Preşedintele Klaus Iohannis începe marţi consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Astăzi merg la Cotroceni reprezentanţii PNL, USR şi UDMR. Înaintea consultărilor, preşedintele Iohannis a declarat că îşi doreşte să lucreze cu o largă majoritate parlamentară, fiind optimist că se poate crea aceasta. În opinia sa, nu este de dorit acum o amplă revizuire a Constituţiei şi consideră că referendumul de revizuire ar trebui suprapus pe un scrutin din cele care urmează – alegerile prezidenţiale, locale sau parlamentare.
Preşedintele a precizat că va discuta cu partidele despre cele două teme care rezultă din referendumul din 26 mai: interzicerea amnistierii şi graţierii corupţilor, respectiv interdicţia dată Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei, a politicii penale. El a spus că trebuie introdusă şi o prevedere care permite atacarea ordonanţelor de urgenţă şi altor instituţii decât Avocatului Poporului. ”Şi am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atacat, fiindcă PSD care a pierdut ruşinos aceste alegeri parlamentare nu a ştiut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciţi, iară ordonanţe de urgenţă, şi nu în orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor, mai exact a alegerilor locale pentru preşedinţii consiliilor judeţene. o abordare fundamental greşită din partea PSD. Trebuia PSD după această palmă primită de la electorat să se abţină de la orice ordonanţe de urgenţă”, a adugat Klaus Iohannis.
El a spus că, la consultări, pe lângă cele două teme, va aborda şi chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum şi pe europarlamentare. „Este evident că trebuie să reluăm discuţia despre statul de drept în România, discuţia pe îmbunătăţirea legilor justiţiei, care au fost adoptate cu opoziţia largă a preşedintelui, a opoziţiei parlamentare, a asociaţiilor de profil. este clar pe de altă parte că acest vot dat la europarlamentare care a sancţionat drastic discursul antieuropean al PSD înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în UE şi această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor”, a mai declarat preşedintele.
Klaus Iohannis a spus că are de gând să convoace partidele şi să discute atâta timp cât e necesar pentru a implementa total voinţa românilor. Preşedintele a precizat că a chemat partidele la consultări reale, nu de formă. „Îmi doresc să lucrez împreună cu o largă majoritate parlamentară care să fi înţeles aceste chestiuni şi e dornică să le pună în practică. Eu cred că se poate constitui o majoritate pentru că partidele au înţeles importanţa votului dat la referendum. Eu sunt optimist, iar dacă nu se întâmplă imediat cetăţenii mai au la îndemână trei lecţii pentru PSD – alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare”, a declarat preşedintele. În opinia sa, „nu e de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituţiei pe această majoritate parlamentară”. Preşedintele a precizat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru implementarea rezultatelor referendumului din 26 mai trebuie organizat cât mai repede. „Ar fi cel puţin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, pentru că românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori. (…) Nu e obligatoriu să venim cu referendumul pe prezidenţiale, putem să venim pe alegerile locale sau chiar parlamentare”, a menţionat Iohannis, citat de news.ro
Întrebat despre votul din Senat împotriva ridicării imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele a spus că este „jalnic şi denotă o atitudine de dispreţ atât de profund din partea PSD-ALDE faţă de voinţa românilor”. „Practic, PSD şi ALDE cu acest vot pentru apărarea lui Tăriceanu în faţa procurorilor şi-au dat arama pe faţă. PSD şi ALDE nu au înţeles în fond nimic din ce le-au spus românii la vot. Au mers mai departe aşa cum au fost obişnuiţi şi au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, ca nu cumva marea valoarea a politicii româneşti să fie atinsă de procurori. Jalnic, jalnic, ruşinos”, a adăugat Iohannis. El a spus că în zilele următoare va lua o decizie în privinţa propunerilor de remanieri trimise de premier.
De la ora 12.30 preşedintele se va întâlni cu delegaţia PNL, de la ora 14.00 cu liderii USR, iar de la 15.00 cu reprezentanţii UDMR.
Celelalte partide vor merge miercuri la consultări.