Preşedintele USR Dan Barna spune că va susţine parlamentar orice guvern non-PSD, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, dar consideră că va fi dificil pentru orice guvern va veni să funcţioneze eficient pentru România cu actuala majoritate parlamentară. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, la Cotroceni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru transpunerea rezultatelor referendumului. Orban a apreciat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale. Preşedintele Klaus Iohannis a început marţi consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Astăzi sunt preznţi la Cotroceni reprezentanţii PNL, USR şi UDMR. Înaintea consultărilor, preşedintele Iohannis a declarat că îşi doreşte să lucreze cu o largă majoritate parlamentară, fiind optimist că se poate crea aceasta. În opinia sa, nu este de dorit acum o amplă revizuire a Constituţiei şi consideră că referendumul de revizuire ar trebui suprapus pe un scrutin din cele care urmează – alegerile prezidenţiale, locale sau parlamentare.

Liderul USR Dan Barna a declarat, marţi, la finalul consultărilor USR cu preşedintele Klaus Iohannis, că va avea aceeaşi poziţie consecventă şi fermă pentru respectarea statului de drept. “Vom rămâne foarte fermi pe apărarea statului de drept, pe implementarea acestor decizii pe care cetăţenii români şi le doresc urmare a referendumurilor, şi în special a celui de pe 26 mai.

Vom continua să avem aceeaşi poziţie consecventă şi fermă pe respectarea statului de drept şi din această perspectivă sperăm ca legile justiţiei şi codurile să revină la dezbatere în Parlament şi să le aliniem pe ceea ce înseamnă recomandările Comisiei de la Veneţia şi pe ceea ce înseamnă legislaţia penală europeană, în care statul şi cetăţenii sunt respectaţi şi în egală măsură justiţia funcţionează independent, nu este un serviciu de casă al unui lider politic sau altul”, a afirmat Dan Barna. El crede că după alegerile prezidenţiale trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate.  “În situaţia în care moţiunea trece, se poate vorbi fie de un guvern interimar, fie de un nou guvern, ce s-ar întâmpla cu majoritatea actuală. Am transmis şi domnului preşedinte poziţia noastră, este foarte greu pentru orice guvern non-PSD să funcţioneze eficient pentru România cu această majoritate parlamentară. De aceea, alegerile anticipate după prezidenţiale sunt o necesitate pentru România, pentru că orice altă variantă nu face de fapt decât să ne mai ţină încă şase luni captivi unei majorităţi parlamentare care nu mai funcţionează de mult în logica de legiuitor pentru România”, a explicat liderul USR. 

El a mai afirmat că susţine parlamentar orice variantă de guvern non-PSD. “Susţinem parlamentar orice variantă de guvern non-PSD, pe acele principii şi priorităţi pe care le-am menţionat, fără penali în funcţii publice, renunţarea la pensiile speciale, cu particularitatea celor militare şi ale magistraţilor, primari în două tururi, foarte important, un element la care ţinem foarte mult, şi Ordonanţa 114 să fie corectată, respinsă, vedem care e ce mai bună variantă pentru că efectiv alungăm companiile din ţară în momentul de faţă”, a mai declarat Dan Barna. Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai, având deja discuţii cu reprezentanţii PNL. După delegaţia USR este programată consultarea cu reprezentanţii UDMR. 

UPDATE NEWS.RO: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Cotroceni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că  PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru transpunerea rezultatelor referendumului. Orban a apreciat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale. „Voinţa cetăţenilor de la referendum reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum”, a afirmat Ludovic Orban. El a precizat că PNL susţine clar şi ideea de refacere a dezbaterii publice pentru a genera o legislaţie europeană în domeniul justiţiei, care să ţină cont de recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi GRECO. „PNL va susţine toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune voinţa cetăţenilor”, a mai afirmat Orban. Liderul PNL a precizat că „ar fi o soluţie bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că e şi mai bine, şi mai potrivit, şi mai ieftin”. 

Ludovic Orban a precizat, pe de altă parte, că textul moţiunii de cenzură va fi gata foarte curând şi că moţiunea va fi depusă înaintea încheierii sesiunii parlamentare. El a mai spus că PNL nu susţine alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal. Întrebat despre faptul că aceasta ar fi susţinută însă de unii preşedinţi de CJ liberali, Ludovic Orban a replicat: „E ruşinos pentru Oprişan că se prevalează de o consultare internă făcută în cadrul Uniunii Consiliilor Judeţene. (…) Poziţia oficială a PNL e poziţia exprimată de mine. Prin această OUG Guvernul a arătat că e în continuare prizonierul vechililor roşii. (…) Vom sesiza Avocatul Poporului să atace la CCR această ordonanţă”.

Declaratiile Presedintelui :

Preşedintele a precizat că va discuta cu partidele despre cele două teme care rezultă din referendumul din 26 mai: interzicerea amnistierii şi graţierii corupţilor, respectiv interdicţia dată Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei, a politicii penale. El a spus că trebuie introdusă şi o prevedere care permite atacarea ordonanţelor de urgenţă şi altor instituţii decât Avocatului Poporului. ”Şi am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atacat, fiindcă PSD care a pierdut ruşinos aceste alegeri parlamentare nu a ştiut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciţi, iară ordonanţe de urgenţă, şi nu în orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor, mai exact a alegerilor locale pentru preşedinţii consiliilor judeţene. o abordare fundamental greşită din partea PSD. Trebuia PSD după această palmă primită de la electorat să se abţină de la orice ordonanţe de urgenţă”, a adugat Klaus Iohannis. 

El a spus că, la consultări, pe lângă cele două teme, va aborda şi chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum şi pe europarlamentare. „Este evident că trebuie să reluăm discuţia despre statul de drept în România, discuţia pe îmbunătăţirea legilor justiţiei, care au fost adoptate cu opoziţia largă a preşedintelui, a opoziţiei parlamentare, a asociaţiilor de profil. este clar pe de altă parte că acest vot dat la europarlamentare care a sancţionat drastic discursul antieuropean al PSD înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în UE şi această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor”, a mai declarat preşedintele. 

Klaus Iohannis a spus că are de gând să convoace partidele şi să discute atâta timp cât e necesar pentru a implementa total voinţa românilor. Preşedintele a precizat că a chemat partidele la consultări reale, nu de formă. „Îmi doresc să lucrez împreună cu o largă majoritate parlamentară care să fi înţeles aceste chestiuni şi e dornică să le pună în practică. Eu cred că se poate constitui o majoritate pentru că partidele au înţeles importanţa votului dat la referendum. Eu sunt optimist, iar dacă nu se întâmplă imediat cetăţenii mai au la îndemână trei lecţii pentru PSD – alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare”, a declarat preşedintele. În opinia sa, „nu e de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituţiei pe această majoritate parlamentară”. Preşedintele a precizat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru implementarea rezultatelor referendumului din 26 mai trebuie organizat cât mai repede.  „Ar fi cel puţin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, pentru că românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori. (…) Nu e obligatoriu să venim cu referendumul pe prezidenţiale, putem să venim pe alegerile locale sau chiar parlamentare”, a menţionat şeful statului. 

Întrebat despre votul din Senat împotriva ridicării imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele a spus că este „jalnic şi denotă o atitudine de dispreţ atât de profund din partea PSD-ALDE faţă de voinţa românilor”. „Practic, PSD şi ALDE cu acest vot pentru apărarea lui Tăriceanu în faţa procurorilor şi-au dat arama pe faţă. PSD şi ALDE nu au înţeles în fond nimic din ce le-au spus românii la vot. Au mers mai departe aşa cum au fost obişnuiţi şi au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, ca nu cumva marea valoarea a politicii româneşti să fie atinsă de procurori. Jalnic, jalnic, ruşinos”, a adăugat Iohannis. El a spus că în zilele următoare va lua o decizie în privinţa propunerilor de remanieri trimise de premier.

6 COMMENTS

  1. De ce surpriza?

    Toata lumea PSDista s-a plans ca referendumul pe legile justitiei e inutil si inaplicabil.

    Va arata un biet profesoras de fizica cum se aplica. Pas cu pas.

    • Biet in sensul ca toti marii specialisti avocati, juristi, sociologi, psihologi, economisti si mai stiu eu ce ogi si isti isi dadeau cu parerea inainte de referedundum cum ca n-are nici un sens si nu se poate aplica, etc. Si iata ca vine unul care n-are nici o pregatire si arata cum se face simplu in doi pasi.

  2. Ce sa mai comentezi cand ii vezi cat isi etaleaza prostia!N-au cu cine,n-au cu ce!Motiunea nenascuta “alfabetizata”in acelasi stil tembel,”premieri nenascuti”trash!Nu ma intereseaza labirintul lor haotic,o ureche de la tudose,juma’de creier de la orban si restul de la ceilalti sa si le imparta intr-o salata de varza!CONCLUZIE,DANCILA DE NECLINTIT!Ne-am rugat ptr SHENGEN,acuma vine el la noi!!II las sa-si traga la gioale,ca prostia exulta la ei!Cu astia,ce fac azi,nu mai fac maine,cand au imploziile lor?E mirific sa vezi ce scoate pe gura zapacitul aerian ala care urla si-si arata muschii ca tarzan,nu-i mai spun numele ca-mi bat joc de mine!!Concluzie,DANCILA RAMANE NECLINTITA,opozantii nu mai stiu de ce opozeaza,si CIUCA NECONSTITUTIONAL!O BROASCA!!

  3. daca psdistii ar avea nitica minte, ceva mai multa imaginatie si total curaj inconstient ca Dragnea, ar zice acuma ca “daca referndumul asta a fost consultativ si poporul a votat intr-un fel apoi si ala din 2009 a fost consultativ si poporul a votat sa ramina numai 300 de parlamentari, hai sa-l aplicam si pe ala!”
    sa modicam Constitutia pentru amindoua odata!

    Sigur ca n-ar mai ajunge la votul popular niciuna din modificarile propuse, sau brusc poprul isis va schimba optiunile (si daca trec si se modifica, much better), dar amuzamentul maxim ar fi zbaterea si sa vedem argumentele contra de la pnl, usr, udmr, proro care abia ce se bucura ca le vine si lor rindul la conducta.
    Plus ca cu propunerea asta iau fata neamtului care nu mai e singurul “cu poporul”… dar n-au nici minte, nici curaj nici imaginatie, asa ca sa nu ne facem iluzii de la nimeni.

  4. Peisajul e, intr-adevăr, jalnic. Presedintele Johannis se veselește pe fatza de moartea rituală a adversarului sau atribuindu-si meritul pentru execuția acestuia—el e inventat referendumul pe “justitie’, nu?—și punând la cale un alt referendum, șeful PNL, Orbán, se bălăngăne pe capra căruței (electorale) încercând sa-l țină in frâu pe Rareș Bogdan, Spitzencandidatul la orice al partidului, Barna si Ciolos, speriați de cat de départe i-a dus ieșirea din 26 mai, nu știu dacă sa sape Tranșee si sa se baricadeze pe pozitie sau sa-și fugărească mai departe dusmanul aflat in retragere, Victor Ponta patrulează câmpul de bătaie așteptând sa-i cumpere careva serviciile de mercenar iar Kelemen Hunor așteaptă, pur și simplu, sa vadă dacă Johannis e suficient de beat de “succesul” referendumului sau ca sa-i accepte “micuțul” amendament la articolul din Constituție care priveste definiția statului roman. Ce e jalnic in toate astea e faptul ca fiecare crede ca l-a păcălit pe celălalt—Johannis pe USR-Cioloș cărora le-a furat tema de referendum, celebrul slogan: fără penali in funcții publice, USR-Cioloș pe Johannis de care s-au folosit pentru a provoca plebiscitul și a se legitima, ei înșiși, ca voce a “poporului” roman; in fond, nu s-a întâmplat nimic altceva decât un omor ritual, cel al lui Dragnea— sacrificat de propriul partid, probabil, cu știința și voia personajului, dovada pacea separată încheiata la Bruxelles de premierul Dancila imediat după condamnarea acestuia—și o repetare, leșinata și inutila, a mărețelor acțiuni politice inițiate de președintele Johannis post-Colectiv, post-parlamentare 2016, post-etc.cu deosebirea ca, de data asta, societatea “civilă” a fost exclusă de la convorbirile de pace “naționala” având in vedere participarea masiva la vot care i-a suflat rolul de reprezentant exclusiv al poporului. Constituția nu se poate revizui, darmite schimba din rădăcini, fără un alt referendum in care sa se ceara acordul populației intru amendarea/schimbarea legii fundamentale, majoritatea parlamentara nu se schimba peste noapte dacă USR-Cioloș nu se lasă împinși la insurectie-și nu par sa cedeze tentației oricat de scabros-eroic se arată purtătorul lor de cuvânt, Caramitru Jr—alegerile anticipate sunt greu de declanșat cu un premier, șef (interimar) al partidului de guvernământ, care nu doar ca nu-și da demisia dar mai și face pact separat cu familia politica europeană—aflată și aceasta in deriva după “victoria” din 26 mai—și pana la urma “poporul” pus sa voteze pentru lucruri care nu se pot realiza concret se simte “furat” la scor, își pierde răbdarea și poate sa nu mai voteze a doua-treia-x oară in favoarea slabanogilor sau “slabistilor” care nu reușesc sa-și impună “ideile”. Singurul lucru bun obținut in urma acestei victorii a la Pyrrhus e acela ca SEcuritatea—noua, veche, intermediara, cum vrem s-o re-botezam ca sa corespundă ideii de organizație oculta—se dovedește la fel de ineptă ca și clasa politica pe care a inventat-o; dacă ținem minte amănuntul acesta vom fi mai puțin sedusi de produsele ei— reșapate ca Johannis sau noi-nouțe ca Barna&Ciolos “păzitorul de intersecții”—și vom vota, odata și-odata, cu capul nostru.

Leave a Reply