Legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncționalităților din sistem, prin aplicarea principiului “la muncă egală, salarii egale”, a declarat, luni, în plenul Senatului, ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.

“Legea era necesară pentru corectarea disfuncționalităților din sistemul de salarizare. (…) Nu întotdeauna conducătorul instituțiilor are și cel mai mare salariu. Persoana cu aceeași pregătire profesională, vechime sau nivel de studii nu are aceeași remunerație. Funcțiile comune gen contabil, șofer sau IT-ist, care se regăsesc în toate instituțiile, au nivel de salarizare diferit. În baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar în vârf foarte mari. În acest sens, noua lege prevede următoarele: o diferență între administrația centrală, cea teritorială și locală, cu salariul cel mai mare pentru conducătorul de instituție, corectarea disfuncționalităților salariale pe principiul ‘la muncă egală, salarii egale’, la care se adaugă vechimea și nivelul studiilor”, a explicat ministrul, la dezbaterile asupra proiectului de lege din plenul Senatului.

Vasilescu a reamintit că la Comisia de muncă a fost eliminat articolul referitor la “înghețarea pensiilor speciale, urmând ca o lege separată să stabilească modalitatea de calcul a pensiilor”.

Ea a adăugat că “singura modificare de structură s-a făcut la administrația publică locală, ca prim pas al descentralizării financiare și administrative în sensul că se dă o limită minimă — salariul minim pe economie — și una maximă — salariul viceprimarului sau vicepreședintelui de Consiliu județean, al căror coeficient apare în lege”.

“Urmează ca salariile să fie stabilite în funcție de nomenclator și ierarhie de către consiliile județene și locale, prin hotărâri de consilii județene și consilii locale. Atenție, nu de primari sau de către președinții de consilii județene, ci de consilii locale și județene! Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor și Comunelor au salutat decizia ca prim pas spre descentralizare și autonomie locală autentică”, a explicat Olguța Vasilescu.

Potrivit ministrului Muncii, impactul bugetar al legii este de 32 de miliarde de lei până în anul 2020 și de 43 de miliarde de lei până în anul 2022.

“În ceea ce privește procesele la care ne așteptăm sau nu să apară (…) este aproape imposibil să apară atâtea procese câte sunt la ora actuală, din păcate, în curs la instanțele din România, tocmai din cauza faptului că legea salarizării aflată acum în vigoare are foarte multe neclarități”, a susținut Vasilescu citata de Agerpres.

Proiectul legii salarizării personalului plătit din fonduri publice a intrat luni în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

15 COMMENTS

 1. Piramida asta arata ca o coliva, cand 66% sunt salarii la minim. Dar mai trasnet este pensia de 500 pentru o,o ani si 515 pentru 26 ani. Romanilor fara “speciale” – 80% ca numar, 50% ca sume 36% din perioada lucrata FARA SPORURI, ACORD SI ORE SUPLMENTARE PENTRU CARE AU PLATIT, procurorii si judecatorii 80% din ultima luna inclusiv concedii si indemnizatii de hrana si vacante de “recuperare”, pentru care nu au platit, securisti, armata si politie, ultimul an doar.

 2. O emisiune cu doi prieteni. Liderii de sindicat domnule Radu Tudor sunt niste oamenii interesati doar de bani si interese marunte. Legea salarizarii fara reformarea sistemului bugetar e risipa de bani.
  Nu o intrebati niciodata pe doamna despre reforma asta necesara, despre impactul bugetar.

 3. Intrebare: daca unui doctor i se va mari salariul de 3 ori (repet, sunt ff de acord sa aiba un salariu chiar mai mare de atat!), va lua spaga aceeasi suma ca si pana acum sau va considera spaga ceruta psna acum prea mica in raport cu noul sau salariu?
  Adica daca unui anestezist cu 1000eur salariu, ii dadeai 250eur spaga la operatie. Daca va avea salariul 3.000eur, voi ce credeti, nu va mai cere spaga deloc (cum se gandesc trepanatii astia), va lua tot 250eur spaga sau va cere si o spaga mai mare demna de noul sau salariu?
  La fel: credeti ca daca doar personalului i se va tripla salariul, veti gasi gratis catetere in spital sau veti fi nevoiti, ca si pana acum sa-l platiti voi din buzunar?
  Voi crede legea asta ania atunci cand se vor mari (si aplica!!) si pedepsele pt spaga in raport cu marirea slariilor.
  In rest, poa sa aiba medicii oricat ar vrea ei salariul, noi tot prost si bolnav vom trai.
  Imi pare rau ca n-ai pus o asemenea intrrbare in interviul tau.

 4. Cum va fi “la munca egala salarii egale” daca da libertate primariilor si consiliilor judetene sa dea ce salarii vor/pot ?

  Cum va fi “egalitate in sistem” daca pastreaza pensiile speciale ?

  De ce s-a marit anvelopa salariala de la 32 la 43 miliarde si peste 2020 cand se termina guvernarea actuala ?

  De ce nu accepta amendamentele sindicatelor dar a acceptat propunerile primarilor ? Nu cumva e lege cu dedicatie pt partid ?!

  Eu prevad ca la un momentan dat se vor gasi niste tapi ispasitori cu “noi am vrut dar n-am putut/nu ne-au lasat sindicatele/UE/Iohannis/opozitia” !

 5. O sa fie Ponzi de miliarde pe care o sa-l platim zeci de ani de acum inainte. Noi, copiii si nepotii nostrii. In rest, numai bine, bucurie mare la antena 3. Sa vina sampania!
  P.S. Oh, Doamne, ce crima de lesmaiestate sa ne temem de perspectiva economica a unei fil-oloage ca Olguta!

   • Mda, insa ale mele, sunt blande, pe langa alea pe care le consumati zilnic dvs. Avand insa in vedere jobul, alte “capre” care ar trebui sa mearga la “raze” mult mai frecvent, sincer, va inteleg. In rest, cred ca la cati haranamisti (va includ si pe dvs.) in domeniul economiei, tin partea celor care o darama cu entuziasm, mimand ca o pun pe picioare, nu mai conteaza, ci ar fi necesare si mai multe prafuri, pentru toti, mai putin diversi care dau din gura. Nu de alta, dar alea, prafurile, s-ar putea sa ne mai ajute sa suprevietuim. Asta e, daca suntem in compania hotilor, ipocritilor si mincinosilor partizani.

     • De ce anume va intereseaza la ce scoala am urmat cursurile? Poate pentru ca am ceva mai multe studii decat dumneavoastra si vad dincolo de ‘fumul’ generat? Am comis 2 erori: viteza de mana si nu am recitit. Deci ‘habarnisti’ ar fi trebuit sa fie cuvantul corect. Puteti edita? Iar in ceea ce priveste habarnismul, la dvs. se conjuga si cu o portie buna de aroganta si de minciuna asezonata conform ‘liniei’ postului. Pacat de bruma de instructie pe care o aveti in cap si o valorificati atat de nevolnic. Nu puteti minti si prosti pe absolut toti, asta-i singurul ‘bai’.

Leave a Reply