O stire venita pe la spartul diminetii ne vorbeste despre avintul proletar al unor indivizi lipsiti de bun simt, care populeaza Palatul Cotroceni. Cu siguranta nu toti cei de acolo sunt asa. Neamprostismul are virfurile sale, ce ies periodic la suprafata. Unul care sare in vazul intregii lumii precum magarusul din Shrek este, fara doar si poate, Iulian Fota.  

Ministerul Apararii si Academia Romana au organizat impreuna un seminar in care s-au dezbatut problemele serioase ale apararii. Lume civilizata, atmosfera academica, teme profunde. La un moment dat, in timpul speech-ului tinut de ministrul apararii Corneliu Dobritoiu, un individ vocifereaza din sala. Striga ca la Piata Obor. Se ridica in picioare si cere socoteala vorbitorului. Era Iulian Fota, consilier prezidential, trimisul lui Basescu la seminar. Lumea, de bun simt cu ziceam, era stupefiata. Sa te comporti in felul asta in aula Academiei Romane e ca si cum ai bea bere la doza in loja Operei, scotind si sunetele acelea de eliminare a gazelor…

Faptul ca Administratia Prezidentiala inca are astfel de angajati nu ma mira. E in nota specifica acestei institutii. Palatul Cotroceni este autorul faimosului document prin care politia politica este legiferata si adusa la rang de comanda nationala. E vorba de Strategia de aparare a Romaniei (2010), in care inteligentii Departamentului Securitatii Nationale, in frunte cu Fota, au trecut presa drept vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. In mandatele lui Basescu (presedinte CSAT), in fiecare an a fost incalcat angajamentul luat de Romania la intrarea in NATO privind alocarea unui buget de 2,38 % din PIB pentru aparare. Consecintele pentru Armata Romana sunt absolut dezastruoase, mai ales in ceea ce priveste inzestrarea si implicit capacitatea de lupta. Multe alte disfunctionalitati grave au fost generate in domeniul apararii si securitatii nationale de cind la putere se afla Traian Basescu si echipa lui.  

La 8 ani dupa arborarea drapelului romanesc la Cartierul General al NATO, securitatea nationala este politizata, folosita in scopuri partizane (personale si de partid) si deprofesionalizata cum n-a mai fost demult. Regimul Basescu a reusit sa faca si aici un haloimas, cu efecte din cele mai grave, la fel cum se intampla si in plan politic, economic, social.

Iata stirea transmisa de Mediafax :

“Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi consilierul prezindenţial Iulian Fota au avut un schimb dur de replici, luni, în Aula Academiei Române, pe tema strategiei naţionale de apărare, primul criticând conţinutul documentului, iar celălalt acuzându-l pe ministru de minciună şi politizare.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi consilierul prezidenţial Iulian Fota au discutat pentru un timp în contradictoriu pe tema deciziilor luate în CSAT despre care ministrul Apărării a arătat că nu au fost adoptate în funcţie de resursele financiare, precum şi pe tema strategiei naţionale de apărare. Dobriţoiu a spus că documentul nu a fost transmis Parlamentului în termenul prevăzut de lege şi conţine sintagma “interes naţional” la singular, fapt care contravine prevederilor Constituţiei.

Discursul ministrului Apărării a fost întrerupt din sală de Fota care, ridicându-se în picioare, l-a întrebat dacă a citit strategia de apărare. Consilierul prezidenţial a precizat că documentul a fost transmis în primele şase luni de mandat ale preşedintelui.

Fota l-a criticat pe Dobriţoiu că nu a venit în schimb cu un punct de vedere alternativ la strategia naţională de apărare.

“Noi avem un document, bun sau rău, dumneavoastră veniţi numai cu vorbe”, i-a spus Fota lui Dobriţoiu.

Consilierul prezidenţial l-a acuzat pe Corneliu Dobriţoiu că în discursul său a atacat instituţii, cum ar fi CSAT. “Eu mă lupt cu dumneavoastră, nu cu MApN. Nu loviţi în CSAT sau în alte instituţii”, i-a spus Fota.

Ulterior, consilierul prezidenţial a spus că nu poate să accepte să participe la o dezbatere în care ministrul Apărării a venit “numai cu minciuni” şi politizează discuţiile.

După schimbul de replici, cei doi au părăsit Aula Academiei în care avea loc dezbaterea “Securitate naţională în societatea bazată pe cunoaştere. Intelligence, cunoaştere strategică şi decizie”.

La ieşirea din clădirea Academiei Române, cei doi s-au acuzat reciproc prin intermediul presei pe tema celor două subiecte, ministrul Apărării calificând, în cele din urmă, strategia naţională de securitate drept “muzică lăutărească“.

Întrebat cine este lăturarul, el a răspuns că este acela care a redactat documentul.”

31 COMMENTS

 1. Strategia nationala de aparare se face cu bani si cu arme si echipament de razboi ultra-modern cumparat, nu cu strategii pe hartie.
  Primul si Al Doilea Razboi Mondial a prins Armata “nepregatita” tot din cauza “strategiilor” facute de diversi politiceni, si acest fapt a fost platit amar pe campul de lupta de soldatul roman…. la urmatorul razboi va fi fix la fel!
  De exemplu, in acest moment, in caz de conflict armat, Romania nu isi poate asigura suprematia aeriana deasupra teritoriului…. o chestie deosebit de grava. Sa nu imi bagati placa cu NATO… bla, bla, bla…. Occidentalii ne vor vinde imediat ce li se va face o oferta avantajoasa, asa cum au mai facut-o de-a lungul istoriei, si nu vor misca un pai (in afara unor declaratii de sprijin) pentru a ajuta Romania in caz de conflict. Singura sansa pentru noi este sa avem o armata foarte bine pregatita si inarmata, cu sistem de rezervisti…. Ceva similar Israelului!
  In conditiile geopolitice de azi, in care resursele se termina si criza alimentara bate la usa, e aproape inevitabil un razboi la portile Europei….
  O criza “Sheldon” este deja in curs de desfasurare… Cei care vor gasi solutia ei vor fi castigatorii!

 2. Nu ne dai si scriptul discursului lui Dobritoiu?
  Poate chiar batea campii… Nu asa ar fi normal din punct de vedre jurnalistic?

  • eu ti-am oferit stirea oficiala de la mediafax. cauta singur scriptul, in cautarea prezumtiei de inteligenta pentru fota…

  • @Claudiu Uiti ca ne-a postat o stire pe un blog privat , unde nu are obligatiile ce decurg din meseria de jurnalist .

 3. Strategia de aparare ,trebuie sa fie o lucrare temeinica si bine sustinuta financiar,nu o polologhie sau o colectie de bune intentii.Cu totii putem observa ca inzestrarea armatei este slaba,ca de fiecare data cand ne moare un militar in Afganistan ,se spune ca o incarcatura exploziva artizanala a penetrat ”blindajul”tranportorului.Ce ne poate spune Fota ? Il stim din multe ”prestatii si aparitii”stupide,de rasul curcilor !

 4. Este amuzant ca cineva il mai ia in serios pe maimutoiul de Fota, este totusi de apreciat ca a reusit sa lege cateva cuvinte. La ultima cuvantare am inteles doar: “ăbăăă, a^$^%#$%4, dasauueja, ăbăăă, dahshja, ăbăăă, ăbăăă, ăbăăă, ăbăăă, expresia iterlocutorilor a fost absolut geniala, nu au inteles absolut nimic dar se chinuiau sa fie diplomati si sa se prefaca ca inteleg :)) Este bine ca Ponta a ales sa coabiteze cu Base si sleahta lui de dubiosi, Bravo!

  • Si totusi, chiar si in limba fotagleza “ăbăăă” trebuie acordat corespunzator cu predicatul “a^$^%#$%4”, incorect folosit, in cazul de fata, la timpul trecut. Sint convins ca disputa de la Academie era pe aceasta tema lingvistica si nu era legata de securitatea tarii! In rest, pare baiat bun, rau e pamintul.

 5. Ca un om pasionat de istorie şi cu mare admiraţie şi dragoste faţă de Armata Română, ma doare sufletul să văd în ce situţie deplorabilă se află, în momentul de faţă. Dl. Iulian Fota lăutar a fost, lăutar rămâne! În loc sa ajungă la cârciumă, s-a trezit în aula Academeiei Române. De ce n-o fi fost el interesat de înzestrarea armatei pe cînd guverna PDL-ul? Dacă au fost aşa de bine intenţionaţi de ce n-au alocat atunci bani pentru avioane, noi, multirol? De ce nu s-au gasit 20 mil euro pentru acumulatorii singurului submarin pe care-l mai avem? De ce au avansat in grad “colonei” fără stagiu militar, în loc să le dea o stea în plus veteranilor din Al Doilea Război militar, aviatori, femei şi bărbaţi care şi-au riscat viaţa pentru ţară? De ce au făcut harcea-parcea sistemul de pensionare militar? De ce au decorat oameni fără merite în loc să-i decoreze pe cei care meritau?Să-i spun d-lui Fota la ce episod sfâşietor am asistat pe timpul guvernării lor, din cauza proastei înzestrări?O mamă îşi aştepta băiatul,militar, acasă. De întors s-a întors, dar în cavou. De ce? Pentru ca armamentul vechi si defectos a explodat. Are idee, dl. Fota, cât de impresionant a fost să văd de la geamul balconului pe femeia bătrîna si ameţită de durere cum ii implora pe colegii militari ai fiului său să nu-i ducă băiatul mort de acasă? Bineînteles că nu! Dl. Fota şi ceilalţi asemeni lui, n-au fost interesaţi de oameni, ci numai de câştiguri financiare atat pentru ei cât şi pentru toata camarila portocalie.

   • @descultul
    De luminat nu te pot lumina, întrucât nu sunt nici filosoafă, nici popă, nici veioză. Nu stiu nici ce au făcut capii armatei, că doar nu mă trag de şireturi cu ei.
    Dacă vrei opinia mea strict personală, cred că mai marii armatei, în timpul tuturor guvernelor de la Revoluţie şi până acum, au făcut diligenţe atât la Ministerul Apărării cât şi la Cabinetul Primului-ministru să le fie alocate sume de bani consistente în vederea înzestrarii cât mai bună a militarilor şi a armatei, în general. Mi-e greu să cred că aceşti oameni, ce o carieră în spate, nu şi-ar fi dorit ca România să fie mai bine protejată, iar subordonaţii lor să aibă echipament şi armament de ultimă generaţie.

  • Fota ,la fel ca si stapanul lui de la Cotroceni, are mai mult vechime( ani) decat Dobritoiu in CSAT. Ce a facut pana acum in afara de crize de isterie?

  • Felicitari carla! O postare obiectiva!
   Sa nu spunem ca DOBRITOIU nu a politizat….ce sa mai zicem de OPREA!
   Armata este subfinantata si s-a profitat cat s-a putut de mult de bunurile ei…terenuri, fier vechi si altele!
   S-au dat terenurile, in mod politic, la institutiile locale, iar primarii au avut de castigat…in niciun caz militarii! De ce nu s-au pus clauze clare de constructie sau sa se vanda, iar din bani sa fie cumparate apartamente pt. militari!
   Ce fac parlamentarii in plus de beneficiaza de cazare la hotel sau bani, in timp ce ei au vile si apartamente proprietate personala!

 6. Bine cel putin ca participa la intalniri unde se vorbeste in limba romana, sa nu ne mai faca de ras incercand sa vorbeasca o alta limba (engleza am vazut ca o vorbeste balbait); cert este ca nu are de loc ureche muzicala, este asadar si un lautar prost, nu doar un consilier prezidential asisderea!

 7. Fota….parte a costumului poppular pentru femei , compusa din doua parti ,partea din fata si partea din spate ,,in acest caz noi avem de a face numai cu partea din spate care acopera si mentine basismele.

 8. buna ziua.

  de ce nu intoarceti cartile pe fata si recunoasteti opozitia dumneavoastra fata de presedintele Traian Basescu asta pentru a elimina jignirile la adresa institutiei intr-un show televizat.e jalnic ce faceti.

 9. Provocarea lui futa, preambul la insultarea domnului ministru Dobriţoiu de către mitocanul suprem: “Moş Teaca”!!!!! Ruşine, neruşinatule, derbedeu de port!

  • @Tudor
   Tudor, întâmplarea asta cu “Moş Teacă” are şi o parte bună. Voi vă daţi seama că Traian Băsescu ori a terminat “Levantul” ori l-a abandonat, de s-a apucat să-i citească schiţele lui Anton Bacalbaşa? Şi ca să schimb tonul discuţiei, mi se pare o mizerie că a ajuns el să-i catalogheze, în sens peiorativ, cariera militară a acestui om. O fi fost un bun militar, n-o fi fost, să lase pe alţii care se pricep să decidă. Până una alta, Dobriţoiu este general, iar marinarul, beţivan.

 10. Am si eu o nelamurire cu listele de participanti. Nu gasesc pe nicaieri liste complete cu cine candideaza in colegiul 9 din Constanta. Am gasit doar candidatii USL, ARD si PPDD. Restul candidatilor unde ii gasesc? Sa se faca ceva sa stim si noi cine candideaza prin colegii.

 11. Daca-mi perimiteti asi face o rectificare:
  “Sa te comporti in felul acesta in aula Academiei Romane”… e ca si cum ai bea whisky la pupitrul “presedintele Romaniei” si apoi ai tine un discurs ambasadorilor statelor europene”.
  Era evident ca Fotalica a fost trimis de betiv sa face ce a invatat la Cotroceni: sa tipe ,sa acuze si sa strice atmosfera organizatorilor. Strategia lui de securitate nu poate trece de CCR cu toate presiunile demisului, deoarece si CCR poate deveni victima “strategiei”.

 12. Cit ai fi de nesimtit,cind ii auzi vorbind pe basisti,e imposibil sa nu reactionezi .Iar “motocul”nostru basescu(“daca voi nu ma vreti,eu ca vreau!”)noi ii raspundem ferm:NU dl.basescu,NU va mai vrem sub nici o forma!In Romania sunteti interzis!

 13. Vă daţi seama ce “criterii” au stat la baza racolării unor asemenea specimene şi aşezarea lor pe funcţii de consilieri?! Pe cine şi cu ce să consilieze asemenea nulităţi?! Pe nulitatea absolută?! Trebuie să scăpăm urgent de aceste muhaiele, cu orice riscuri interne şi internaţionale.
  Ţările U.E. trebuie să înţeleagă că România este condusă de o şleahtă de analfabeţi, bâlbâiţi,beţivi, cioflingari cu aere de experţi şi să ne lase să-i trimitem la culcare, prin injecţia letală.
  Îl auzeam pe Bichir că România nu are un sait oficial din care cei ce vor să afle câte ceva despre România, înafară de Dracula şi Ceauşescu, s-o poată face. Dacă e adevărat, e grav. D’aia ţările U.E. nu ştiu nimic despre ţara noastră, decât ce le spun Băsescu, Macovei, Preda şi alţi “democraţi” care mai de care mai diversionist, care mai de care mai condamnabil pentru trădarea intereselor naţionale ale României. Trebuie ruptă pisica-n câte-o fi să fie şi să încercăm s-o luăm de la capăt, iar aceşti nemernici să plătească! NICIO COABITARE, D-LE PONTA!!! N-AI DECÂT SĂ COABITEZI CU DACIANA, ALTFEL, PA!!!

Leave a Reply