Președintele USR, Dan Barna, a fost marți seară invitatul lui Mihai Gâdea la “Sinteza zilei”.

Liderul USR a explicat ce plan are partidul său după victoria de la europarlamentare.

Dan Barna susține că se aștepta la rezultatul pe care partidul său l-a înregistrat la alegerile europarlamentare:

 – Da, chiar am făcut pariuri cu colegii la partid. Am pariat pe 22,78%, practic cu o jumătate de procent mai puțin decât am reușit. Am fost în toată România și am constat că 7 din 10 oameni spuneau “Ne-am săturat. Vrem să scăpăm de hoți”. Am simțit că se va întâmpla ceva semnificativ la alegeri.

Despre moținea de cenzură

– Acest guvern trebuie să plece în primul rând pentru ce i-a făcut Diasporei. E clar că a fost o strategie ca românii din Diaspora să nu voteze. Cireașa de pe tort: trei ani în care am fost ținuți în beznă pe tema justiției. Vom depune o moțiune de cenzură. Am discutat cu PNL, PMP, UDMR și Pro România. E o chestiune de zile și săptămâni.

– Vom discuta și cu ALDE. Am înțeles că au în scurt timp un congres să vadă dacă mai rămân sau nu în coaliție. Deci, lucrurile sunt fluide în ceea ce înseamnă stabilitatea majorității. Nu vom primi membri ALDE în USR, dar cred că unii vor merge către alte partide.

– Sunt destul de mari șansele ca guvernul să cadă la moțiunea de cenzură.

Despre alegerile anticipate

 E nevoie de alegeri anticipate și dacă ne uităm pe calendar ele nu pot avea loc înainte de alegerile prezidențiale, decât dacă începem de azi. Alegeri anticipate pot să fie după prezidențiale, în zona localelor – practic s-ar salva 6 luni de stabilitate în România. Acest guvern non-PSD despre care am vorbit că ar putea beneficia de susținerea noastră în Parlament ar putea să organizeze aceste alegeri anticipate și am putea să intrăm cu localele într-o stabilitate de 8 ani.

Despre Kovesi, membru USR și candidat la prezidențiale

– Doar prima jumătate a afirmației. Da, i-am spus doamnei Kovesi acum un an și ceva că, în măsura în care vrea să iasă din magistratură, poate să vină în USR. Despre subiectul prezidențialelor, nu a existat nicio discuție, în niciun moment.

Întrebat dacă Laura Codruța Kovesi ar putea candida la prezidențiale din partea USR:

– Orice membru al USR poate să fie un candidat la un moment dat, tocmai pentru că avem o democrație reală în partid.

Despre candidatul USR la prezidențiale

– Există discuții în cele două partide, vom decide probabil până la finalul lunii iunie care va fi strategia de a merge mai departe. Vrem să guvernăm în 2020 și vom avea candidați la toate etapele electorale: prezidențiale, locale, parlamentare.

De ce nu vrea USR să intre la guvernare

– Un guvern non-PSD din actualul parlament presupune coaliția cvasi-tuturor celorlalte partide, ori pentru USR să intrăm într-un guvern alături de partidele care până alaltăieri au fost umăr la umăr cu Liviu Dragnea este de neacceptat. Ne-ar fi foarte greu să fim colegi cu ALDE, de exemplu.

De ce USR nu-l susține pe Klaus Iohannis la prezidențiale

– Motivul este chiar în intervenția președintelui de după rezultatul alegerilor de duminică – a spus că societatea românească dă credit unei forțe politice noi, Alianța USR-PLUS, care iată beneficiază de susținere. Președintele a apreciat tocmai faptul că s-a dovedit că o structură real nouă politică, și nu o eternă aripă tânără a vechilor partide. Din această perspectivă noi am promis că vom veni cu candidați proprii. Nu e nicio frondă împotriva lui Klaus Iohannis.

Dan Barna, despre posibilitatea să fie candidatul la prezidențiale a Alianței USR-PLUS

– Cum a declarat Dacian Cioloș, e și poziția mea: vom alege candidatul care e cel mai util pentru proiectul nostru de a guverna în 2020. Nu exclud să fiu eu candidatul, în politică nimic nu trebuie exclus.

– Vedem turul 2 cu Iohannis și candidatul nostru.

Leave a Reply