Compania Black Sea Oil & Gas va începe producţia de gaze în Marea Neagră la mijlocul anului viitor, moment în care România va deveni şi exportator de gaze, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
‘De anul viitor, o nouă sursă de gaze naturale importantă, de 4 miliarde de metri cubi pe an, va intra în activitate, este vorba de structura gazelor descoperite în Marea Neagră. Operatorii şi investitorii din zona respectivă ne-au prezentat că, începând cu anul viitor, la 1 iulie, va intra în producţie o structură nouă. Deci practic, din momentul acela, România va deveni şi exportator, pentru că această structură aduce un plus de gaze faţă de solicitările normale din România’, a spus Havrileţ.
El a precizat că este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas, care a concesionat două perimetre petrolifere pe platforma continentală românească a Mării Negre, respectiv perimetrele Midia şi Pelican.
Potrivit lui Havrileţ, în primul an, producţia va fi de un miliard de metri cubi de gaze şi va creşte treptat în următorii ani până la 4 miliarde de metri cubi pe an.
‘Pentru primul an, producţia va fi de un miliard de metri cubi, urmând ca în următorii ani să crească etapizat până la 4 miliarde de metri cubi pe an, faţă de un consum (al României – n.r. ) de 12 miliarde în acest an şi de un import în condiţii normale între 500 şi 600 de milioane de metri cubi pe an. Practic, cu aportul din primul an nu va mai fi nevoie de import, ci, mai mult, va trebui să creăm condiţii pentru exportul gazelor, pentru ca acest investitor să aibă posibilitatea de a-şi recupera investiţia‘, a mai spus Havrileţ.
Black Sea Oil & Gas (BSOG), deţinută integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale, potrivit unui comunicat de presă al companiei, remis AGERPRES în noiembrie 2016.
Portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, la care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.
Potrivit comunicatului, BSOG a atribuit, la acea dată, un contract pentru servicii de inginerie de bază pentru dezvoltarea perimetrului de gaze Midia firmei Xodus Group, anticipând că ar putea lua în anul 2017 decizia finală de investiţii în acest proiect.
‘Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) are plăcerea să anunţe că, împreună cu partenerii săi de concesiune, a atribuit contractul pentru servicii de inginerie de bază (Front End Engineering and Design sau FEED) pentru instalaţiile de exploatare offshore şi onshore aferente proiectului de punere în producţie a descoperirilor Ana şi Doina localizate în perimetrul XV Midia, Zona de Apă de Mică Adâncime, din sectorul românesc al Mării Negre (‘Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia’)’, anunţa compania în noiembrie.
‘Odată cu acest contract, facem progrese majore în realizarea Proiectului de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul românesc al Mării Negre, cu speranţa că decizia finală de investiţie va putea fi luată în anul 2017’, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG, citat în comunicat.
De asemenea, americanii de la ExxonMobil explorează, alături de OMV Petrom, un perimetru de mare adâncime în Marea Neagră, unde se estimează rezerve de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Companiile nu au luat deocamdată decizia finală de investiţii pentru exploatarea acestor zăcăminte, scrie Agerpres.

7 COMMENTS

  1. O mare companie americana a dat cu bata-n balta in apa noastra teritoriala! Pe vremea lui nea Nicu ajunseseram cei mai tari din lume la foraj de adancime pe uscat, acum am ajuns sa ne scoata firmele americanii gazu’ ca noi doar atata mai avem cherosen in carburator.

    P.S. Bine ca nu au inceput din greseala forajul in Insula Serpilor! Era caz de dat drumul la scutul anti-varza murata de la Deveselu!

  2. Nu mai incape indoiala ca domnul Bogdan Aurescu este eminenta cenusie a castigarii IN FAVOAREA ROMANIEI a procesului international privind delimitarea platoului continental al Marii Negre. Aceasta veste a exploatarii de catre alte state, a resurselor naturale ale Romaniei, ma umple de bucurie maxima si de mandrie profunda. Cine dracu mai e ca noi: SA DEA TOTUL GRATIS ALTOR STATEII!!!!!!!!!!!!!
    Bravo!!!!!!!!!!!! Felicitari domnului consilier prezindential Bogdan Aurescu!!!!!!!! O LUMINA PROFESIONALA….CEL MAI TARE AVOCAT DE PE PLANETA!!!!!!!!!!!! Imi pare rau ca aceasta PERFORMANTA EXTRAORDINARA PE CARE A OBTINUT-O PENTRU ROMANIA nu a ajuns si la urechile oficialilor din China. Ca daca ajungea la urechile chinezilor poate il angajau pe dumnealui si nu mai pierdea China in fata statului Filipine la Tribunalul de Arbitraj de la Haga, disputa teritoriala in problema Marii Chinei de Sud. Si poate chinezii respectau decizia Curtii de Arbitraj…nu cum fac acum cand resping arbitrajul….PENTRU CA NU SUNT PROSTI, PENTRU CA SUNT DEMNI, PENTRU CA SUNT STAPANI IN TARA LOR, PENTRU CA NU-SI VAND TARA ALTORA…ASA CUM FAC PROSTII DE ROMANI!!!!!!!!!!

    P.S.: Poate domnule Tudor il intrebati pe acest domn Havrilet, cat trebuie sa platim noi romanii din buzunar ca sa “creăm condiţii pentru exportul gazelor, pentru ca acest investitor să aibă posibilitatea de a-şi recupera investiţia”..stiti dumneavoastra expropriere de terenuri pentru utilitate publica, conducte de transport etc….tot ce trebuie ca acesta companie sa faca profit maximizat.

    P.S: Inca o favoare, domnule Tudor….poate puteti sa o intrebati pe doamna consilier prezidential Simina Tanasescu, cat timp mai ramanem o tara. Va asigur ca dumneaei fiind o alta lumina, in materie de drept administrativ, stie sigur. ( apropo la materia dreptul administrativ se studiaza Constitutia Romaniei in vigoare, nu la materia drept constitutional). Nu de alta dar vreau sa va informez ca doamna este mult mai eficienta in materia dreptului administrativ, decat este domnul Aurescu in drept international… si nu trebuie sa asteptam ca in acest caz 10 ani, sa vedem deznodamantul unui proces castigat pentru Romania.

    SUCCESURI ROMANIA….TINE-O TOT ASA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • totdeauna m-am intrebat de ce tine romanul cu tot dinadinsul ori sa “para haios” ori sa “faca bas-calie” si sa continue prostia stalcirii limbii romane la care asa mare SUCCESE a avut EBA?
      e cool sa vorbesti prost, sau sa parafrazezi un prost, sau cum?!>..

  3. “Compania Black Sea Oil & Gas va începe PRODUCTIA de gaze în Marea Neagră”???
    da ce, e stricata la stomac sau cum?!… poate EXTRACTIA de gaze…
    sau la noi e tot aia….?…

  4. e foarte bine! ura!
    Si noi tot 4% redevente luam, un 2%, ca la aparare, n-ar fi mai nimerit?

  5. Americanii au mai exploatat petrol si gaze in Romania. Poate fi o noutate pentru generatia feisbuc probabil sau pentru Havrilet. Standard Oil apartinand lui Rockefeller cu sediul in Ohio a fost aici pana in 1947 si impreuna cu anglo-olandezii de la Royal Dutch Shell au facut prapad! Au lasat la vremea aceea un deficit de 700 milioane lei si o datorie de 4,5 miliarde de lei Romaniei. Enorm!
    “Va trebui sa cream conditii…”. “Sa-si scoata parleala” cu alte cuvinte. Ce parleala, ce “conditii”?
    As vrea sa stiu si eu cam cat au investit si cat vor mai investi acesti petrolisti americani, in conditiile in care din cate inteleg se lucreaza cu infrastuctura si mana de lucru romaneasca. Au fost sapte platforme marine construite intre 1974-1988, cred ca una mai activeaza in Marea Neagra. Restul sunt vandute sau fac profit pentru alte companii de pe glob ( in Golful Persic, Tunisia, etc). Ne distrugem pe zi ce trece!

Leave a Reply