O discutie foarte serioasa, veche si inca actuala, in legatura cu sustinerea pe care serviciile secrete pakistaneze o acorda talibanilor afgani, contributori masivi ai organizatiei teroriste Al Qaeda. Si Osama bin Laden tot in Pakistan s-a ascuns ani de zile.

—————-

Liderul talibanilor afgani, mollahul Akhtar Mansour, ucis în Pakistan în urma unui raid cu drone efectuat de armata americană, a călătorit de 37 de ori în străinătate în ultimii ani folosind un paşaport pakistanez cu o altă identitate, relatează AFP citata de Agerpres.

El se deplasa sâmbătă cu un autoturism în provincia pakistaneză Balucistan, venind dinspre Iran, iar vehiculul a fost atacat de dronele americane. Potrivit unor responsabili pakistanezi, Akhtar Mansour avea asupra sa un paşaport şi o carte de identitate pakistaneze, ambele cu numele de ‘Muhammad Wali’. Conform uneia dintre sursele citate de AFP, majoritatea celor 37 de călătorii au fost efectuate între Karachi şi Dubai, iar respectivul paşaport a fost folosit pentru prima dată în anul 2006.

Informaţiile au fost confirmate şi de un alt responsabil pakistanez, care a confirmat şi vizita lui Mansour în Iran, începută pe 25 aprilie şi terminată sâmbătă, ziua morţii sale. Însă autorităţile de la Teheran dezmint că liderul taliban s-ar fi aflat pe teritoriul iranian în perioada menţionată.

‘În prezent verificăm cum a putut să-şi procure o carte de identitate pakistaneză şi un paşaport, precum şi pe cine vizita în Dubai’, a indicat o a treia sursă.

Dar aceste călătorii sugerează îngăduinţa Pakistanului faţă de liderii talibanilor într-o perioadă în care aceştia puneau la cale o insurecţie sângeroasă în Afganistanul vecin.

După ce ani la rând a negat astfel de acuzaţii, Pakistanul a recunoscut anul trecut în luna martie că găzduieşte lideri talibani afgani care au fugit din Afganistan după intervenţia americană din anul 2001, autorităţile de la Islamabad invocând oficial că i-au primit pentru a exercita o anumită influenţă asupra lor astfel încât să-i convingă să accepte negocieri.

Talibanii au un birou politic în Qatar şi au organizat mai multe reuniuni în Dubai. Mollahul Akhtar Mansour a devenit oficial lider al talibanilor afgani în iulie 2015, iar moartea sa în raidul de sâmbătă a fost confirmată inclusiv de preşedintele american Barack Obama. O astfel de confirmare nu a venit însă şi din partea mişcării talibane, dar reprezentanţi ai acesteia vorbesc despre desfăşurarea în prezent a unor reuniuni pentru a-i găsi un succesor.

1 COMMENT

  1. Intotdeauna caile Domnului si a lui Allah sunt nebainuite, nimic nou si spectaculos sub Soare, doar noi suntem noi sub soarele acestui secol, cei care au apucat si alte vremuri nu sunt prea impresionati, cum s-ar spune-n targ doar fraieru-i nou.

Leave a Reply