Moştenitorul grupului Samsung, Jay Y Lee, a fost arestat pentru dare de mită şi deturnare de fonduri – un pas extraordinar care pune în pericol ascensiunea directorului la conducerea celui mai mare producător de telefoane mobile din lume, relatează Bloomberg.

Tribunalul din Districtul Central al Seulului a emis mandatul de arestare pentru Lee vineri dimineaţă. Ţinând cont de paşii procedurali şi de apeluri, ar putea dura până la 18 luni să aibă loc procesul şi să se dea verdictul.

Decizia a fost luată din cauza riscului că Lee ar putea distruge dovezi sau ar putea fugi, a explicat un purtător de cuvânt al instanţei.

Lee, care a aşteptat decizia instanţei la un centru de detenţie din Seul, va rămâne acolo în urma emiterii mandatului.

Instanţa a respins cererea procurorului de a emite un mandat de arestare i pe numele preşedintele Samsung Electronics, Park Sang-Jin. Cu Lee în arest, Park va prelua, probabil, o parte dintre responsabilităţile acestuia.

„Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că adevărul iese la lumină în procedurile judiciare viitoare”, a anunţat Samsung Group într-un comunicat.

Acţiunile Samsung au scăzut cu mai puţin de 1% în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare din Seul. Înainte de arestare, acestea crescuseră cu 5,5% anul acesta.

După prima tentativă a procurorului de a-l aresta pe Lee a fost respinsă de o instanţă pe 19 ianuarie, din lipsă de dovezi, moştenitorul imperiului Samsung a fost chemat din nou la un interogatoriu de 15 ore luni. Un purtător de cuvânt al procurorului însărcinat cu dosarul a declarat marţi că autorităţile au găsit dovezi că Lee a ascuns profit obţinut din acţiuni ilegale, dar şi o serie de active în străinătate

Parchetul de la Seul susţine că vicepreşedintele grupului a plătit în total mită de 43 de miliarde de woni (38 milioane de dolari) unei companii şi unor fundaţii susţinute de Choi Soon-sil, prietena preşedintei suspentate Park Geun-hye, aflată în centrul unui scandal de corupţie. În schimb, statul sud-corean ar fi susţinut o fuziune din 20015 între Samsung C&T Corp şi Cheil Industries Inc.

Această mutare a fost văzută de acţionarii Samsung ca o încercare a lui Jay Y. Lee de a-şi consolida poziţia în cadrul companiei.

Lee este în prezent vicepreşedinte al Samsung Electronics. Însă, pentru că tatăl său, Lee Kun-hee, a suferit un infarct în 2014, este considerat liderul întregului grup Samsung.

În decembrie, Samsung a recunoscut că a oferit 29, 4 miliarde de woni (17,46 milioane de dolari) către două fundaţii, dar a negat că ar fi încercat să obţină favoruri.

De asemenea, Lee a confirmat că firma a donat un cal şi bani pentru a ajuta cariera ecvestră a fiicei lui Choi, un gest pe care îl regretă, scrie news.ro

4 COMMENTS

 1. deci si la astia e cu interogatorii de 15 ore??
  deci si la astia e cu arest preventiv, fara sa fi dat in cap la oameni pe strada?!.
  deci si la astia sunt procese (penale) cand e cu abuz in serviciu si statul e intre fuziunile privatilor??
  Sa nu citeasca Badea stirea asta ca i se naruieste credinta 😀

 2. Off Topic,
  Dar tot in tema coruptie. Am vazut si eu filmul ZDF ptr. educarea copiilor- Romania corupta.
  Nu am vazut nicio pozitie din partea PSD, ALDE in legatura cu asta, Romania data ex. negativ cea mai corupta etc…..
  Nu a zis nimeni ca nu e coruptie, DAR chiar asa doar aici e coruptie? Germania dar si alte tari sunt curate si imaculate -prototipul cinstei, zau?
  Ceea ce ma deranjeaza ca PSD tace spasit si umil cand se stie clar ipocrizia ZDF.
  Deci PSD sau presa corecta putea sa faca asa un pic munca de research si sa vada exact manevra murdara si tendentioasa a ZDF
  Deci acest program ptr. copii ZDF -KIKA a fost creat de compania velvet.design. Asta ca informatie.

  Articol in Hollywood Reporter
  European Public Broadcasters’ Crisis: German Scandals and Cutbacks

  “In an ongoing series on the crisis at Europe’s public broadcast networks, THR looks at the corruption and mismanagement plaguing Germany’s state-backed networks ARD and ZDF.”
  In seriile privind criza retelelor publice de difuzare ale Europei, THR urmareste coruptia si managementul prost care exista in retelele televiziunilor germane de stat ARD si ZDF.
  “The most dramatic of the scandals that have rocked Germany’s state-backed channels involved a former executive at Kika, the kids channel jointly run by ARD and ZDF. The executive stole millions from the channel to finance a gambling addiction. It ended with a six-year prison sentence for the exec and a $1 million annual budget cut for Kika.”
  Cel mai mare dintre scandalurile care au zguduit canalele de stat ale Germaniei implica un fost director executiv la KIKA, canalul pentru copii condus de ARD si ZDF. Directorul a furat milioane de la canal pentru a finanta viciul (dependenta) pentru jocuri de noroc. S-a incheiat cu sentinta de 6 ani inchisoare si o taiere de 1 mil $ din bugetul anual pentru KIKA.

  So, ei nu au hoti si corupti, nu? ce sa vezi ii au chiar la acest canal ptr. copii. ZIKA

  Scandalul reclamelor loveste Canalul ZDF.
  Acelasi ZDF a fost acuzat pentru faptul ca si-au expus audienta lor vulnerabila, formata din copii si adolescenti la vizionarea asa numitelor efecte “brain-washing” -spalarea creierelor , a reclamelor subliminale.

  Dar avem si filmul lor, chiar al ZDF. 2016 :
  “Wie Corrupt ist Deutschland”? Cat de corupta e Germania?

  https://youtu.be/hfPhRDYEwM0

  Eu zic ca pentru educatia copiilor puteau sa ia exemplu chiar filmul asta -adica chiar pe ei sa se dea exemplu, nu?. De ce Romania?. Dar PSD sa ii angajeze pe astia de la velvet.design si sa faca un film pentru educarea copiilor romani, avand la baza exact filmul Wie Corrupt ist Deutschland?.
  Nu asa ar fi corect: DREPTUL LA REPLICA, nu?

  In urma unui survey 2/3 dintre germani au raspuns ca in Germania este coruptie. Nu se poate! asa ceva….. 2/3 dintre germani considera Germania Corupta! wow!
  Avem si o statistica relevanta:

  Measuring corruption – The case for deep analysis and a simple proposal
  19 March 2015
  http://www.esiweb.org/index.php?lang=en&id=156…ID...

  Which institutions are corrupt/extremely corrupt – Turkey Kosovo and Germany (percent)
  Care institutii sunt corupte/extrem de corupte Turcia Kosovo si Germania (procente)

  Political Parties 66 75 65
  Parliament/legislature 55 66 48
  Business 50 52 61
  Medical and health services 43 70 48

  “There are many surprises: political parties are perceived as similarly corrupt in both Turkey and Germany. ”
  Sunt multe surprize : partidele politice sunt percepute identic corupte atat in Turcia cat si in Germania.

  “In countries like Germany, the Netherlands, Belgium, Estonia and France, more than half of the respondents think corruption is a widespread phenomenon”
  In tari precum Germania, Olanda, Belgia, Estonia si Franta mai mult de jumatate dintre respondenti cred ca, coruptia este un fenomen larg raspandit.

  Nuuuuuuu, chiar asa? In Germania? dar si in Belgia, Franta?
  Was ist das?
  VAIIII CE RUSINE!.

  Totusi are de gand CINEVA? presa, PSD ….sa le mai dea peste bot la astia de la ZDF? sau suntem prostii lor de serviciu mereu?. Aceasta mitocanie a lor pe mine personal ma deranjeaza mult!. Ar trebui sa ii deranjeze si pe altii, exact pe aceia care sunt in functii pusi sa guverneze dar si sa APERE imaginea Romaniei. Europarlamentarii PSD ce fac?

Leave a Reply