Diplomatul Lazar Comanescu, actual consilier prezidentiale pentru politica externa, are cele mai mari sanse pentru nominalizarea in functia de ministru al afacerilor externe.

Comanescu a mai fost ministru de externe, apoi ambasador al Romaniei la UE si ambasador al Romaniei la Berlin.

Lazăr Comănescu s-a născut la data de 4 iunie 1949, în orașul Horezu (Ursani) (județul Vâlcea). A absolvit cursurile Facultății de Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1972) și “Cursul de civilizație și limba franceză contemporană” de la Paris – Sorbonne (1973). A obținut în anul 1982 titlul de Doctor în relații economice internaționale la ASE București.

După absolvirea facultății, a fost angajat ca diplomat la Departamentul Organizații Economice Internaționale din Ministerul Afacerilor Externe (1972-1982). Odată cu obținerea doctoratului, va lucra ca lector universitar la Catedra de relații economice internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1982-1990). După Revoluția din decembrie 1989, Lazăr Comănescu revine în cadrul Ministerului Afacerilor Externe îndeplinind funcțiile de consilier și din 1993 ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles (1990-1994), director al Direcției Uniunea Europeană (1994-1995), Director general, consilier al ministrului afacerilor externe, director de cabinet (1995).

În anul 1995, Lazăr Comănescu este numit în funcția de Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe (1995-1998), în aceeași perioadă fiind și profesor asociat la Academia de Studii Economice. Începând din anul 1998 urmează apoi o perioadă de 10 ani de reprezentare diplomatică a României la Uniunea Europeană (cu reședința la Bruxelles) în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, șeful Misiunii României pe lângă NATO și UE (1998-2001), Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, șeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (2001-2007) și Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană (2007-2008).

La data de 14 aprilie 2008, Lazăr Comănescu a fost numit prin decret în funcția de ministru a afacerilor externe, fiind învestit în funcție a doua zi. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a avansat această propunere, fără a se consulta cu conducerea PNL și a o supune votului, iar președintele Traian Băsescu a semnat rapid decretul de numire.  Dupa functia de ministru, Comanescu a devenit ambasadorul Romaniei in Germania.
(Wikipedia)

 

5 COMMENTS

  1. 🙂 Am convingerea că populaţia cu drept de vot va fi atentă şi va pune ştampila pe ”dreapta” politică pentru că: indiferent ce s-ar întîmpla sau am ştampila, poporul este tras pe sfoară încît mint toţi şi ne chiorăsc de la ochi că nu ei! Şi pentru că e la modă ”dreapta” încît toţi ne scutură şi ne uscă buzunarele prin orice metodă: VOTAŢI DREAPTA CU SUCCES 🙂 ! eRA UN CÎNTEC”nu ne mai trageţi pe dreapta” La noi e puţin schimbat: NU NE-ALUNGAŢI CĂTRE DREAPTA! 🙂
    🙂 surpriza e la 1 martie cu cadoul pe care deja nu-l mai dorim mulţi”tv de stînga” după modelul”plăteşti 3 luni şi primeşti o lună cadou” sau după cum vînd ‘ţiganii’ în piaţă: 3 PERECHI LA 2 LEI ! 🙂 🙂

  2. Hmmm, daca tot era vorba de personalitati, inclinam totusi spre domnul Aurescu, iar pe domnul Comanescu, l-as fi folosit ca inalt reprezentant/expert in MAE al Romaniei in delegatiile de negociere dintre Romania si restul lumii.

  3. Aici sunt de acord. Daca tot e vorba de reactivat relatiile cu lumea araba (expertiza romana in materie) e clar ca numai un diplomat de cariera de pe vremea lui Ceausescu putea face fatza misiunii. Probabil, gen Pacepa e cel mai potrivit pentru a da garantii cu privire la competenta personajului si, daca nu l-a intrebat nimeni, e cazul s-o faca acum, fiindca existau si oameni mai putzin calificati implicati in diplomatia din sectoarele fierbinti ale epocii si ar fi pacat sa fie promovati din nou ca sa incurce lucrurile, sau sa doarma in post.

Leave a Reply