Camera Deputaţilor a decis miercuri că berea vândută la halbă va avea un TVA de 9% în loc de 24%. Raţiunea unei asemenea măsurii este, potrivit iniţiatorului acestui amendament la ordonanţa de reducere a TVA la alimente, deputatul Adrian Merka, sprijinirea turismului, având în vedere că berea se consumă vara, se consumă în centrul oraşelor sau în staţiuni, dar şi că ieftinirea ei va majora consumul, ceea ce va crea mai multe locuri de muncă.

Mai mult, industria locală ar urma să fie încurajată întrucât berea la draft are un termen de valabilitate redus, prin urmare se produce pe plan local.

“Este un test. Dacă majorarea consumului de bere ca urmare a reducerii TVA va aduce mai multe încasări la buget, atunci putem lua în calcul din toamnă reducerea TVA şi la băuturile alcoolice, cum se întâlplă în alte ţări cu tradiţie în turism. În Grecia TVA-ul la mâncarea din restaurante este zero, iar la băuturile alcoolice este 9%”, spune Adrian Merke, deputat al minorităţii slovace.

Doar berea vândută la draft beneficiază de TVA redus pentru că ea se vinde în localuri specializate, comercializarea ei presupune existenţa unor instalaţii special iar creşterea consumului pe acest segment va antrena mai multe angajări (ceea ce nu s-ar întrâmpla în cazul majorării consumului de bere îmbuteliată vândută de magazine, dacă şi aici consumul ar creşte ca urmare a unei eventuale reduceri TVA), mai spune iniţiatorul.

11 COMMENTS

 1. E cea mai buna hotarare luata de parlament, atat pentru consumatori pentru ca vine vara, cat si pentru producatori pentru ca trebuie incurajata harneala. Sa traiasca! Bafta.

 2. DA!
  Să curgă berea că bine mai trăim!
  Şi-n viaţă noi mult mau huzurim!
  Nu-i interesează nimic şi de nimeni, sunt trasate căile afacerilor şi ai parlamentului ”infractori” încă nedovediţi, trebuie să ducă la îndeplinire planul de afaceri! Vă amintiţi de fiecare dată cînd se prezenta realizările lor, toate perfecte dar toate trasate de la căpoşi esterni. După metoda: analize perfecte omul e mort.

 3. Radu, mă gîndeam în seara asta ca după interviul cu Tăriceanu să-mi cer scuze pente faultările ce le atribui pe adevăr. Ce să văd! Tocmai ce constat că trebuie să continui cu o intensitate mai mare! Nu are nicio legătură cu poporul sau cu ţara, e strict scaunul şi ciolanul ca la oricere membru de partid sau numit! Mai mult, după ce că nu rezolvă nimic cînd e vorba de greutăţile oamenilor se ascunde după stîlp! Dar cînd e vorba de ei, deîndată şoc şi groază: poporul să iasă la apărare! Al dracu gîndire de politicieni parşivi! Ei cred că românii sunt tot proşti şi uşor de manipulat ca pe timpuri! Nu mai ţine!

 4. Sa multumim Parlamentului ca a lasat in continuare un asemenea om sa conduca un govern de tara:Prim-ministrul Victor Ponta este acuzat de procurorii DNA că a comis fals în înscrisuri pentru a-şi justifica banii primiţi de la casa de avocatură a lui Dan Şova. Astfel, Ponta ar fi întocmit 16 acte justificative, în 2011, în urma unui control al ANAF, pe care însă le-a copiat integral după actele a 4 avocaţi care lucrau la „Şova&Asociaţii” şi care munciseră în alt caz, reprezentând interesele fabricii de armament Mizil. Actele au fost făcute „prin metoda copy-paste”, fiind „copia fidelă, literalmente, inclusiv în privinţa greşelilor de ortografie” a activităţilor efectuate de cei 4 avocaţi angajaţi ai lui Dan Şova, arată procesul verbal DNA prin care i s-au adus la cunoştinţă lui Victor Ponta acuzaţiile ca suspect în dosar. Cei 4 avocaţi au declarat la DNA că nu au colaborat vreodată cu Victor Ponta la „Şova şi Asociaţii”. Prim-ministrul Victor Ponta se află astfel în faţa celui de-al doilea plagiat dovedit din cariera sa, după ce Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a constatat că Ponta a copiat 115 pagini din lucrarea sa de doctorat în drept. Un om fara scrupule , fara rusine…un dictator

 5. in Grecia TVA la orice fel de bautura alcoolica si oriunde este comercializata este 23%. Adrian Merke minte cu subiect si predicat in acest caz.
  Industria alcoolului produce foarte putine locuri de munca totul este automatizat. Profitul in schimb o sa fie astronomic si in totalitate o sa paraseasca Romania deoarece absolut toata industria este a corporatiilor straine.
  Scaderea TVA la mancare in acest moment este ratata deoarece a fost facuta in cel mai prost mod cu putinta, cu multa propaganda facuta cu mult timp inainte de implementare, facand posibila specula majora din partea hypermarketurilor. Toate profiturile uriase care se produc acum de pe urma acestei specule parasesc tara. Reducerea TVA la mancare in loc sa fie un lucru extraordinar de bun s-a transformat intr-un film horror.
  Reducerea la alcool este facuta pe aceeasi reteta falimentara de implementare.

  Crede Ponta ca o sa opreasca populatia sa mai iasa in strada daca le da bere ???!!! 🙂

 6. Of.. Ludovic Orban la sinteza zilei, pai normal ca ei (PNL) n-au niciun stres si o tot dau cu “justitia trebuie lasata sa-si faca treaba” cata vreme preseditnele Romaniei este generat de acest partid, presedinte care are in pix mandatele “justitiei”… procurorii si jud sa raspunda daca fac greseli sau abuzuri, si numirile sa nu se mai faca politic!! pana acest lucru nu se schimba justitia la nivel politic va fi doar o arma detinuta de partidul care are presedintele. Si imunitatea nu trebuie eliminata, momentan este singura protectie impotriva abuzurilor

 7. să se ducă-n pădurea spînzuraţilor de nemernici, nimic nu-i mai poate reţine de la bătaia de joc la adresa propriului popor! Cum mama măsii să ieşi în stradă că rapid azi s-au înţeles cu opoziţia pentru a îmbăta poporul că e vară! Tot pentru a avea cu ce să momească alegătorii şi să fim catalogaţi cei mai mari alcoolişti şi în afară de asta, mai toate nenorocirile au la bază alcoolul! Bă scîrbelor, toată turma politică, avem absolut totul şi ne lipsea berea??? Începe să-mi fie scîrbă de borfaşii care îşi bat joc de popor şi de ţară, aici mă refer strict la toţi politicienii!
  Promit că din seara asta nici nu vreau să mai aud de plîngăceala lor! Toţi sunteţi nişte lichele şi mincinoşi, nu e nicio diferenţă între voi. Nu mai aveţi limită la prostii şi la nemernicii borfaşilor!

 8. Perfect ! Berea este miezul !
  Berea din halba este o sursa de betie, halba o sursa de infectii.
  Berea la halba este tot ce ne lipsea … ca restul merge perfect in Romania.

 9. E o masura foarte buna. Berea este mai intotdeauna la mijloc cand e vorba de prieteni. Cumva este o masura in favoarea prieteniei si reconcilierii nationale. Nimic de criticat! Daca unii cred ca si asta e o masura menita sa distraga atentia de la nu-stiu-ce, e treaba lor.

Leave a Reply