În mai multe supermarketuri din oraşul Galaţi au fost amenajate, în mod ilegal, garduri pentru accesul persoanelor nevaccinate. Inspectorii ITM şi reprezentanţii ISU au mers în control şi au cerut comerciantului să renunţe de urgenţă la ele. În caz contrar, vor aplica amenzi, scrie adevarul.ro

Este vorba de lanţul de hipermarketuri Kaufland, care a instalat garduri de aproximativ doi metri, pe care este aplicată o folie de protecţie, pentru a separa fluxul de persoane vaccinate de cele nevaccinate. Decizia comerciantului de a monta garduri pentru nevaccinaţi vine în urma unui control al Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, pe linia prevenirii şi combaterii SARS-Cov2.

Inspectorii au cerut atunci ca verificarea existenţei certificatului verde să se realizeze la intrarea în centrul comercial şi nu la spaţiul de lucru al fiecărui operator economic. În loc să se conformeze, reprezentanţii supermarketului au montat garduri pentru nevaccinaţi. Măsura contravine legii, susţine cei de la ITM.

„Decizia hypermarketului de a monta garduri despărţitoare, ulterior controlului efectuat de ITM Galaţi, pentru delimitarea accesului persoanelor care acced în hypermarket de restul magazinelor, contravine prevederilor legale din Hotărârea de Guvern care prelungeşte starea de alertă.

Aceasta face trimitere la statutul de centru comercial, or conform acesteia, trierea trebuie să se facă la intrarea în centru. ITM Galaţi se va autosesiza şi va dispune unităţii măsuri de intrare în legalitate. În cazul în care măsurile nu vor fi respectate, se vor aplica sancţiuni contravenţionale”, a transmis Laurenţiu Asaftei, inspector ITM Galaţi.

După ce imaginile au apărut pe reţelele de socializare, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au autosesizat şi au făcut controale în mai multe supermarketuri.

„Am constatat că au montat fără avizul ISU separatoare de flux pentru cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, pentru a facilita accesul în magazinul alimentar, fără certificatul verde. S-a dispus desfiinţarea acestor separatoare”, a declarat Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

Vehiculatori consacrati de fake news au afirmat ca aceste garduri ar fi fost montate la ideea coordonatorilor centrali ai ISU.

Un centru comercial din municipiul Câmpina a fost amendat, miercuri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, după montarea unor separatoare mobile pentru a permite accesul persoanelor care nu deţin certificat verde doar în supermarket, nu şi în magazinele din galeria comercială.

Potrivit unui punct de vedere emis de ISU Prahova, instituţia s-a autosesizat după apariţia în spaţiul public a unor imagini şi comentarii referitoare la montarea unor separatoare mobile în patru centre comerciale din municipiile Ploieşti şi Câmpina, fiind dispusă o acţiune de verificare.

“Au fost executate 4 controale (au fost verificate exclusiv căile de evacuare), în urma cărora au fost identificate 4 nereguli. Trei dintre acestea au fost soluţionate, iar cea de-a patra urmează să fie remediată în cursul zilei. În urma verificării au fost aplicate 3 avertismente şi o amendă de 2.500 lei”, precizează sursa citata de Agerpres.

 

Leave a Reply