Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat duminică la crearea unei armate europene, în special în contextul relațiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. Acest lucru ar putea avea trei consecinte :
1. Un paralelism periculos si o subminare a eforturilor si autoritatii NATO, fapt ce ar putea avea consecinte incalculabile in planul securitatii europene
2. O desprindere a europenilor de puterea militara si financiara a SUA, cea care din timpul celui de-al doilea razboi mondial pina azi a determinat in mod covarsitor mentinerea partii vestice a Europei in democratie, economie de piata, libertate.
3. Renasterea puterii militare a Germaniei si influentei sale in politica de aparare si securitate a intregului continent, corespunzator dimensiuniii sale economice, financiare si politice.
Desi poate parea o initiativa buna la prima vedere, cred ca propunerea lui Junker este de fapt o schimbare de paradigma strategica a ultimilor 70 de ani. Si nu cred ca e neaparat una buna.
Junker spune asemenea forță i-ar permite UE atât să facă față noilor amenințări de lângă frontierele sale, cât să și apere valorile europene, a subliniat Juncker, într-un interviu publicat duminică de Welt am Sonntag, informează AFP.
“Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înțeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE”, a spus Juncker, adăugând că o forță comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raționalizarea cheltuielilor militare și favorizarea integrării militare dintre aceste țări.
“O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politică externă și de securitate comună”, a subliniat președintele Comisiei Europene, subliniind că nu se intenționează diminuarea rolului NATO.
“Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luați în serios”, a mai spus Juncker.
Această propunere riscă să nu fie pe gustul celor care se opun unei mai mari integrări europene, începând cu Marea Britanie, dar a găsit deja oarece sprijin din partea Germaniei. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că este sigură că dacă nu copiii ei, atunci cel puțin nepoții ei “vor cunoaște Statele Unite ale Europei”, cu propria lor armată.
Welt am Sonntag îl cita duminică și pe șeful Comisiei pentru politică externă din parlamentul german, Norbert Roettgen, potrivit căruia ideea unei armate a UE este “o viziune europeană căreia i-a sosit vremea”.
Potrivit aceleiași publicații germane, fostul secretar general al NATO, Javier Solana, ar urma să prezinte luni, la Bruxelles, un raport privind noua strategie de apărare europeană, făcând apel la o mai mare capacitate militară pentru intervenții în afara frontierelor UE.