Judecătoarea Gabriela Bîrsan a oferit un interviu exclusiv în emisiunea „Sinteza Zilei”, după ce a fost achitată definitiv în dosarul în care a fost acuzată de procurorii DNA de luare de mită.
„Ce înseamnă șapte ani din viața unui om? Nu contează pentru că nu ți-i mai aduce nimeni înapoi. În acești ani, am înțeles că Dumnezeu m-a iubit. Bucuria nu poate fi foarte mare pentru că soțul meu este în spital, profesorul Bîrsan. Am credință în Dumnezeu că va face ce trebuie pentru el. Decizia de astăzi nu este nimic pentru mine decât bucuria că am avut un crez la care nu am vrut să renunț, singura mea linie directoare a fost credința că nu am făcut decât ceea a fost mai bine în viață, în profesia pe care am făcut-o. Să știi că o să vină vremea să vorbim. Intenționez să plec din această profesie cum am intrat: Liberă și cu demnitate. Am învățat foarte multe lucruri în acești ani. Eu nu mi-am dorit decât să fiu judecată așa cum am judecat eu. Soțul meu nu a mai pus mâna pe condei. Sper că va pune din nou mâna pe condei, pentru că el toată viața a scris. (…)
În toți acești ani de furie am preferat să tac, ca judecător nu am voie să mă apăr în media, ci în sala de judecată. Nu a fost ușor, cei care astăzi au venit din colegii mei să le spun că voi veni ca să plec din roba în care am intrat la 23 de ani cu demnitate și libertate. Soțul meu are 74 de ani, 54 de ani de carieră universitară. Asta am primit în schimb. Credeți că răzbunarea este antidotul suferinței? Nici vorbă. Nu am simțit sentimentul de ura, am simțit deznădejdea. Oamenii sunt supuși greșelii, dar greșeala voită este cel mai cumplit fapt. Eu de patru ani de zile nu am avut niciun venit fiind judecător suspendat, important e să ai sufletul curat și să ai credință”, a mărturisit judecătoarea Bîrsan.
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte a menținut sentința dată în primă instanță, în 2016.
Gabriela Bârsan, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul ÎCCJ la data faptelor, a fost trimisă în judecată în iulie 2014 pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii şi trafic de influenţă. Iuliana Puşoiu, judecător la aceeaşi secţie, este acuzată de două infracţiuni de luare de mită şi uz de fals. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Anton Pandrea (fost preşedinte al secţiei penale a ÎCCJ şi fost membru al CSM), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a făptuitorului, şi Corina Corbu (judecător la secţia de contencios administrativ şi fiscal), acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului. Ambele au fost achitate.
Pozitia presedintelui UNJR, judecatoarea Dana Girbovan :
Am citit azi comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM si m-am bucurat ca, pentru prima data, asumandu-si rolul de garant al independentei judecatorilor si al instantelor, Sectia a denuntat public practica abuziva a DNA din dosarul Birsan de a cerceta judecatori pentru hotararile pe care le pronunta.
Pregatisem o postare in aceasta seara in care aratam ca acest caz nu este izolat, doarece au fost si alte cauze in care judecatori au fost cercetati, suspendati din functii, in dosare cu grave neregularitati si abuzuri constatate prin hotarari definitve.
Sunt si in prezent dosare deschise in care judecatori sunt anchetati si chemati la DNA pentru a da explicatii exact pe modul in care isi instrumenteaza dosarele.
Explicam in postare, o data in plus, de ce in acest moment este necesara crearea “Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie”, tocmai pentru a proteja judecatorii de astfel de practici specifice procuraturii comuniste.
Am scris tehnic, argumentat, cu exemple.
In timp ce-mi reciteam postarea inainte de publicare am ascultat-o pe doamna judecator Gabriela Birsan si m-am oprit.
Am ascultat-o vorbind cu demnitatea unui om puternic, nefrant si neindoit, despre anii in care a fost suspendata din functie si umilintele la care ea si familia dansei au fost supusi in aceasta perioada.
Am ascultat-o si mi-am dat seama ca orice as spune tehnic ar fi fost steril si nepotrivit acum, deoarece atunci cand trebuia sa vorbim, am tacut.
Doamna Birsan a spus ca se va mai intoarce la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a mai intra inca o data intr-o sedinta de judecata, dupa care va iesi cu capul sus din profesie.
In timp ce dansa iese cu capul sus, noi, cei ramasi, nu putem decat sta cu capul plecat, atat din respect, cat si de rusine.
Sa tacem, cu capul plecat, si sa facem un efort sa gandim. Sa ne gandim la momentele in care trebuia sa vorbim si am tacut. Sa ne gandim ce putem face acum sa ne redobandim si noi demnitatea pierduta in demagogie, vorbe goale, ipocrizie si lasitate.
Cel/cei care a(u) pornit si a(u) orchestrat tot acest tavalug asupra celor doi eminenti judecatori si asupra altora, astazi (este)sunt (liber)liberi zburba pe langa noi cu o impertinenta iesita din comun. Toti acestia ar trebui sa plateasca cu varf si indesat pentru destinele frante.
This is the “justice” supported by the EU , Dept of State and foreign ambassadors.
Is it something wrong with this neo-stalinism? Nobody is concerned on the contrary they like it.
Everything is under secret protocols between prosecutors and secret services.
“Great democracy” indeed…
Peste tot sunt erori judiciare, unul a stat 25 ani la inchisoare pentru omor si a fost eliberat NEFIIND VINOVAT, altul a stat 35…alta 10…Asta nu o stat deloc…o facut bani in continuare cati A vrut…sa nu se mai planga atata.
Impactul interviului cu judecătoarea Bârsan s-a văzut, mai ales, in emfaza cu care politologul Coita și-a mărturisit greșeala de a fi susținut “necondiționat” mașinăria anticorupției, cu riscul de a trata abuzurile DNA drept “fatalități” inerente războiului dus de “Binom”intru curățirea peisajului politic românesc. Care peisaj, a recunoscut mai departe distinsul specialist, e imposibil de curățat având in vedere cultura “balcanica”, diferită de cea a Europei “centrale”, care favorizează ploconul, bacșișul, nepotismul, etc încă din cele mai îndepărtate timpuri. As fi dat cu tableta de pereti, in mod normal, văzând cum se înfoaie personajul in atitudinea lui de “umilința” nou achiziționata, dacă nu mi-as fi dat seama ca, probabil, omul are ceva pe suflet de care vrea sa se descarce, fie și numai regretul ca s-a lăsat îndoctrinat, ca un idiot, de propaganda anticoruptie predata in școlile occidentale pe care le-a frecventat. De fapt, mi-am dat seama ca trebuie sa-i ascult “mărturisirea” (nu pot oricum sa-mi stric tableta la fiecare show dubios) fiindcă personajul e reprezentativ pentru o întreaga categorie de intelectuali formați “afara” care nu sunt, neaparat, “slugi” ale sistemelor pe care le apara—nu emuleaza trista tradiție locală a tandemului Liiceanu-Pleșu—dar nici nu pot sa scape de prejudecățile elitiste. Aceasta categorie, însă, e sensibilă la spectacolul demnității, mai ales dacă acesta e susținut de cineva cu statut de victima și care nu-și accepta statutul; deci, iau mărturisirea dlui Coita drept autentica si, dacă va fi urmată si de acțiuni conforme cu schimbarea de atitudine manifestata la Sinteza Zilei, zic ca se poate imagina pe viitor o “opoziție” viguroasa și susținută din partea unor politologi precum d-sa (formați “afara”sau predând “afara” precum Alina Mungiu) la politologia de bazar balcanic profesata, local, de Gușă și compania.
Altfel, cum am mai zis-o: Voiculescu nu tine discursuri, Mencinicopschi nici atât, Remes s-a plictisit sa vorbească in desert și alții prefera sa scrie memorialistica, pe scurt, adevăratele victime ale represiunii nu mai vor sa se gândească la porcii (in sens orwellian) care i-au trimis la beci sau i-au tarat prin tribunale pina le-au distrus cariera de-o viața. E randul politologilor sa pună ordine in ideologia anticorupției și efectele sale asupra politicii post-decembriste, a celor neînregimentați, desigur, fiindcă de la Gușă și alți intelectuali de la “Cluj” nu merita sa speram nici măcar o mărturisire a la Turcescu.
Dar uite ca Nicusor Constantinescu , blolnavul inchipuit si ajutat de jurnalisti, a fost condamnat la 8 ani inchisoare pe langa alte condamnari! Multumiti?
Ok,ati reusit cat de cat sa faceti ceva pentru persoana voastra,dar in final,solutia urmatoare care va fi? De ce nu va uniti sa puneti capat acestor nemernicii facute intentionat de capi? Va place sa va plangeti pe micile ecrane pentru publicitate sau laudatio in reusita?! Cine si cand va/vor plati pentru aceste nemernicii despre care va plangeti? Numeni si niciodata! Raman la mana credintei si palmei divine?!