Păstrarea stabilităţii financiare nu este un “moft”, pentru că în lipsa acesteia economia de piaţă nu poate funcţiona corect şi eficient, iar relaxarea fiscală devine o “păcăleală”, reducând impozite pe o parte şi taxând prin inflaţie, depreciere şi arierate la buget, potrivit guvernatorului BNR.

“Păstrarea stabilităţii financiare nu este un moft, întrucât economia de piaţă nu poate să funcţioneze eficient, corect şi se prăbuşeşte în ultima instanţă dacă stabilitatea financiară nu este asigurată. (…)Foarte important acum, în noile condiţii, după criza financiară prin care am trecut, este coordonarea politicilor macroeconomice şi a instituţiilor care au rol macroprudenţial pe diferite segmente sociale şi economice”, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului asupra stabilităţii financiare 2015.

El punctat totdată că stabilitatea preţurilor nu garantează stabil financiară, criza dovedind că instabilitatea financiară poate să distrugă în ambele părţi stabilitatea preţurilor, prin deflaţie sau prin împingerea în extrema unei inflaţii, dacă costurile asanării financiare sunt foarte mari, determinând deficite bugetare şi datorie publică mare.

Isărescu a menţionat că, la nivel european, a fost agreată de curând ideea preşedintelul băncii centrale a Germaniei potrivit căreia stabilitatea financiară nu poate să fie asigurată doar de banca centrală, acesta insistând pe coordonarea politicilor macroeconomice.

Pe de altă parte, guvernatorul spune că în România există încă multe neînţelegeri legate de macrostabilitate, aspect discutat de câteva ori în şedinţele Consiliului de Administraţie al BNR.

“Uneori se promovează idei că este un fel de lux pe care noi, românii, nu putem să ni-l permitem, se pune în contrapondere stabilitatea financiară cu creşterea economică. S-a avansat şi ideea de a opta pentru creştere economică rapidă şi să lăsăm la o parte stabilitatea financiară, că nu este nevoie de ea. Nu este adevărat!”, a subliniat şeful băncii centrale.

El a adăugat, în acest context, că şi relaxarea fiscală pusă în contrapondere cu macrostabilitatea reprezintă un non-sens.

“Dacă relaxarea fiscală se face în condiţiile nepăstrării unei macrostabilităţi, este o păcăleală, pentru că dai ceva cuiva, celor care beneficiază de reduceri de impozite şi apoi taxezi întreagă societate prin inflaţie, prin dobânzi mai mari, depreciere de curs şi, poate cel mai grav, prin arierate la plăţile bugetare, care sunt tot o taxă, netransparentă şi greu de cuantificat”, a mai spus Isărescu.

 

10 COMMENTS

  1. De la tranta cu Codul Fiscal, cand s-a pus in mod ostentativ de partea lui Klaus Iohannis, mie imi pare tot mai evident ca Mugur Isarescu mai are inca o slujba part-time si ca nu isi poate duce la indeplinire obiectivele. Motiv care il face nervos. Atat de nervos ca iese in public si da declaratii greu de inteles. Probabil ca “angajatorul” este nemultumit de “return on investment”.

    • Ha ha , ha
      Stabilitate financiara ?? Interest rate-urile sunt tinute artificial aproape de zero de 7 ani si bursele in toata lumea au ajuns iar pe un bubble gata sa bubuie. Sa vedeti atunci stabilitate ! Io cred ca Ponta e de vina.

      Oricum mesajul lui Mugurel este: “Cresterea economica sub guvernul Ponta nu e buna ca nu mai e stabilitate.” Era mai bine pe vremea lui Boc cand ne duceam de rapa.

  2. Consiliul de administratie al BNR trebuia sa analizeze si cun s-a distrus bancile romanesti si am ajuns numai cu doua ,fostul CEC si Carpatica care este in curs de sacrificare .Nu are nici-o raspundere BNR si in special Isarescu care de 25 de ani se gudura pe langa presedentie si unele guverne Da are o avere uriasa ,ce a facut cu bani imprumutati de basescu,, ???? .

    • Isarescu ar trebui sa aleaga,,pensia sau DNA.Sunt multe lucruri necurate in activitatea lui,daca ma gandesc la primele bancnote de dupa 90 ,cele care aveau numai semnatura lui pe ele.Asa ca pensia sau DNA.

  3. Dl Isarescu, precum dl Basescu (ex-presedintele) sunt scosi, totdeauna, pe post de sperietori oridecateori PNL-ul vrea sa discrediteze un succes al guvernului, oricare ar fi el. Nu stiu cine ii scoate din cutie, dar acum ca i-a scos pe amandoi deodata (anuntul despre candidatura lui Basescu la primaria capitalei e calculata sa mane electoratul indecis inspre junele Busoi, cel putin in sondaje) trebuie ca isprava e rasunatoare!

  4. Dl. Isărescu era tăcut, foarte tăcut, pe vremea alegerilor când Klaus şi Victor erau la întrecere. Amândoi şi-au zis varianta lor de relaxare fiscală şi cum va fi făcută. După ambele declaraţii, dl. Isărescu nu s-a băgat să spună clar, pe faţă, că ce spun este o eroare. Evident, Klaus şi-a retras reducerea de 20%-19%., iar Victor, în schimb, s-a ţinut de cuvânt.

    Domnu’ Tudor, eu zic să ne întrebăm: faptul că dl. Isărescu este un xenofil, respectiv germanofil, cum poate să afirme orice, oricând, că nu-ştiu-ce-decizie va fi bună pentru România, când el îi copiază (tot un sport naţional, din păcate) pe vorbele, analizele şi deciziile altora? Dacă nu zicea neamţu ăla ceva, nici dl. Isărescu nu avea ce declare.

    Pe de altă parte, cât timp era băsescu la putere, Isărescu a tăcut mâlc, fără să-i zică ceva semnificativ, vreodată. Nici când Strauss-Kahn a afirmat că nu a fost ideea FMI-ului de a reduce sau să taie salariile & pensiile. De fapt, singurl lucru pe care mi-l amintesc era atunci, cu rezervele de aur, când băsescu voia să mărească stocul de aur şi Isărescu a afirmat că nu e cazul. Numai atunci, dar şi atât.

    Când sadism autodistrugător, misantrop (că e o doză şi de aia, în amestec), să-i nenoroceşti pe ai tăi chiar dacă nu-ţi sunt rude sau prieteni sau cunoştinţe.

  5. Cine-l mai asculta pe Isarescu? Toate luarile de cuvant despre ce inseamna economie, piata financiara sau masuri economice, fiscale etc tot ce-i legat de Romania, nu s-a adeverit, nu a ghicit nimic saracu, ba mai mult te lasa cu ochii in soare, nimeni nu intelege nimic din ce spune.sau explica sau exemplele pe care le da sunt total nefericite. Ca a avut rezultate pozitive la BNR , poate o fi avut, dar s-a folosit tot de banii acestei tari, n-o fi lucrat singur la asta, langa el sunt destui oameni profesionisti , priceputi etc care au pus umarul, ce draqu tot aud ca Isarescu e un zeu, e un mason care respecta ordine din afara si apara interesele institutiilor bancare la noi! Ati auzit vreodata sa apere el vredata clientii romani ai bancilor straine din aceasta tara, banci care functioneaza la noi dupa reguli impuse tot de BNR? Eu nu am auzit, am vazut doar luari de pozitie ca cetatenii care au luat credite sunt vinovati, nu trebuia sa ia, asa apara dumnealui interesele Romaniei, face reguli ptr bancile straine sa subjuge cu usurinta aceasta tara.
    PS.
    Dl Isarescu este un personaj de dubla conditie sau cum se spune e agent strain indubitabil, singurul guvernator de banca centrala din lume cu N mandate. Tara noastra e atat.de retarda cu cetateni atat de redardati ca nu vad ca hotiile.se fac de sus . Sunt oameni care fac bine.si vine unu d-asta si da cu tesla in c—e nu e bine da-ti guv jos ca oameni acestei tari sunt obisnuiti sa o duca rau, noi astia de sus trebuie sa.o ducem bine.

Leave a Reply