Dupa o serie lunga de asasinate ale oponentilor lui Vladimir Putin, un nou caz zguduie Occidentul. Mina lunga a politiei politice de la Moscova a lovit din nou in Marea Britanie, acolo unde se pare ca se misca in voie de ani buni…

Serviciile secrete de la Moscova ar fi putut depista reşedinţa din Marea Britanie a fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal  (care se află în prezent în stare critică după ce se presupune că a fost otrăvit cu o substanţă necunoscută – din Salisbury) după decesul subit al fiului său în timpul unei vacanţe în Rusia anul trecut, relatează marţi site-ul independent rusesc The Insider, citând antena rusă a BBC.

În Salisbury (140 km de Londra), unde s-a stabilit după ‘schimbul de spioni’ în 2010, Skripal (66 de ani) trăia împreună cu familia sa – soţia Liudmila, fiul şi fiica celor doi. Soţia lui a murit în 2012, iar, în 2017, şi fiul său a decedat – potrivit surselor BBC.ru – în timpul unei vacanţe petrecute în Rusia.

Persoane care l-au cunoscut pe Skripal jr. susţin că decesul său nu a trezit suspiciune, el suferind de o boală, deşi The Insider nu indică despre cel fel de afecţiune este vorba.

Dar interlocutorii BBC.ru menţionează: ‘Se poate presupune că serviciile secrete ruse au încercat să afle locul unde domicilia Serghei Skripal, iar procesul repatrierii trupului neînsufleţit al fiului său (din Rusia în Marea Britanie) putea să le fi ajutat foarte mult să obţină informaţii în acest sens’.

Potrivit BBC.ru, Skripal a suferit enorm după pierderea fiului său. Dintre cei apropiaţi îi rămăsese doar fiica Iulia. Tocmai ea este tânăra cu care a fost descoperit duminică în stare de inconştienţă la centrul comercial din Salisbury. În prezent şi ea se află în stare critică.

Skripal a servit în GRU până în 1999. În decembrie 2004, el a fost arestat de FSB pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Skripal a pledat ‘vinovat’ şi în 2006 a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

Otrăvurile par să reprezinte arma predilectă a Kremlinului, deoarece cu greu pot fi detectate, scriu The Sunt şi The Times, citându-l pe Bob Seely (51 de ani), membru în Comisia pentru afaceri externe al parlamentului britanic, care a trăit timp de patru ani în ţări din fosta URSS.

Potrivit lui, există dovezi că Rusia a dezvoltat noi toxine. Referindu-se la “surse bine informate”, parlamentarul britanic susţine că există un departament special în FSB în acest sens, conform BBC.ru.

‘Noile otrăvuri nu lasă urme şi, prin urmare, sunt extrem de utile pentru desfăşurarea unor forme secrete de război şi pot fi folosite în mod deschis şi demonstrativ pentru a da un semnal’, a declarat el în interviul pentru The Times.

Seely a numit trei tipuri cunoscute de otrăviri, folosite, în opinia sa, de Moscova.

Prima categorie include opioide puternice, cum ar fi fentanilul. Se crede că aerosolul pe bază de fentanil a fost folosit de forţele speciale ruse atunci când au neutralizat teroriştii ceceni care au deţinut 900 de ostatici în teatrul de pe Dubrovka din Moscova, în 2002. Aproximativ 130 de ostatici au murit, se pare, pentru că nu au primit un antidot, a indicat acelaşi parlamentar britanic, citat de BBC.ru.

Cea de-a doua categorie de otrăvuri sunt toxinele radioactive, cum ar fi poloniul-210, cum a fost otrăvit mortal în 2006 fostul spion FSB, Aleksandr Litvinenko.

A treia categorie sunt dioxinele, utilizate în tentativa de asasinare a fostului preşedinte ucrainean, Viktor Iuşcenko, în 2004. El a supravieţuit, dar faţa lui a fost desfigurată.

În prezent, experţi ai unităţii antitero din cadrul poliţiei britanice ajută la investigarea cazului fostului ofiţer GRU, Serghei Skripal, aflat în stare critică în spital.


Guvernul britanic a avertizat marţi că va răspunde ‘într-un mod adecvat şi robust’ dacă vor exista dovezi clare că un stat este implicat în presupusa otrăvire misterioasă a unui fost agent rus, care a spionat în favoarea Marii Britanii, şi a fiicei sale, ambii spitalizaţi în prezent stare critică, relatează AFP şi Reuters.

‘Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, guvernul Majestăţii Sale va răspunde într-un mod adecvat şi robust’, a declarat ministrul de externe Boris Johnson în faţa parlamentului britanic.

Boris Johnson a confirmat identitatea celor două persoane atacate cu o substanţă necunoscută la Salisbury (sudul Angliei) şi găsite în stare de inconştienţă pe o bancă într-un centru comercial din Salisbury. Acestea sunt fostul colonel GRU, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa Iulia, de 33 de ani.

‘Spun guvernelor din lumea întreagă că nicio tentativă de a lua o viaţă nevinovată pe teritoriul Marii Britanii nu va rămâne nesancţionată sau nepedepsită’, a avertizat şeful Foreign Office, făcând aluzie la Rusia, deja menţionată în mod repetat în trecut ca o ameninţare de autorităţile politice şi militare britanice.

Boris Johnson a afirmat că incidentul din Salisbury este ‘îngrijorător’ şi aduce aminte de moartea lui Aleksandr Litvinenko în 2006, scrie Agerpres.

 

 

8 COMMENTS

  • Exista o boala naturala , se numeste boala radiatiilor.
   Treci din greseala pe langa ele ca nu le vezi mai ales daca esti fost colonel GRU, FSB si ai defectat.

   Rusii nu au rabdare sa te tina trei ani de zile in procese cu “anti-coruptia” sa te faca Putin penal inca doi ani la televizor scrasnind diin dinti, sa faci arest preventiv sase luni si pe urma sa zica tovarisch Ilici Timermmans ca presa e de vina.
   Rusul e eficient a evoluat de la stalinism la putinism adica esti dusman si gata nu te mai prostim in fata cu “statul de drept” te omoram nenica fara fente si ipocrizie !

 1. Din 2012-2013 am scris despre acest subiect. Nu numai in M.B.ci aproape in orice tara. Au bani,avion la scara,trafic de droguri,arme sisfara fetite,fara nicio interdictie inclusiv la trecerea granitelor! Nu sunt deranjati sau agatati de politie! Le e frica tuturor de ei!

  • Pe astia in vest ii iau rusii ii invadeaza fanaticii islamisti cu milionul dar pe ei ii f…. grija de coruptia din Romania.
   Peste 100 de ani o sa vina lumina de la Europa de Est in special Polonia. Iar astia in Germania si Franta or sa stea in genunchi sa se roage la Alah. Nu ca ar fi ceva rau in asta le doresc multe succesuri !!!

 2. Ati ajuns rau, domnule Tudor: sa plingeti de mila agentilor rusi! Ma rog, nu de mila tuturor, ci doar a tradatorilor!
  As fi curios cum ii priviti pe agentii americani care au tradat in favoarea Rusiei?

Leave a Reply