Președintele României,Klaus Iohannis, a susținut joi, 16 februarie a.c., o alocuțiune la bilanţul anual al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

 

 

“Mă bucur să mă aflu, astăzi, alături de dumneavoastră şi vă felicit pentru activitatea desfăşurată în cursul anului trecut!

Rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este unul esenţial la nivelul societăţii şi, în acelaşi timp, unul extrem de dificil, întrucât vă confruntaţi cu formele cele mai dure și mai violente ale criminalităţii.

Un stat nu poate avea o economie puternică atunci când criminalitatea organizată este mare. Forţa financiară a grupărilor interlope sau criminalitatea informatică afectează profund siguranţa statului şi economia României, având şi un impact puternic asupra colectării veniturilor la bugetul de stat.

De aceea, este foarte important ca DIICOT să aibă instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratică a statului şi pentru a interveni eficient.

Aceste obiective nu pot fi atinse fără a exista, în primul rând, o legislaţie coerentă. Mă bucur să constat că modificările legislative realizate în 2016 au avut drept rezultat consolidarea capacităţii de funcţionare a instituţiei.

Aceasta este o dovadă că instituţiile care asigură lupta împotriva criminalităţii devin eficiente atunci când legile sunt făcute cu inteligenţă, cu bună credinţă şi urmăresc să întărească statul de drept, nu să îl slăbească.

Pentru a putea investi în serviciile publice necesare societăţii trebuie, pe de o parte, să combatem şi să destructurăm reţelele criminale care operează contra legii şi, pe de altă parte, să recuperăm prejudiciile create.

Este mai mult decât necesară o bună colaborare între Ministerul Public în genere şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfârşit actul de justiţie.

Ca unica structură din cadrul Ministerului Public specializată în combaterea crimei organizate şi a terorismului, DIICOT are un rol esenţial în prevenirea ameninţărilor care îmbracă forme din cele mai diverse şi complexe.

De aceea, activitatea dumneavoastră în sfera prevenţiei devine în acest context fundamentală şi, chiar dacă de cele mai multe ori ea nu este vizibilă pentru opinia publică, societatea românească este una mai sigură şi ca urmare a eforturilor dumneavoastră.

Doamnelor şi domnilor,

Profesionalismul, integritatea şi independenţa sunt valori care caracterizează activitatea procurorilor DIICOT, ca şi a tuturor magistraţilor din România. Ele trebuie protejate şi promovate, pentru că sunt valori inerente statului de drept şi unei societăţi democratice europene.

Recentele iniţiative ale Executivului în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT.

Am apreciat promptitudinea cu care instituţia dumneavoastră a reacţionat în mod public, semnalând faptul că adoptarea unor asemenea acte normative ar creşte riscul apariţiei unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale.

România se află într-un moment de răscruce, şi împreună trebuie să decidem pe ce drum vom merge de acum înainte: pe drumul democraţiei, statului de drept şi al justiţiei independente, sau pe drumul corupţiei, lipsei de profesionalism şi al abuzurilor instituţionale.”

 

 

21 COMMENTS

 1. ”…puterea reală nu e niciodată a celor care ies în față și celebritatea reprezintă calea sigură spre pierzanie” (Igor Bergler – Biblia pierdută).

  • El e mediator constitutional “de dreapta” ma! E in campanie prezidentiala pe banii statului, ca doar nu era sa isi faca – campanie electorala pe bani din buzunarul lui, ca trebuia sa dea la meditatii la fizica de ii sareau plombele dreac! Pe bani de la buget, cum altfel?! Romania, sau ce?

 2. “Malai Mare” Ghinion asta daca mai face multa campanie electorala partizana “de dreapta” din functia lui de “mediator” pervazuta de Constitutie, chiar devine o mare gluma de presedinte, pe langa statutul de “melc” ardelean care abia leaga vorbele dreac! Ii trebuie o jumatate de ora ca sa termine o propozitie alcatuita din subiect si predicat! Cu asa presedinte, vai mama si sorgintea noastra! Pe scurt, ghinion!

 3. Despre aiurelile din discurs si neconcordantele dintre declaratii si atributiile DIICOT a-ti descris d-vs foarte plastic.Portocale la farmacie. Ultima fraza are insa toate atuurile sa para cea mai importanta.Prefigureaza directia gresita si periculoasa in care se indreapta Presedentia Romaniei fiind probabil un preambul la referendumul prezidential.Sper din tot sufletul sa nu traiesc momentul cand un presedinte roman va batjocori o natiune in fata intregii umanitati cu stupida intrebare:sunteti de acord cu continuarea luptei impotriva coruptiei,cu o justitie libera si statul de drept? Caz in care Parlamentul Romaniei din punctul meu de vedere trebuie sa inceapa procedurile de suspendare pe loc.

 4. Ciolannis, mediatorule constitutional “de dreapta” mare luptator anti-PSD “Razboi Total!”, da ba si tu aprobarea la buget ca sa avem si noi, Romania, buget ba neamtu’ vietii, ca lu’ sorosistu’ Ciolos Julien nu-mi aduc aminte sa ii fi facut atatea mizerii ordinare cate te straduiesti sa le faci indirect romanilor, faultand la maxim ce au votat oamenii in decembrie 2016!

  P.S. Bai neamtule Ghinion “Malai Mare”, noi inetelegem ca tu esti foarte suparat pe romani pentru ca la alegerile din decembrie 2016 ei “nu au vrut sa iti tina paltonul” si au votat altceva decat vroiai tu, dar da ba neamtule Ghinion si tu aprobare la buget ca sa mearga administrativ tara, chiar daca tu nu vrei sa se intample asta ca esti suparat ca nu te-au ascultat romanii, ba neamtule Ghinion “Malai Mare”, care esti tu mare neamt ba Ghinion uman ce esti!

  “Malai Mare”, ba 6 case din meditatii, da drumu’ la buget ca altfel iesim in strada si iese nasol! O sa vezi! Paaaa

   • Atata il duce capul. Va murdareste pana la putoare blogul dumneavoastra lasandu-i comentariile . La altii doar cu pareri contrare fara sa jugneasca nu le publicati comentariile!

    • Mamare Carmen pensionara basista oparita din Cluj, toata lumea stie ca voi basistii va zvarcoliti in chinuri de cand ati pierdut alegerile pe 11 decembrie 2016. Lumea a inteles ce e cu voi, nu are rost sa mai jelesti pe-aici! Rezultatul nu se schimba, ramane cum am stabilit! Du-te cu Basescu Sticle… Paaaaa

 5. Sa bage la cap nenea ca tara asta are nevoie de un presedinte care uneste nu de un “vindut” care dezbina natiunea romana!

  • Nu esti multumit ca dracnea ne-a unit?binenteles ca presedinteles ca Johannis a avut rolul covarsitor! Multumim Johannis!

   • Mamare, nu uita sa-i duci pachet cu branza si rosii si niste tigari la Jilava lui Mircea, frate-su lui Basescu Sticle idolul matale, ca mai are de stat…

 6. Ce mai critica asta,asta nu stie decat sa instige,asta intre doua vacante!Cat rau face Romaniei si din pacate sunt si niste neica nimeni care il asculta!De mult timp cand apare iohannis dau pe alt program,mai bine vad un film decat sa-l mai vad si pe sasul asta cum invrajbeste!Calca Constitutia in picioare aclamand-o si statul de drept!Hotul striga hotii!Jeg!Si bugetul il tine pe loc de mintea lui obscura si aservita de acest falsificator dovedit de instanta!Iarna vrajbei noastre!Penibil!

  • Jenanti sunteti ma pana la prostie. Johannis l-a demascat pe dracnea iar fara dracnea poporul roman nu devenea atat de unit! Multumim Johannis ca ai demascat si dezvaluit madiotii. Acum mapamondul îi vede in splendoarea lor!

   • Ce-a demascat, bre ?! In mintea ta, poate…ti-a demascat neuronu’; unicul !
    Mai vii si cu slogane bisilabice p-aici… bunu’ simt n-are cum sa nu conteze; dar nu de bun simt dai dovada, vorbind, asa, ca proasta-n autogara ! Ca unirea de zici e cam dezbinare (nu e poporu’ roman doar te-fe-le-u’ din Piata, mai suntem si-altii, care nu sarim ca gasca la rama, cand ne da unu’ idei pe net, pe sticla…).
    Doi presedinti decenti a avut tara asta, unul cu mandat intreg (Constantinescu),celalalt pe interimat de cateva saptamani (Antonescu); amandoi au plecat acasa, pe motiv de “sistem”. Daca nu faci parte din sistemul ala, afilierea de idei cu el nu e dovada de inteligenta… si nu prea pari a face parte din “sistem”;ramane, deci, in ce te priveste, a doua varianta…

 7. A criticat acea OUG 13 legata si de dosarele la care au lucrat cei de acolo.Nu stiu daca oricare altcineva n-ar fi facut-o…As vrea sa traiesc sa vad si actuala majoritate cu Presedintele si toate aceste institutii “de forta” in mana lor iar in Parlament sa fie o alta majoritate exact situatia de acum in oglinda…Sa vedem ce-ar face dansii.Sigur ca eu voi sustine tabara “anticoruptie” daca va mai exista una in aceasta configuratie adica voi fi impotriva celor care-i protejeaza pe infractori indiferent din ce partid sau ce pozitie sociala ar avea as vrea sa stiu insa de acum ce asteptari sa-mi fac.

 8. Bine că te plimbi de la o instituţie la alta şi NU VREI SĂ SEMNEZI BUGETUL ŢĂRII! Tu ai de toate ”pomanagiule” şi ţara ai blocat-o că aşa ai tu chef!
  De ce nu au fost acceptaţi jurnaliştii la şedinţă?
  Aveţi dovada aici, doar că trebuie să citiţi cu atenţie!
  http://www.cotidianul.ro/coldea-se-agata-de-sri-si-de-klaus-iohannis-296264/
  Cu scuzele de rigoare, scrisoarea e mare dar copiez:
  ””Pericol de revoltă în SRI
  O revoltă stă să izbucnească în Serviciul Român de Informaţii, cu toate consecinţele directe şi colaterale asupra capacităţilor acestuia de a-şi mai putea asuma misiunile în noul şi complicatul context regional şi continental, cu un mediu politico-administrativ intern grav afectat de dictatul oligarhilor poliţiei politice asupra deciziilor instituţiilor legitime ale puterilor statului.

  Dezvăluirea de către Cotidianul a minciunii prezidenţiale privind demiterea şi trecerea în rezervă a prim-adjunctului directorului SRI a provocat un tsunami la Cotroceni. Preşedintele K.W. Iohannis, într-un incontrolabil acces de furie, l-a admonestat pe directorul Eduard Hellvig pentru incapacitatea păstrării secretului menţinerii în activitate a generalului Coldea.

  Eduard Hellvig i-a convocat pe directorii securităţii interne şi ai filajului pentru a-i lua la refec şi a le pune în vedere să-i identifice neîntârziat pe cei care au dat din casă.

  Generalului Coldea i-a fost schimbat sediul, de la Periş, la o vilă de protocol din zona Băneasa. Nu deconspirăm noua adresă, ca să nu-l disloce undeva de negăsit.

  Situaţia creată prin menţinerea generalului Coldea, cu toate prerogativele funcţiei de prim-adjunct al directorului SRI păstrate, deşi oficial preşedintele României a comunicat personal eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă a acestuia, a generat nemulţumiri cvasigeneralizate în unităţile centrale şi teritoriale ale Serviciului. Şefi de direcţii centrale şi judeţene refuză să execute ordinele „demisului“ prim-adjunct.
  Ofiţerii operativi refuză să mai facă parte din echipele mixte cu DNA, motivând că „mâine, poimâine, pleacă şefa DNA, iar noi putem fi cercetaţi, judecaţi şi condamnaţi“.

  Comisia parlamentară de control a solicitat protocolul de conlucrare dintre DNA şi SRI. Din partea SRI s-a negat existenţa protocolului invocat de Asociaţia Naţională a Magistraţilor din România şi confirmat de generalul Oprişor, din partea CSAT. A fost, în schimb, prezentat un protocol din anul 2001, ieşit din uz.
  Una dintre secretarele Comisiei a spus că au existat nu unul, ci mai multe asemenea protocoale, semnate în anii 2005, 2007 şi 2012. Când preşedintele Comisiei, senatorul Adrian Ţuţuianu, le-a solicitat, directorul SRI i-a replicat şugubăţ: „Vezi, ai grijă ce vrei, că te pun ăştia la rotisor!“. Chiar aşa, domnule Hellvig, cine sunt băieţii care manevrează „rotisorul“? Mai sunt tot în parohia SRI?!

  Scoaterea protocoalelor la lumina legii ar dărâma eşafodajul puterii oculte exercitate asupra României. Sute de cazuri judiciare instrumentate ilegal ar trebui revizuite.

  Cum se poate nega existenţa protocolului, în pofida declaraţiilor publice, chiar ale directorului SRI, care ne spunea despre zecile de echipe mixte SRI – DNA?!

  Doamna colonel Dorina Coldea a fost relocată la Direcţia Securitate Economică, unde a mai activat într-o perioadă anterioară.

  O intenţie iniţială de numire a generalului George Viorel Voinescu ca prim-adjunct al directorului SRI nu mai este de actualitate. A fost doar o fumigenă.

  Florian Coldea nu renunţă la puterea pe care i-a conferit-o forţa financiară acaparată, controlată şi de care dispune arbitrar.

  Klaus Werner Iohannis nu poate renunţa la generalul care-i stăpâneşte secretele şi manipulează vulnerabilităţile, fiindu-i inspiratorul deciziilor şi acţiunilor problematice. Ceea ce, de fapt, explică cele ce ni se întâmplă.

  Şi totuşi sunt semnale că zilele lui Coldea, Kovesi şi ale altora la butoanele puterii s-ar putea termina odată cu punerea în operă a planului de răsturnare a guvernatorului Băncii Naţionale, căci pentru un conflict deschis cu oculta financiară internaţională, atât Iohannis, cât şi Hellvig, Coldea & Comp. sunt insignifianţi.”””’
  Ei cu ei dar nouă ne elimină dreptul la a fi informaţi!

 9. Anchetele DIICOT puteau fi periclitate cu articolul ala cu denuntul limitat la 6 luni de zile. Mai ales in crima organizata nu poti prinde rechinii fara denunturile pestilor mai mici, a intermediarilor sau a complicilor lor.

  In orice tara normala denunturile sunt acceptate cel putin pana la prescriptia faptei.

  • Sigur, tizule; si pe Al Capone tot la fel l-au poprit ! sau nu !?
   Denuntul ala e moneda de schimb; si singur, ar trebui sa fie degeaba. Pe d-alta parte, daca pot cu alte probe, sa-i bage, dracu’pe corupti si gata !
   Denuntul cand esti in corzi e jegos; si, cam la fel sunt si aia de il sustin (ca nu din justitiarism o fac; fie e ticalosie, fie e prostie – ambele, deci, cam jegoase !)
   PS : Tizule,prin cate tari d-alea “normale” ai fost !? Ai studii de drept comparat, ne dai si citate ?!
   Sa-ti dau un posibil scenariu :
   – certitudine : DNA (Codruta, cum ar veni) nu-l place pe Grindeanu
   – certitudine : Grindeanu a fost vice pe la Primaria Timisoara (bine,cu alta treaba, dar se stie cum e cu “delegarea” – semneaza omu’ si-una, si-alta)
   – certitudine : la Timisoara s-au facut d-alea imobiliare pe naspa
   – ipoteza : p-unu’ d-ala de a facut naspa il ia procuroru’, il fezandeaza, si ii pune coala de hartie, pentru scris dupa dictare, un “denunt” d-ala dezici ca-ti place…
   D-aici, fiecare sa gandim dupa bunu’ simt si inteligenta proprie…Ca n-am de gand sa-ti dezvalui, tizule, chiar toata intriga…

Leave a Reply