Arderile deșeurilor medicale este noua activitate a unor interlopi protejați de politicieni și structuri ale statului, afirmă fostul șef al Gărzii de Mediu, Octav Berceanu, citat de Agenția de presă Rador.

„Arderile provin acum și de la deșeuri medicale. Este o infracțiune. Este vorba despre grupuri infracționale, crimă organizată, care se ocupă cu așa ceva. A înflorit această afacere. Sunt structuri interlope, din politică, din structurile statului… în mare parte sunt acoperite de oamenii cu gulere albe din politică. Și este părerea Interpolului”, susține Berceanu.

El susține că aceste arderi sunt extrem de toxice, iar populația Bucureștiului este extrem de expusă.

„Să scoată la lumină scandalul din Sintești, au transferat deșeuri un pic mai departe. La fața locului ni s-a spus că sunt comisarii de la mediu, dar nu i-am văzut. Mai sinistru este că aceste arderi sunt de 4 mii de ori mai toxice decât arderile de lemn. Fumul se duce spre București, iar politicienii nu vor să vorbească despre asta. Vorbim despre toxine care ne modifică ADN-ul și, deci, cancer”, a mai spus fostul șef al Gărzii de Mediu.

Berceanu susține că Garda de Mediu este subdimensionată cu bună știință.

„Avem capacitatea să ne redresăm. DIICOT-ul să se uite atent. Să avem oameni dedicați, comisari de mediu care să lucreze cu procurorii. Sunt peste 80 de mii de puncte de verificat și 450 de comisari. Garda de Mediu este subdimensionată cu bună știință.

Pentru deșeurile medicale ar trebui ca statul să facă 3 incineratoare, ca ele să nu mai devină marfă de contrabandă. Capacitatea noastră este redusă însă acum a devenit un business profitabil. Stații care să măsoare poluarea, aparatură să dovedească cine poluează cu adevărat”.

La Forumul european pentru calitatea aerului, desfășurat la Madrid, nu a participat niciun primar din România, susține Berceanu, acuzând clasa politică de faptul că nu este interesată deloc de problemele de mediu.

„Seminarul a fost bun. Instituțiile au prezentat date. A participat și președintele OMS. Niciun primar de la noi. Ni s-a prezentat o aplicație cu calitatea aerului în Europa. La România a apărut o pată gri, pentru că noi nu prezentăm date. Din păcate, clasa politică neagă existenta unor fapte, a unor realități din teren. Atât timp cât o parte din clasa politică se bucură de acești bani și DIICOT-ul nu reușește să intre profund în această problemă, suntem încă în perioada post-decembristă în care ne mințim”, scrie g4media.ro

1 COMMENT

  1. La ce se intampla in ograda lui pandele si alte judetene nu doar agentia de mediu ese muta. Mai exista si pompieri si min agriculturii , min muncii, inspectia de protectie a muncii. jandarmeria, politia locala min transporturilor….daca aduni toti acesti inspestori si sefi grasi o sa vedeti ca sunt o armata de oameni. Poate generalul o sa dea desteptarea si sa ii puna la treaba sau se aseaza in rand cu esuatii din dotare si incepe sa planga ca mostenirea ca slaba fiscalizare ca legislatia precara ca….ca

Leave a Reply