe !Nu vă puteţi închipui cît timp am lucrat cu un asemenea militar pentru a-l aduce pe calea cea bună ! Închipuiţi-vă cît timp le va lua acestor medici pentru a-şi reveni din torpila prin care trec ! Nimeni nu conştientizează urmările ! Mai mult, aruncătorii cu mizerii de meserie, s-au trezit acum după incident pentru că li s-a distrus culcuşul şi nu mai au de unde ‘’suge’’ fonduri??? Poate e vina şi a soliştilor aruncători sau a celor care aranjează spectacole , ei trebuiau să fie primii controlori ai actelor ! Gata, s-au spălat pe mîini şi vina e a altora, ei nu au nicio vină, au prestat şi au încasat veniturile fără nicio vină. Poate că e şi vina lor !

  4. deocamdata “strada” sau “piata” cum vreti, il vrea dat afara de la bnr. si cred ca e cazul dupa vreo 20 de ani de imbelsugare, de salarii babane, de vie si crama de misto la adresa romanilor, de aparat numai interesele bancilor si nu a cetatenilor care depun bani in banci. cum fiecare politician de varf, un presedinte, un premier, un sef al senatului sau deputatilor, are un mandat limitat in timp, constatam ca isarescu sau alti nemernici de prin sindicate sunt sefi alesi pe viata.

  5. In zona euro, de cate ori un premier a marait contra austeritatii impusa Sudului Europei de Nordul Protestant, acesta a fost schimbat la presiunile Germaniei cu cate un fost bancher de la Banca Centrala a Eurozonei de la Frankfurt:
    Berlusconi, care a diagnosticat corect ca situatia mizerabila a Italiei se datoreaza monedei comune cu Germania, a fost inlocuit urgent cu Mario Monti de la ECB;
    Papandreou, care a ezitat sa aplice pe greci in 2012 austeritatea salvatoare de banci private germane si franceze, a fost repede inlocuit cu Luca Papademos de la ECB.

    Noi nici macar nu avem nenorocirea de a fi in moneda Germaniei, dar ne trateaza tot cu oameni de la Banca Centrala, – ne prepara ca sa devina mai tarziu un obicei.

  6. Cazul al treile a fost in Franta: Ministrul actual al economiei Macron de la Banca Rothschild a inlocuit in 2014 pe un socialist care protesta contra austeritatii impuse de EC in Franta la porunca Germaniei:
    “Arnaud Montebourg, ejected from the key economy ministry post on Monday after his latest tirade against German-enforced “austerity” in the euro zone, was replaced by Emmanuel Macron.
    “After the unacceptable comments from the ejected economy minister, this step was overdue,” Germany’s EU Commissioner Guenther Oettinger said earlier of the French reshuffle.
    Montebourg appeals for fiscal loosening aimed at boosting growth …
    … but others insist that trimming welfare systems and state spending are needed to make economies more competitive.” http://www.reuters.com/article/2014/08/26/us-france-politics-government-idUSKBN0GP0GN20140826

  7. Dupa cum multi si-au dat seama, exista persoane influente interesate in a trasa anumite linii directoare in politica si viata romaneasca, si de asemenea, si multi jurnalisti cumparati sau sub acoperire care promoveaza temele care li se dicteaza (in special, din ce am observat, in presa pedelisto-johannista). In spatiul Facebook se lanseaza multe intoxicari, se preiau dezinformarile din presa de propaganda sau teme ale unor ong-uri platite. Orice informatie, in fond, poate fi rastalmacita in asa fel incat sa creeze o anumita opinie la nivel de mase, de natura sa incite la ura si revolta. Se exploateaza emotiile, frustrarile dar si discernamantul precar al maselor. “Tinerii frumosi si liber” gandesc mai degraba in directia in care sunt setati de propaganda, fiind manipulati prin tot felul de lozinci propagandistice golite de continut, si folositi ca masa de manevra de catre cei interesati sa impuna o anumita agenda geo-politica, impotriva unor partide sau institutii.
    Entuziasmul de gloata hraneste iluzia celor iesiti in strada, ca deciziile politice in tara asta pot fie luate printr-un plebiscit al strazii – lucru care nu are nimic de-a face cu democratia, fiindca e indoielnic ca acestia sa fie reprezentativi la nivelul intregii tari. Ma tem ca sunt anumite interese in destabilizarea acestei tari, iar retele sociale (de destabilizare) servesc perfect acestui scop (vezi euromaidanul ucrainean sau primavara araba).

    Pe de alta parte, acesti tineri habar nu au de ce anume presupune o democratie. Tehnocratii pe care si-i doresc cu ardoare sunt solutia cea mai anti-democratica posibila. Politicienii macar au responsabilitatea politica si pot fi sanctionati de electorat la alegeri, pe cand tehnocrati (care sunt un fel de cyborgi) nu raspund in fata maselor nicicum. In Italia si Grecia, guvernele tehnocrate au impus cele mai dure si nepopulare masuri, ca urmare a cerintelor unor organisme precum FMI, care in cazul tehnocratilor nu intampina nicio opozitie. Disparitia parlamentului? Ce fel de cerinta democratica este si asta, in conditiile incare parlamentul tocmai ca este garantul unei democratii – parlamentarii fiind alesi ai poporului. Cerinta stoparii coruptiei este abstracta, nu este ceva care sa se poate aplica, nu exista tara fara coruptie, exista legi in schimb care pot sa o diminueze. Per total, acesti tineri nu sunt nici pe departe atat de isteti cum isi imagineaza ca sunt.

    Este foarte grav si periculos pentru democratia si stabilitatea acestei tari faptul ca exista o masa de manevra usor manipulabila si prea putin mintoasa, si faptul ca unii au ajuns sa o controleaze pentru propriile lor agende si interse. Greseala care se face zilele astea este ca se confunda mesajul lor cu vointa majoritatii. Hate-speechul, ura si intoleranta nu au fost si nu sunt caracteristice acestui popor. Ceea ce se intampla azi este un alt fel de MINERIADA, impunerea sub amenintare a unei noi conduceri a tarii, a unor cerinte care contrazic Constitutia tarii, asistam la un fel de lovitura de stat. Se sesizeaza cineva ?!?!

Leave a Reply