Premierul Dacian Cioloș a afirmat, joi, că indemnizația primită de la Comisia Europeană se aplică tuturor foștilor comisari europeni. Totodată, premierul a subliniat faptul că banii primiți „nu sunt bani care vin de la firme private care să aibă contracte cu Guvernul, nu sunt bani care să vină din partea altora care au anumite interese la Guvern. Sunt bani pe care îi iau de la o instituție publică și care vin pe baza unui regulament european”. Reacția acestuia vine în contextul în care în spațiul public s-a vehiculat informația că Dacian Cioloș primește un salariu de la Comisia Europeană, în timp ce este premier al României, scrie stiripesurse.ro

„Am văzut și eu lucrurile astea prezentate ca șoc, surpriză. Eu am spus de când am terminat mandatul că există această indemnizație pentru toți foștii comisari europeni. Este o indemnizație de tranziție care durează trei ani după mandat, care se acordă pentru că există și niște restricții profesionale pentru foștii comisari. Ea se acordă automat fără nicio obligație din partea persoanelor respective față de Comisia Europeană și ea se acordă tuturor foștilor comisari. Deci, este o perioadă de trei ani. Ea a început în noiembrie 2014 și merge până în noiembrie 2017. Ea apare în declarația de avere făcută transparent”, a declarat premierul României.

De asemenea, Dacian Cioloș a spus că suma pe care o încasează de la Comisia Europeană nu i-a influențat în niciun fel activitatea de premier.

„Este vorba despre ceva mai mult de jumătate din salariul net de comisar european, pe o perioadă de trei ani. Ca să clarific, poziția mea față de Comisia Europeană a fost foarte clară de la început. Când au fost de criticat lucruri, le-am criticat, când au fost de susținut, le-am susținut. Nu am nicio obligație față de Comisia Europeană.  Nu sunt eu premierul care a primit un to-do list de la CE cu ce să facă și ce să dreagă. Eu am fost cel care a anunțat că România nu acceptă cotele de migranți, eu sunt cel care am negociat și insistat pentru implicarea CE pentru eliminarea vizelor pentru Canada. Deci nu am nicio problemă și vreau să fie foarte clar că independența mea este totală și sunt foarte conștient de responsabilitatea mea în calitate de premier”.

Întrebat dacă i se pare o coincidență faptul că aceste informații au apărut la doar o zi după ce a fost desemnat premier din partea PNL, Cioloș a răspuns că nu există coincidențe.

„Nimic nu este coincidență. Nici nu e o problemă. Îmi dau seama că în această perioadă, persoana mea și imaginea mea vor fi ținta a tot felul de informații. Eu am fost și rămân clar, direct, onest și deschis în continuare. Deci nu vorbim despre o noutate, doar că a putut fi scoasă acum”, a completat Cioloș.

PS : Salariul de Comisar European este acum de 21.000 Euro pe luna. In trecut, era de 16.000 euro. Potrivit declaratiei sale, Dacian Ciolos primeste pina in 2017 peste 8.000 Euro lunar de la Bruxelles. Acest mecanism i se va aplica si Corinei Cretu dupa ce va parasi pozitia de comisar european.


Deși nu mai sunt în funcție de doi ani, 16 foști comisari europeni, printre care și premierul român Dacian Cioloș, încă primesc indemnizații de cel puțin 8.333 de euro, scrie cotidianul german Die Zeit, citat de Politico.

Foștii comisari din executivul european condus până în 2014 de Jose Manuel Barroso primesc aceste indemnizații pentru a nu se alătura unor mari companii imediat după ce părăsesc funcțiile de la Bruxelles. Cu toate acestea, scrie cotidianul german, mulți dintre foștii comisari care primesc indemnizațiile de tranziție sunt deja în poziții de conducere în mari companii, lucrează în firme de lobby sau sunt înalți demnitari.

Pe lista celor care lucrează deja, deși primesc indemnizația de tranziție, se află Karel De Gucht, fostul comisar pentru comerț, care a devenit între timp membru al consiliului de administrație al Arcelor Mittal și al companiei de telecomunicații Proximus, Connie Hedegaard, fostul comisar pentru combaterea schimbărilor climatice, care a devenit membru în consiliul de administrație al grupului Danfoss, și Dacian Coloș, fost comisar pentru agricultură, în prezent premierul României.

Conform legislației care datează din 1967, indemnizațiile sunt acordate timp de trei ani. Anul acesta, perioada de tranziție a fost redusă la doi ani, însă modificarea nu se aplică retroactiv.

 

15 COMMENTS

 1. Si cam ce face de banii astia?
  Il controleaza si pe el cineva? Macar la pontaj.
  Eu cred ca majoritatea stau de pomana.
  Imi aduc aminte de eba si ma apuca scarba.

  • La “ei” tota hotia e legalizata. Nu trebuie sa ii dea Sova niste bani lui Ponta printr-o companie privata ceea ce in fond e o treaba privata.
   La ei isi dau direct bani cu gramada de regula din taxele cetatenilor.
   Vor influenta? Au legalizat lobby-ul, la noi nu-i voie.
   Deputatii germani? Afaceri fara probleme. La noi nu se poate…

  • Pe de-o parte ne zice ca banii aia sunt conditionati de niste restrictii si pe de alta parte ca se acorda fara nici o obligatie. Cum asa? Exita unii care iti dau bani degeaba???

 2. surpriza nu e, secret nu e, dar nici normal nu e; dar asa e la Bruxelles, aia si-au pus privilegii enorme pentru ei insisi, cum sa vrea birocratii reforme, cum sa renunte la spagile oficiale? …. compensatii, salarii, pensii adica avantaje de negindit in lumea reala, in lumea firmelor private
  e evident un conflict de interese, moral cel putin. Pentru ca e tinut, cu siguranta, si de anumite obligatii, de un anume cod de conduita, deci nu poate fi independent, nu poate apara interesele Romaniei fara a risca sa piarda banii astia. De exemplu, una din conditii poate fi sa nu fie membru al unui partid, ceea ce explica de ce se da el independent si tehnocrat – sa nu piarda banutzii!

  cum se bate Ciolos cu CE in favoarea Romaniei fiind platit de CE? cum sa fii PM al unei tari dar sa fi platit de structuri straine acelei tari care ar putea avea si interese opuse? Daca Dodon, de exemplu, ar primi salariu de la Duma rusa pe un motiv sau altul, ar fi mare corupt si totul ar fi clar… la ai nostri, insa, e ok… Schroeder e angajat la Gazprom, Barosso e angajat la Goldman Sachs pe bani supergrei – pentru inteligenta lor? nu, pentru relatii, agenda de telefoane si trafic de influenta simposibil e o recompensa pentru “servicii” deja prestate.

  La Bruxelles e o mlastina ca si la Washington; deosebirea e ca Trump vrea sa interzica pe viata functionarilor de la Casa Alba sa lucreze pentru guverne straine, vrea sa interzica 5 ani dupa finalul mandatului congressmenilor sa faca lobby, etc – ceea ce nu se va aplica prea curind si prin Europa. Pe salarii de mii si zeci de mii de euro se duc impozitele europenilor. La Bruxelles sunt 35 000 de angajati… ce drama ar fi pentru ei esecul, disparitia UE! de asta apara status quo-ul cu disperare, de asta sunt toti foarte “pro-europeni”, de asta fac orice pentru ca sa ajunga in acele functii… oameni care in viata lor nu au muncit decit “la stat”, nu au realizat nimic pe forte proprii, politruci de profesie, mincinosi de talent, tradatori prin vocatie.

 3. Coincidenţă! Cum poţi să afirmi că nu eşti cu intruşii deşi primeşti banii de la CE, tu nu prestezi la locul de muncă de unde primeşti indemnizaţia, ci întro ţară anume unde eşti trimis?
  Cine crezi că îţi înghite aceste vorbe şi mai ales că ”eşti independent” de Bruselles dar venitul este din Bruselles? Şi tu ne crezi naivi sau proşti? Dacă eşti plătit de acolo acolo să prestezi munca zilnică! Nu vinde saci cu tescovină în loc de saci cu struguri beţivilor, că nu ţine!

 4. CIOLOIUDA îşi poate permite să fie împotriva creşterii salariilor românilor (ale medicilor, profesorilor, soldaţilor şi ale altor categorii profesionale) pentru că la ce salariu are, nu este capabil să înţeleagă sărăcia şi nevoile poporului român. N-au vrednicia de a creşte un copil marii nostri demnitari de carton şi n-au vrednicia da a-şi ajuta şi înţelege semenii.

 5. Foarte bine! Omul are nevasta artista, cineva trebuie s-o întrețină, ca nu se fac bani din arta, nici măcar pt a-ți plăti chiria, in Occident (nu vorbim de vedetele de la Hollywood, nici de Depardieu care s-a înfipt si el pe terenul comercial amintit, de-acum isi face filmul si etajul la castelul lui din Bourgogne). Sa vezi ca in 2017, cand i-o înceta indemnizația UE, ii face frumoasei Valerie un teatru la Zalău si, de ce nu? Unul la București! Ceea ce nici nu e rău, chiar si cu subscripție publica, fiindcă nu e niciodată destula arta in viața noastră iar Diaconu, singur, nu poate susține cultura romana-nu cu mijloacele artei, in nici un caz. Trăiască mecenatul de dreapta cu bani de la stat(e).

 6. A ajuns acolo trimis de Basescu, este dator vandut tipului.L-a ajutat cat a putut pe mentorul sau. salariul este de la UE- le este dator vandut. Le rezolva problemele cat de bine poate. Pacat ca mai e locuit pe ici pe colo pamantul asta pregatit de vanzare, si-l cam incurca. Dar este ajutat, vegheza asupra sa Dl. Werner. Nevasta este din Franta . Este dator vandut tarii respective. A ajutat cat a putut in detrimentul Romaniei. SI noi o sa-l facem prim ministru.

 7. Apropo de coincidente, intotdeauna mi s-a parut ca numele “Ciolos” are o sonoritate maghiara, mai ales ca provine din zona Ardealului. Asa ca am cautat pe google translate “csalas”, cum s-ar scrie in ungureste, si, stupoare, cuvantul chiar exista in maghiara. Inseamna “inselatorie”. Sau pe romaneste, tzeapa!
  Coincidenta pura.

 8. Inechitatea sociala a fost, este si a ramas omniprezenta! Este un joc perfid la nivel mondial cu interfata de schimb numita ”ban”! Toata pleiada asta de comisari platiti regeste, nu reusesc nici macar sa stopeze coruptia la nivel de UE ( cazul Greciei) dar de evitat crize majore, razboaie, exoduri, care se intampla sub nasul lor, ce sa mai zicem!Probail fac ceva pentru noi si nu bagam de seama! Isi iau banul, cardul ca leopardul si pleaca ..nu-i asa!

 9. Ciolos executa ce vrea UE SI CE fara lista si fara sa primeasca ordin.
  Normal Dle Ciolos ca nu ati primit to-do-list PENTRU CA ati fost DIN START agreat de EU si de alti EXTERNI, desigur. Nu ati aparut Premier …..din spuma marii!
  Cotidianul : “Stirea că la Bruxelles s-a decis ca viitorul Premier al României să fie Dacian Cioloş a făcut Breaking News la toate televiziunile. Sursa citată era site-ul EurActive, într-un articol semnat de un oarecare GEORGI GOTEV.
  Ştirea aceasta a avut următorul traseu: EurActiv în limba engleză sub semnătura lui Georgi Gotev, a fost apoi preluată de EurActiv în limba română, (care citează ca sursă articolul bulgarului Gotev într-un text nesemnat), a fost apoi preluat de HotNews (care are o legătură directă cu EurActiv prin Manuela Preoteasa şi soţul ei) şi apoi de toate ziarele şi televiziunile.
  Toată această operaţiune de manipulare complexă are un singur scop: impunerea lui Dacian Cioloş ca viitor Prim ministru, astfel încît opinia publică să înţeleagă că „ordinul” a venit de la Bruxellesşi că, în consecinţă, trebuie respectat!
  Astfel de operaţiuni de manipulare a făcut mereu acest site EurActive, cea mai cunoscută fiind cea din anul 2012, cînd Traian Băsescu a fost suspendat, în care Manuela Preoteasa, Editor general la EurActive (care figura alături de soţul ei, Ioan Mărgărit Ţimbolschi, şi la HotNews) susţinea ideea „loviturii de stat”! Amănunte poate găsi oricine în cartea noastră „Condicuţa cu agenţi”.
  Dar, o investigaţie sumară ni-l prezintă pe „jurnalistul” Georgi Gotevca fiind un securist bulgar ieşit la pensie din Ministerul de Externe al Bulgariei!
  Senior Editor la EurActiv.com, un portal web pentru politicile UE cu sediul la Bruxelles.
  Dle Ciolos : Portal web pentru politicile UE ….
  Nu suntem toti asa naivi, ok?
  Cand Ponta a primit to-do list de ce nu ati fost vocal la Bruxelles PENTRU SI IN FAVOAREA ROMANIEI?- sa spuneti ca nu este corect si normal sa i se IMPUNA Premierului Ponta the to-do list?, impreuna cu toate presiunile venite de acolo, pe care le stim bine, cum sunt convinsa ca le STIATI si dvs. perfect.
  De fapt ne spuneti ca sunteti independent de “EXTERNI”,nu, sunteti doar agreat, ati fost o marioneta EU chiar si fara to-do list.
  Alternativa Romaniei : “In perioada cind Ciolos a fost Comisar Agricol la UE si pina in 2012, in timp ce se discuta de acest fond de coeziune pentru agricultura si dispersarea lui pe tari, functie de potentialul agricol, Regina Angliei a beneficiat de o subventie de peste 7 milioane de lire engleze (peste 10 milioane de euro) pentru gradinile ei de zarzavaturi de la Sandringham, pentru ca saraca de ea nu avea bani si avea nevoie de fonduri nerambursabile ca sa manince sanatos…
  Ministrul Pentru Piscicultura, Richard Benyon, care a primit subventii nerambursabile pentru ferma lui de familie, in valoare de 211.000 de lire engleze…., bani care puteau utila patru comune din Romania cu echipament agricol
  Asta se intimpla in timp ce agricultura romaneasca disparea de pe harta agricola a Europei “

 10. Off Topic : S-a ajuns prea departe cu instigarea la violenta impotriva lui Ponta.
  Acel site …C. Burci si toti dementii care promoveaza astfel de teme de violenta pe fata raspund in fata legii?
  Vreau sa stiu si eu ce fel de institutii avem care tolereaza instigarea la VIOLENTA (crima), explicita prin toate mijloacele, sub patronajul direct media?
  Este adevarat ca daca aparea intr-un ziar : Sa crapi, X, Y Tehnocrati sau PNL urgent se luau masuri, fiindca DESIGUR atunci ! era un act grav de instigare la VIOLENTA. Atunci aveam legi si institutii, da?
  In acest caz inseamna ca Romania nu exista ,exista doar o lege a junglei care functioneaza.
  Prin urmare Ciolos, Iohannis si altii sa nu ne mai tina discursuri “sforaitoare-goale”, valorile bla, bla, nu exista, exista doar agresivitate si violenta bine alimentata si organizata, TOLERATA perfect de stat.

  Fostul premier Victor Ponta a afirmat, pentru DCNews.ro, că a primit date cu privire la site-ul spersacrapi.net.

  ”Am primit și eu date că cei care sunt în spatele campaniei sunt cei care au lucrat și în 2014 la alegeri și în 2015 imediat după `Colectiv`! Și este vorba de bani și voturi, evident”, a spus fostul premier Victor Ponta, pentru DCNews.

Leave a Reply