Premierul Victor Ponta a declarat că a avut o discuţie “mai puţin formală” cu preşedintele Klaus Iohannis despre ordinea constituţională în România şi despre faptul că în stat trebuie să existe trei puteri -juridică, legislativă şi executivă- care trebuie să se respecte, cu asigurarea independenţei.

“Am avut ocazia să discutăm, mai puţin formal, despre faptul că vreau să avem, într-adevăr, o ordine constituţională în România, în care să existe trei puteri în stat, nu una singură şi cele trei puteri să se respecte, să se echilibreze reciproc şi, din punctul acesta de vedere, eu vreau să avem tot respectul şi toată independenţa pentru justiţie, pentru Parlament şi pentru Executiv. Nu m-am oprit doar la primul punct, m-am oprit la toate trei, că aşa s-a gândit acum trei sute de ani, să fie trei puteri, şi bine s-a gândit, şi aşa trebuie să facem şi în continuare”, a spus premierul Ponta, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent al PSD.

Premierul Ponta afirmase cu o seară înainte că înţelege motivul pentru care el şi preşedintele ţării nu pot comenta activitatea justiţiei, dar nu şi de ce toţi ceilalţi români, cetăţeni liberi, nu au voie să critice justiţia, ci doar Parlamentul şi Guvernul şi că ar vrea ca aceste trei puteri să fie “cu adevărat” egale.

“Eu cred că toţi cei care au funcţii importante în stat, preşedintele, prim-ministrul – şi ăsta e motivul pentru care mă vedeţi că de mult timp nu mai comentez şi nu răspund la întrebări legat de justiţie – avem o obligaţie legată de funcţia noastră, că eu nu pot să îmi dau aşa părerea ca un analist sau ca un jurnalist sau ca un cetăţean. În schimb, toţi ceilalţi, cetăţeni liberi din această ţară, au voie să-şi spună părerea, nu doar să-şi spună părerea că justiţia e bună, pot să spună şi când li se pare că ceva nu e bun. Mie mi se pare această nouă tendinţă “domn?e, nu are nimeni voie să scoată un cuvânt despre justiţie”… atunci nu avem voie să criticăm nici Parlamentul, nici Guvernul, că sunt trei puteri în această ţară, teoretic şi constituţional – Justiţia, Legislativul şi Executivul. Păi, pe ăştia doi de ce avem voie să-i criticăm şi pe al treilea nu ? N-am voie eu ca prim-ministru, repet, şi respect această interdicţie, autoasumată. Nu e bine ca preşedintele ţării să o facă sau, nu ştiu, comisarul european din partea României. Dar ceilalţi ? Şi Biserica avem voie să o criticăm dacă ni se pare ceva rău, nu ? Orice ai voie, aşa că aş vrea ca aceste trei puteri în stat să fie cu adevărat egale”, a spus Victor Ponta la emisiunea “Punctul de intalnire” de la Antena 3.

6 COMMENTS

  1. Ha, ha, ha, ce respect? care respect dacă totul e varză, dacă totul e un ghiveci împuţit, e o tocană de amestecături sub orice critică: escroci, mincinoşi, analfa-beţi, niciunii nu respectă legea ad-literam, fiecare interpretează cum are chef, numai poporul al cărui nivel de trai cel mult mediu trebuie să respecte ceea ce i se impune de toţi analfa-beţii!

  2. cum se respecta? necolaborand intre institutii? fiecare sa faca ce vrea? asa vrea Tariceanu si domnu Ponta impreuna cu Sova? De ce nu isi da demisia Sova ca uite ce imagine proasta i-a facut domnului Ponta si lui Tariceanu?

    • pentru ca sova a cerut sa fie trimis dosarul in instanta, dar i-a fost refuzata cererea.
      DNA-ul vrea doar arestarea, spectacol la televizor, maniPULAre.
      Si eu imi doresc un PARLAMENT FARA CORUPTI, FARA HOTI, FARA MINCINOSI, de unde-or fi ei.
      Dar daca cineva vine inchis si 5 min. fara sa fie vinovat, LA CEDO platesti si TU si EU.
      Tocmai de aceea daca RECHIZITORIUL E SOLID, NU INTELEG de ce nu trimit DOSARUL IN INSTANTA.
      DNA-ul NU E JUSTITIE !!!
      Procurorul acuza, Avocatul te APARA, JUSTITIA DA VERDICTUL (vinovat sau nevinovat) !!!!!!!!!!!!

  3. serios? dupa mascarada televizata din ultimele zile cu moartea marioarei z. , mascarada intretinuta de toate televiziunile , inclusiv antena 3, care a aratat cat de jos a decazut populatia tarii ( vezi imaginile de la cimitir) , a urmat asaltul dna la senat. nesimtirea acestor procurori arata ca deja suntem un stat al procurorilor. indiferent de lege sau constitutiei jigodiile zornaie catusele sub umbrela unor articole din codul penal aiurea folosite in apaluzele mass mediei care dovedeste incaodata cata incompetenta zace in randul reprezentantilor sai. vad ca si pe blog exista incompetenti care-si dau cu parerea, pentru ei orice part slobozit de procurori e litera de lege. nu-i asa ovidiule?

  4. Poziţia este corectă! Iar noi nu trebuie să ne lamentăm, că nu este aia că nu este ailaltă! Trebuie să explicăm tuturor, până ni se usucă gura, că democraţie este atunci când executivul face administraţie, când puterea juridică aplică legea şi când legislativul perfecţionează regulile după care se conduce societatea! Singurul corp care ne reprezintă în mod direct pe noi, cetăţenii simpli care dorim dreptate, egalitate şi fraternitate, este Parlamentul. Acesta creează regula valabilă pentru toţi!

Leave a Reply